18 Ağustos 2009 Salı

9.58'i Konuşurken 9.71'i Unutmayalım

Artık 100, 200 ve 4x100 metre deyince aklımıza gelen ilk ve tek isim Usain Bolt oldu. Kırdığı rekorlar, yaptığı hareketler, komik tavırlarıyla kısacası attığı her adımla günlerce takip edebileceğimiz, ekran karşısında bizleri neşelendiren ve her yarışından sonra bu insan değil diyeceğimiz birisi durumuna geldi. Usain Bolt'u bu kadar çok konuşuyoruz ama ikinci adam Tyson Gay'den hiç söz edemedik. Bolt son 100 metre yarışında 9.58 ile insan üstü bir koşu gerçekleştirdi ama Tyson Gay'de 9.71 gibi inanılmaz bir dereceye imza attı. Bolt çıtayı öyle bir yere taşıdıki artık oraya ulaşmak gerçekten çok zor. Tyson Gay'de yeni birileri piyasaya çıkana kadar Bolt'un en büyük rakibi olmaya devam edecektir ama ondan sürekli ikinci adam diye bahsedeceğiz ve başı başarılarını göz ardı edebileceğiz.

Tyson Gay'in kariyerine baktığımızda Bolt'un Pekin 2008'de 100, 200 ve 4x100'de altın aldığı gibi 2007'de Osaka'da ki Dünya Şampiyonasında aldığın görüyoruz. Bolt uzun seneleri domine edecek gibi ama Tyson Gay bunun kaymağını sadece bir sezon yiyebildi. Gay'den önce Powell, Gatlin gibi isimler hep vardı ve bu atletler arasında da fazla fark yoktu. Aslında Marita Koch, Carl Lewis, Michael Johnson, Maurice Greene, Allyson Felix gibi atletlerle kendisini bir anmamız mümkün. Çünkü Dünya Şampiyonasında üç kulvarda birden altın madalya alabilen bir atlettir. Usain Bolt'ta bu şampiyonada büyük ihtimalle üç altın madalya kazanacak ve adını bu atletlerin arasına yazdıracak. Kısa zaman sonrada Dünya'nın gelmiş geçmiş en büyük atleti olması kaçınılmazdır. Tyson Gay için 100 metrenin ciddi yüzü demek mümkün. Powell örneğinden yola çıkarsak geçileceğini bile bile eğlencesinden birşey kaybetmiyor, yarışa tam konsatre tavırlar sergilemiyor. Bolt desek rakiplerini asla aşağılamadan şovunun peşinde. Tyson Gay ise Bolt'u geçmek için elinden geleni yaptı. Limitlerini zorladı, ciddi tavırlar sergiledi Bolt belki 9.58 yaptı ama benim gibi atletizm severler için 9.71 ile de gönülleri fethetti. Bu yarış tarihin en iyi 100 metresi deniliyorsa Bolt'tan öte Tyson Gay'in de hakkını yemememiz lazım.

100 metrede büyük çekişme bekliyorduk ama çekişmeden öte inanılmaz dereceler elde edildi ve Bolt yarışı rahat kazandı. Tyson Gay bana sorarsanız 200 metrede daha başarılı bir atlet. Usain Bolt'u karşısında da favori olmamasına rağmen 100 metreye nazaran daha çekişmeli bir yarışma izleyebilirdik. Ama geçtiğimiz yılki sakatlığı nüksetti ve Tyson Gay 200 metre yarışından çekildi. Benim açımdan böylece yeni bir Dünya rekoru umudu kalmadı. Yarış son derece zevksiz geçecektir ve Bolt mutlak favori durumunda. Şimdi ortaya çıkan görüşler Tyson Gay'in yenilgiyi kabul edip yarıştan çekildiği yönünde. Biraz atletizm takip eden herkes bilir Tyson Gay mümkün olduğunda fazla yarışlara katılıyor. Geçtiğimiz yıl sakat olmasına rağmen kendisini zorlamıştı. Bu yılda 100 metrede limitlerinin üstüne çıktı ve Dünya'nın en iyi 3. derecesine imza attı. Sakatlığının nüksetmesi çok doğal bir durum. Asla yarıştan kaçmaz 100 kere yenilsede 101. yarış kazanmak için mutlaka elinden geleni yapar. Bu ikiliyi 4x100 metrede hala izleme umudumuz var umarım Tyson Gay iyileşir.

2 yorum:

  1. Çok öenmli bir konu cidden. 1-2 sene önce 9.71 koşsa olay olurdu ama Bolt yüzünden bir anlam ifade etmiyor şu anda :)

    Bu arada bence Gay ne yaparsa yapsın Bolt' u geçmenin imkansız olduğunun farkına vardı. Burak Abi kesinlikle etkisi yok demiş ama bana göre bu da Gay' i etkiledi.

    YanıtlaSil
  2. Bolt var diye T.Gay'in atletizmi bırakacak hali yok :D

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir