6 Temmuz 2009 Pazartesi

Spor Kulübü Televizyonları

Televizyon hayatımızın değişilmez bir parçası durumunda. Kimine göre insanları aptallaştıran bu alet olmadan hayat ilerlemez durumda. Diziler olsun, filmler olsun, tartışma programlarıi belgeseller, müzik programları en önemlisi sporu evimize kadar getiriyor. Vizontele'de her evde bir sinema olacak dedirten alet günümüzde hayatın bir numaralı parçası konumuna geldi. Biz konumuza dönersek sürekli takımları, transferleri, sistemleri yazar olduk. Birazda kurumsal yapılara el atmak istedim. Dünya üzerinde önemli futbol takımlarının televizyon kanalları var. Günümüzde futbol endüstrisi öyle bir konuma geldiki futbol takımları kendine televizyon, radyo kurar oldu. Bu kanallardan kulüpleri ile ilgili bütün gelişmeleri, en doğru şekilde aktarıyorlar. Ülkemizde ise Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve internetten yayın yapan Bursaspor'un televizyon kanalları bulunuyor. Ben bu yazıda bu kanalları kısaca değerlendirmek istiyorum çünkü sahalarda olduğu kadar bu kanallar arasında da rekabet var. İnsanlar kendi kulüplerinin kanallarını her platformda takip etmek istiyor.

Fenerbahçe Televizyonu Türkiye'nin ilk spor kulübü parolasıyla yola çıksada bu işe aslında ilk Beşiktaş girişti. Şu an yayın kalitesi, içerik konumunda Fenerbahçe Televizyonu diğer spor kulübü kanallarına göre açık ara önde. Kanal tamamiyle kulübün kendisine ait olduğu için Digitürk, D-Smart, Uydu ve Kablolu yayınlarda da hizmet veriyor. Bu sayede çoğu Fenerbahçe'li kanallarını takip edebiliyor. Bu sayede reklam gelirleri de çok fazla ve harika televizyonculuk yapıyorlar. Sadece spor konusunda değil eğlence alanında da programlara rastlamamız mümkün. Hiçbir kurumun desteğine gerek duymadan ayakta durabiliyorlar. Bu yüzden Fenerbahçe'yi alkışlamamız gerekiyor. İhsan Topaloğlu gibi usta televizyoncu kanalın başında bulunuyor. Kendisi Fenerbahçe TV'den önce Cnntürk'ün spor müdürüydü. Kurduğu müthiş kadroyla 6 senedir başarıyla hizmet ediyorlar.

Galatasaray Televizyonu biraz daha sancılı durumda. Fenerbahçe ve Beşiktaş'tan sonra Doğan Grubu'nın desteğiyle kanal açılabildi. Sonrasında Doğan Grubu'nun desteğiyle belirli noktalara geldi. Yani Doğan Grubu bünyesinde çalışan spikerlerle, arşiviyle kendi ayaklarının üstünde durmaya çalıştı. Florya'ya ve Ali Sami Yen'e de stüdyolar açıldı. Sonradan Doğan Grubu Galatasaray TV'den elini çekmek isteyince kanal bir ara kapanma tehlikesi geçirsede yeniden açıldı ve şimdilerde Digitürk bünyesine geçti. Digitürk'ün elinde daha güçlü programlar ve içerikle izlenme oranı yükselen kanal konumuna gelecekler. Tabi bunun kötü yanı Uydu'dan çıkmaları oldu. Bu yüzden birçok Galatasaray'lı bu durumdan şikayetçi. Ama Galatasaray TV'de kendi ayakları üzerinde duracak ve Fenerbahçe TV gibi her platformda izlenebilecek kapasiteye gelecektir. Temel hedef bu yönde. Özellikle Türk Telekom Arena bitirildikten sonra kanalın merkezi buraya alınacak.

Beşiktaş Televizyonun da ise durum daha da ilginç. Yıldırım Demirören başkan olurken yönetim kurulunda bulunan Reha Muhtar'ın kanalın başına geçeceği söyleniyordu. Ama kulüp kanalı işletemeyince olduğu gibi Doğan Grubuna devrettiler ve senelerdir Doğan Grubu kanalı işletiyor. Kalite bakımından üstteki iki kanalında gerisinde bulunuyorlar. Bir ara Digitürk'ten de izlemek mümkündü ama artık izlenemiyor. Doğan Grubu kanalda istediği gibi at koşturuyor. Yani kendi kanallarında gösterdikleri para kazandırıcı yarışmaları Beşiktaş TV'de de izlemek mümkün. Yinede Beşiktaş'a hitap eden güzel bir kanal durumundalar. Özellikle son şampiyonluk kutlamalarını hala gösteriyorlar.

Günümüzde kulüp televizyonları çok önemli konuma geldi ve birçok kulüpte kendi televizyonunu kurma hedefi belirledi. Yalnız bu kanalların maliyeti çok yüksek olduğundan altyapısı sağlam kurulamazsa fazla uzun ömürlü olamıyorlar. Beşiktaş örneğini gördük altyapısını kuramadıkları için bugün Doğan Grubunun ellerindeler. Galatasaray'da aynı şekilde başlarda Doğan Grubuna çok bağlı kalınca onların bir anda desteğini çekmeleriyle iyice afalladılar. Bu konuda tartışmasız lider Fenerbahçe'dir ve yayın anlayışları Avrupa standartlarını da yakalamak üzere. Tabi bu değerlendirmeyi Avrupa'da ki diğer spor kulüplerinin kanallarını göz önüne alarak söylüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir