4 Temmuz 2009 Cumartesi

Galatasaray'da 10 Numara Müzeye Kaldırılsın

10 numaranın futbolda önemi çok büyük. Dünyada takımlarında simge olmuş futbolcular genelde 10 numara giyerler. Gerçi bu kural eskiden daha çok geçerliydi. Herkes istediği numarayı alamadığından numaralar 1'den 11'e kadar sıralandığından o takımın simge futbolcusu 10 numarayı alırdı. Şu an düşündüğümüzde bir çok efsane 10 numara var. Çizgi film Tsubasa'da bile Tsubasa 10 numaralı formayi giyerdi. Biz konumuza gelirsek Galatasaray'da 10 numaranın önemini söylememe gerek yok. Belki futbol sisteminde 10 numaralar yani oyun kurucular önemini yitirdi yani bu tarz futbolcular kanatlara yayıldı ama forma olarak 10 numara Galatasaray'da kutsaldır. Şu an düşündüğümüzde aklımıza ilk Metin Oktay ve Hagi geliyor. İkisi de dönemlerinin en iyi futbolcularıydı, ikisi de Galatasaray'da gönülden hizmet etmiş isimlerdi. Yalnız Hagi'den sonra Galatasaray'da 10 numarayı taşıyan isimler bu numaranın ağırlığını kaldıramadı. Bir bakıma 10 numara ayağa düştü diyebiliriz. Çoğu Galatasaray forumunda 10 numaranın kutsallığından bahsediliyor ve 10 numaranın rafa kaldırılması gerektiğini belirtiyorlar.

Hagi futbolu bıraktıktan sonra bir sezon 10 numaralı forma kimseye verilmedi. Ondan sonraki sezon Fatih Terim göreve gelince aynı sezon 10 numarayı önce Felipe'ye sonrada Revivo'ya verdi. Felipe ligin ilk devresinde takımda kalabildi ve verdiği katkı sıfırdı. Revivo ise ilk maçında 3 gol attıktan sonra kayboldu ve takımdan ayrıldı. Bir sonraki sezon Hakan Şükür takıma dönmüştü, Ümit Karan'la aralarında 9 numara krizi yaşanınca Hakan Şükür 10 numaralı formayı giymişti. Hakan Şükür'e 10 numara ne kadar yakıştı tartışma konusu olur. Ondan sonraki sezon ise 9 numara konusunda anlaşma sağlandı ve Ümit Karan bu sefer 10 numaralı formayı giydi. Hagi'nin teknik direktör olduğu o sezon 10 numaranın kimlerin sırtında olduğuna dikkati çekmek isterim. Hagi takımdan ayrıldıktan sonraki sezon 10 numaralı formayı kimin giyeceği uzun süre konuşuldu. Hasan Şaş bir röportajında para verseler 10 numarayı giymeyeceğini söyledi. Herkes Sasa Iliç 10 numarayı alır derken o 22'yi tercih etti. Necati bir anda atladı ve iki sezon boyunca 10 numaralı formayı giydi. 10 numaranın ona da ne kadar çok yakıştığı tartışma konusu olur. Gelelim 10 numaranın asıl lanetine. Lincoln transfer olunca ben dahil herkes çok sevindi, bir anda Hagi ile karşılaştırmalar falan başladı. Fakat gördük ki Lincoln sadece Hagi'nin değil Galatasaray formasına emek veren futbolcuların tırnağı bile olamaz. 10 numaraya resmen lanetini sürdü ve Adnan Polat artık Lincoln defterinin kapandığını ve İstanbul'a dönse bile Galatasaray'da forma giyemeyeceğini açıkladı. 

Lincoln'ün de takımdan ayrılışının ardından hepimiz derin bir oh çektik. Şimdi 10 numara boşta. Aklımıza tabiki ilk olarak Arda Turan geliyor. Gerçi Arda mümkünse 6 numarayı giyeceğini 10 numarayı istemediğini söyledi. Arda'ya kaptanlık yakışır diyoruz. 10 numara sırtında nasıl dururdu bilemiyorum ama 10 numarayı da giymeyi hak ediyor ayrı konu. 10 numara konusunda ikinci olarak aklımıza Kewell geliyor. O bu numarayı alacak mıdır bilemiyoruz. Başka takımlarda 10 numara bu kadar çok konuşulmaz ama Metin Oktay ve Hagi gibi isimler bu numarayı efsaneleştirdiği için bizler adına çok önemli. Bu yüzden 10 numaralı formanın boşta kalmasını istiyorum. En azından bu sezon kimse giymesin, Lincoln'ün lanetini öncelikle üzerimizden bir atalım. Sonrasına elbette bakarız ama böylesine kutsallaşmış formanın kutsal biçimde müzeye kaldırılması gönlümden geçendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir