12 Ağustos 2009 Çarşamba

Atletizm Panaroma

IAAF Başkanı Lamine Diack, “hatalı çıkış” kuralında değişiklik yapıldığını bildirdi. Diack, gelecek yıldan itibaren, ikinci hatalı çıkan atletin diskalifiye edildiği mevcut kuralın aksine, hatalı çıkan ilk atletin yarıştan men edileceğini söyledi. Yeni kuralın, IAAF İcra Kurulu'nca da destek gördüğünü belirten Diack, büyük organizasyonlar yapılmayacak olması nedeniyle kuralın ilk kez uygulanması için 2010 yılının ideal olacağını ifade etti. IAAF Teknik Komisyonu Başkanı Jorge Salcedo da mevcut sistemin, sahtekarlıklara davetiye çıkardığına dikkati çekerken, “Rakiplerini savmak için ilkinde kasten hatalı çıkan atletler oluyordu” dedi.

Bu kural değişikliği gerçekten çok ilginç olacak ve bazı taşları yerinden oynatacağa benziyor. Eskiden bir yarışmacının 3 tane hatalı çıkış yapma imkanı bulunuyordu. Ama bu seferde çok fazla hatalı çıkış yaşandığından yarışların bütün heyecanı kaçıyordu. Sonra bunu engellemek için ilk hatalı çıkıştan sonra ikinciyi kim yaparsa yapsın yarıştan diskalifiye oluyordu. Aslında yarışlarda ne kadar fazla hatalı çıkış imkanı verilse Dünya rekoru kırma şansı o kadar fazla artabilir. Yarışmacı en iyi startı almak için denemeler yapabilirdi ama bu da yarışın kalitesini düşürüyor. 2010'da uygulanacak yeni start sistemine göre ilk hatalı çıkışı kim yaparsa yapsın elenecek. Bu Usain Bolt'da olsa, Tyson Gay'de olsa farketmiyor. Hatalı çıkışlar yapanı sürekli eleyecekler. Böyle oluncada yarışmacılardan çok iyi startlar beklemek güç olur. İdmanlarda falan özel olarak start çalışmaları artacaktır. Gerçi 100 ve 200 metre yarışlarında yarışa erken başlamanın önemi büyük. Usain Bolt gerçi bu konuda fazlasıyla istisna kalıyor. Çünkü yarışlara genelde kötü başlıyor ama sonradan hızlanmasıyla herkesi geçiyor. Hatta kafasını sağa sola çevirerek Dünya rekoru kırıyor. Bolt 22 yaşında ve hala kendini geliştirmek için önünde uzun yıllar var. Düşünsenize bu adam birde startını geliştirirse neler yapacak.

Rakiplerini savmak için ilkinde hatalı çıkan atletler oluyor sözüde birkaç yere mesaj taşıyor. Yani yarış başlarken kafadan birisi hatalı çıkış yapıyor ve favori atletlerin diskalifiye olma şansını arttırıyor demek istemişler. Bu kural kaldırıldı ama hatalı çıkan Bolt ve Gay gibi atletler olursa ne olacak. Gerçi büyük tecrübeler böyle hatalara düşmezler ama geçmiş yarışmalarda favorilerinde bu hatalara düştüğünü çok gördük. IAAF yarışlarda sahtekarlar olduğunu kabul etti ama bunu engelleyemiyorlar. Uzun mesafe yarışlarında mesela 5000, 10000 metre yarışlarında aynı ülkeden birçok sporcunun yarışmada olduğunu görürsünüz. Mesela 5000 metre yarışında 3-4 Etiyopya'lı yarışabiliyor. Bu yarışmacılar favori ülkenin yarışmacısını aralarına alıyorlar, yıpratıyorlar hatta aralarında madalya şansı olmayan atler diğer yarışmacıya faul bile yapabiliyor. Bunu aslında 2004 Atina'da biz yaşadık. Elvan o Olimpiyatlarda çok eleştirilmişti. Olimpiyatlardan önce Dünya rekoru kıran, mutlak favori olan yarışmacımız yarışı çok gerilerde bitirmişti. Ama yarış içinde Etiyopya'lı atletlerin Elvan'ı nasıl bitirdiğini gördük. Bu bir taktik olsada bana göre yanlış bir durum. 100 metreden bu konuya nasıl geldin diye sorabilirsiniz bunu bende bilmiyorum. IAAF sahtekarlık falan deyince söyleme gereği duydum sanırım. 100 metre gibi prestijli ve izlenilirlik olayı fazla yarışlara önlem alıyorlar ama şu uzun mesafe yarışlarına bir türlü çözüm bulamadılar.

5000 ve 10000 bin metre yarışlarını anmışken bir haberde vermek lazım. Bu mesafelerin bayanlarda tartışmasız favorisi olan Dibaba antrenman sırasında kas yırtılması yaşadığı için Berlin'de ki Dünya Şampiyonası'na katılamayabilirmiş. Atletizm sever olarak Dibaba'yı izleyememekten büyük üzüntü duysamda Elvan'ın bu mesafelerde altın madalya alma şansı oldukça arttı. 2008 Pekin'de Dibaba'yı bu iki mesafede de çok zorlamıştı ama son 400'de malesef geçememişti. Yinede bu yarışların seyir zevkini oldukça arttırdı ve Dibaba'ya iyi dereceler yapmasını sağladı. Şimdi Dibaba yarışsa bile sakat olduğundan şansı oldukça zorlaştı. Elvan Dibaba'yı mutlaka geçeceğim diyordu ama kısmet olmayacak gibi. Ben yarışta Dibaba'yı geçerek altın madalya almasını isterdim ama Dibaba'ya ben sakatlan demedim. Yani Elvan iki altın madalyayı da alınca kimse Dibaba yoktuda ancak öyle aldı falan demesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir