18 Ağustos 2009 Salı

Atletizm Devrimi {Isinbayeva Sıfır Çekti}

2008 Pekin'de Atletizm alanında hepimiz Usain Bolt'u konuşuyordu. Kolay mı 3 altın almış hemde Dünya rekorlarını kırarak. Michael Phelps bile gölgede kalmıştı ki Isinbayeva'nın kırdığı rekor yaptığı şov gölgede kalmasın. Berlin'de yapılan Dünya Şampiyonasına gelirsek Bolt 100 metrede öyle derece yaptıki belki uzun bir zaman daha bu dereceyi konuşacaktık. Bolt için 200 metre ve 4x100 bayrak yarışını düşünüyorken son yılların en büyük Atletizm mucizesi gerçekleşti ve Isinbayeva sıfır çekerek Dünya Şampiyonasını tamamladı. Kabul ediyorum favorilerde kaybeder ama Isinbayeva'nın sıfır çekmesi bizleri çok şaşırttı. Anna Rogowska kendisini bir kere daha geçmişti ama onu rüzgarın azizliği, Isinbayeva'nın şovunun parçası falan diye es geçmiştim. Formda olmayabilir ama madalya dahi almaması büyük tartışmalara yol açacak. Benim gözümde Bolt'un kırdığı rekor bir anda sıfırlandı çünkü yılın Atletizm olayı bu olsa gerek.

Sergey Bubka'nın antrenörü Petrov'la çalışmaya başlamasından bu yana Isinbayeva'da ki bu ikinci düşüş. Kariyerinin bir döneminde daha istediği neticelere elde edemiyordu yani Dünya rekorlarından uzaktı ama altın madalyasını mutlaka alıyordu. 4.80'i rahatlıkla görüyordu. Geçtiğimiz yıl Pekin'de 5.05 atlarkende kendisini çok rahat gördük. Atlayış esnasında şovu, hareketleri falan çok eğlenceliydi. Bu hareketleriyle rakiplerini küçük gördüğü söyleyebilir çünkü bazı tavırları insanlara çok batıyor ama bu yarış sonunda ağlaması, üzgün hali de onun ne kadar büyük bir profesyonel olduğunu gösteriyor. 5 metrenin üzerinde atlayabilen birinin 4.80'i atlayamaması büyük şoktur ve sorunun başka yerlerde aranması gerektiğine işarettir. Berlin'de altını alan Rogowska 4.75 ile altına uzandı. Yarışa bakınca yarışmanın başlarında Isinbayeva olağan hareketlerini yapmaya devam etti. Kafasını, gözünü kapattı, Dünya ile ilişkisini kesti ve 4.75'e kadar bütün dereceleri pas geçti. 4.75'i de ilk hakkında yapamayınca risk aldı ve 4.80'e yöneldi. 4.75'i bir kere daha denese belki altına uzanabilirdi ama orada ne tasarladı bilemiyorum. Büyük atletler büyük düşünür sözünü bir bakıma uygulamak istedi. 4.80'i de başaramayınca sıfır çekerek elendi. İsinbayeva'nın ise derecelerine baktığımızda diğer sporcularla arasındaki fark resmen uçurum bu yüzden kaybetmesi büyük sürprizden öte birşeydir diyorum. Isinbayeva için antrenör değişikliği falan gerekiyor deniliyor ama sorunun bu olduğunu düşünmüyorum. Bu antrenörü ile de büyük işlere imza atmıştı. İdmanlarda da 5.10'a kadar çıkabildiğini biliyoruz. Isinbayeva henüz 27 yaşında bu sene olmasada gelecek sezon eski günlerine mutlaka dönecektir ve yeni rekorlara imza atacaktır.

1 yorum:

  1. Efsane olmasına rağmen sadece 1 olimpiyat altını kazanmayı başarabilmiş Sergei Bubka geldi aklıma...Sanırım sırıkla yüksek atlama dışındaki branşlarda karşılaşılan bir durum değil bu. Rus sisteminin zayıf noktası??

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir