19 Ağustos 2009 Çarşamba

Atletizmde Tek Umudumuz Nevin Yanıt

Sportif Cümleler'de Nevin Yanıt'tan birçok kere söz ettik. Kendisiyle ilgili yazılarımıza buradan ve buradan ulaşabilirsiniz. Atletizm konusunda Dünya'nın çok gerisinde olduğumuzun farkına yeni varmaya başladık. Son yıllarda Atletizm alanında atılımlarımız var ama hala çok yetersiz. İçimizden çıkardığımız büyük değerlerde ya yok oluyor yada beklentimiz olduğu yarışlarda birden sakatlanıyorlar. Süreyya Ayhan, Eşref Apak hatta Elvan Abeylegesse bunlara birer örnek. Ben Türk atletler içinde Nevin Yanıt'a nedense ayrı bir ısındım. Sadece işine bakıyor, çalışma şartlarım kötü falan diye ortalarda gezinmiyor, nerede yarış olsa katılıyor. Yarışarak kendini hazırlamak çok önemli. Elvan bu sezon büyük yarışlarda yarışmadı da ne oldu Atletizm federasyonu başkanı bile Elvan'ın sakatlığının olduğunu sonradan öğreniyor. Atletlerimiz ortalarda olmalı ve büyük yarışlarda mutlaka yer almalılar. Nevin Yanıt ve antrenörünü bu konuda tebrik etmemiz gerekiyor. Berlin'e çok güzel şekilde hazırlanmışlar. Nevin'de henüz 23 yaşında ve önünde çok uzun yıllar var.

Nevin Yanıt gençler katagorisinde birçok madalya aldıktan sonra ciddi olarak ilk sınavını Pekin'de verdi diyebiliriz. Bende yeni yeni kendisini takip etmeye başlamıştım ve kısa mesafe yarışlarında Türk atletlerin olduğunada pek alışık olmadığım için Nevin beni epey şaşırttı. Yarı final koştu ve bu büyük başarıydı. Berlin'e daha tecrübeli geldi şimdi hedefi final olarak belirlediler. Yarı finalde elense bile yine büyük başarı olacak ama final koşarsada Türk atletizminde bir ilk yaşanacak. Madalya umudu sporcularımızın başarısız olduğunu düşünürsek tek umudumuz Nevin Yanıt olarak gözüküyor. 100 metre engelli yarışı sprintin ötesinde konsatrasyon yarışıdır. Birçok madalya umudu sporcunun engellerde takılıp düştüğünü çok fazla gördük. Pekin'de Lolo Jones bunun en büyük örneğini yaşattı. Nevin yarışa kötü başlamasına rağmen 13 saniyenin altına indi ve 12.92 ile adını yarı finale yazdırdı. Nevin'in en iyi derecesi 12.76 ve bu derecesini tekrarlarsa adını finalede yazdıracak. Bana sorarsanız bu derecesinide geliştirecek diyorum. Nevin Yanıt bugün 19.45'te 100 metre engelli yarı finallerinde tarihte bir ilk arayacak ve final kovalayacak. Eğer Nevin finale çıkmayı başarırsa yine yarın 22.15'te pistte yerini alacak.

3 yorum:

  1. Atletizm konusunda Dünya'nın çok gerisinde olduğumuzun farkına yeni varmaya başladık.

    Demişsin ya işte burada sonuna kadar haklısın mesela bu geçen akşam dank etti bana :)

    YanıtlaSil
  2. Fırsat bulmuşken bir anımı paylaşayım istedim:

    1990 yılı...İstanbul Alman Lisesi...Atletizm takımı olarak istanbul bölge seçmelerine katılabilmemiz için 8 branşta yarışmamız gerekiyor...Biz de iriyarı (aslen kürekçi idi) bir arkadaşımızı "çekiç atma" da yarışması için ikna ettik; takımın son elemanı olarak. Sorun şuydu ki bahsi geçen arkadaşımız hayatında hiç çekiç atmamış idi...Alman asıllı spor hocamıza gidip kendisine yardım etmesini rica ettik; verdiği yanıt: "yarış 2 gün sonra; bu disiplin için millet 2 yıl çalışıyor, ben bu sorumluluğu alamam"...ardından türk spor hocamıza gittik; verdiği yanıt: "ne olacak oğlum şöyle salla salla at"...sonuçta biz yarıştık, iyi kötü dereceler yaptık, bahsi geçen arkadaşımız ise 3 faul yaparak diskalifiye oldu.

    Eşref Apak'ı izleyince hiçbir şeyin değişmediğini anladım bu ülkede...

    YanıtlaSil
  3. Onur bu güzel anın için cidden çok teşekkür ediyorum :) Aynı durumun benzeri bizde yaşanmıştı. Bizim beden öğretmeninin branşı Atletizm hocasıydı. Bizim iyi yarı çocuğu gördü gülle atsan kaç metraye atarsın diye sordu. Çocuk gelmiş 17 yaşına. 3-4 günde onu da yarışa çıkartacaktı. Millet çocukken başlıyor cidden :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir