18 Ağustos 2009 Salı

Altay ve Samsunspor'un Yeri Süper Lig

Bank Asya 1. Lig'de 2009-2010 sezonunda mücadele edecek takımlardan Altay ve Samsunspor, daha önce Turkcell Süper Lig'de en fazla mücadele eden ekipler oldu. Sezon sonunda 3 takımın Turkcell Süper Lig'e yükseleceği Bank Asya 1. Lig'de, ilk 2 sıradaki takımlar Süper Lig'e doğrudan yükselirken, ligi 3. 4. 5. ve 6. olarak bitiren ekipler, bu sezon değişen statü ile tarafsız sahada, tek devreli lig usulünde play-off mücadelesi yapacak. Play-off maçları sonucunda bir takımın daha bir üst lige çıkacağı Bank Asya 1. Lig'de mücadele eden 18 takımdan Altay, eski adıyla Birinci Futbol Ligi, son yıllardaki adıyla Süper Lig'de daha önce 41 sezon mücadele etti. Altay'ı ligde 29 sezon oynayan Samsunspor ile Adanaspor (21), Boluspor, Kocaelispor (20), Karşıyaka (16), Çaykur Rizespor (13), Konyaspor ve Mersin İdmanyurdu (11), Orduspor (9), Giresunspor (6), Kardemir Karabükspor, Dardanelspor (3), Kayseri Erciyesspor (2) takip etti.

Süper Lig deyince (eski adıyla birinci lig) akıllara gelen takımlar arasında Altay ve Samsunspor mutlaka olurdu. Bu iki takım bugün Süper Lig'de yer alan birçok ekipten daha fazla o ligde yer aldılar ve büyük başarılar elde ettiler. Altay 1914'de kurulan Türkiye'nin en eski spor kulüplerinden birisidir. İzmir'de Karşıyaka ve Göztepe taraftar kitleleri fazla gözüksede Altay'ın da büyük taraftar potansiyeli vardır. Herşeyden önce bir İzmir takımının mutlaka Süper Lig'de yer alması gerekiyor. Bugün birçok Süper Lig takımımızın taraftarı bile yok onlarla oynayan büyük takımlar sanki kendi sahasında oynuyormuş havasında maçlarını yapıyorlar. Türkiye'nin de en büyük üçüncü şehri, fuar şehri, Avrupa yüzü dediğimiz İzmir'in mücadele edecek takımının olmaması çok kötü bir durum. Altay bugün hala büyük bir futbolcu potansiyeli, çok kaliteli genç oyuncular çıkartıyorlar. Her yönden Süper Lig'de yer alması gereken ekiplerin başında geliyor. Finsansal olarakta aslında Altay ve Karşıyaka rahat gözüküyorlar. Geçtiğimiz sezon play-off'da Kasımpaşa ile oynadığı maçta neredeyse bütün Türkiye Karşıyaka'yı destekledi ama olmadı. Şimdi Bank Asya'ya Bucaspor'da geldi içlerinden birisi yükselsin artık diyoruz.


Samsunspor'un ligde başarıları Altay'a göre biraz daha fazla. Altay ligde çok fazla yer almasına rağmen Samsunspor bir ara yakaladığı jenerasyonla günümüzün Sivasspor'u olmuştu. 1989'da o kazayı yaşamasalardı belki herşey daha da farklı olabilirdi. Samsunspor ayrıca 23 hafta ile Türkiye'nin en fazla Süper Lig'de liderlikte kalan 5. takımıdır. Samsun'da aynı şekilde büyük bir taraftar potansiyelidir ve çok zorlu bir deplasmandır. Yeri mutlaka Süper Lig olmalı ama kulübün borçları yüzünden istenilen transferler yapılamıyor ve kulüp yerinde saymaya devam ediliyor. Çok da güzel stad yapılmasına rağmen Samsun Bank Asya'da oynamaya devam edecek gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir