30 Ağustos 2009 Pazar

Bu Sezon Inter'i Çok Konuşacağız {Milan 0-4 Inter}

Inter ve Milan bu yaz döneminde çok fazla konuştuğumuz, tartıştığımız takımlar oldular. Mourinho'dan ötürü Inter'e ayrı bir sempati duyduğumuz bir gerçek. Bu yüzden Inter'i daha detaylı takip ediyorum. Bu sezon Ibrahimoviç'i kaybetmelerine rağmen yaptıkları transferlerle geçtiğimiz sezona göre çok daha güçlü bir kadro kurdular. Inter'in en çok eleştirilen yanı hücumda Ibrahimoviç'e çok fazla bağlıydılar ve bu yüzden hücumda kısır kalıyorlardı. İtalya Ligi'nin konumu yüzünden şampiyonluklar geliyordu ama Avrupa'da sürekli hüsran yaşıyorlardı. Ibrahimoviç'in ayrılması ve yaptıkları transferlerle Mourinho kafasındaki sistemi oluşturdu ve ligin ötesinde hedef Şampiyonlar Ligi'nde başarılı olmak gibi görünüyor. Milan ise kadro itibariyle çok yaşlı futbolculardan kurulu ve Kaka'nın da kaybının ardından onun yerini dolduramadılar. Kadroya genç futbolcular transfer etmek yerine daha başka işlerşe ilgilendiler ve sonun ortasına doğru yaklaştılar.

İtalya Ligi deyince benim aklıma ilk olarak Inter - Milan derbisi gelir. Bu iki takımın aralarında oynadığı maçlar Dünya üzerinde büyük ilgi görür ve günler öncesinden konuşulmaya başlar. Yalnız bu sezon derbi öncesinde konuşulan konular Inter'in Milan'a kaç fark atacağı yönündeydi. Kadro olarakta, futbol olarakta iki takım arasında büyük farklar vardı ve maça bakıncada beklediğimiz gibi geçti. Inter deplasmanda (kendi sahası ne kadar deplasman sayılırsa) Milan'ı 4-0 yenerek büyük olaya imza attı.

Mourinho'nun 4-3-3'ü

Inter'in geçtiğimiz sezonlarda kağıt üzerinde baktığımızda çok kaliteli stoperleri olmasına rağmen varlık içinde yokluk çektiklerini söylemiştik. Bu yüzden stoper konusunda revizyona gittiler ve Lucio gibi çok kaliteli bir futbolcuyu transfer ettiler. Milan maçında Lucio'nun ne kadar önemli işler yaptığını görmüşsünüzdür. Son derece kontrollü, güven veren, hücumu geriden başlatan bir futbolcu olmasının yanında savaşçı özelliğiylede Inter'e büyük katkı sağladı. Milan hücumu zaten sadece Pato'dan ibaretti onu da durdurmayı başarınca Milan tamamen bitti. Lucio Samuel ile beraber harika bir ikili olmuşa benziyor. Sağ tarafta Maicon maçın adamlarından biriydi. Inter sağ kanadında resmen tren istasyonu kurdu ve o bölgeyi harika işletti. Milan Maicon karşısında tamamen çaresiz kaldı. Chivu desek kontrollü futboluyla bir bek nasıl olur bizlere resmen ders verdi. Inter savunması genel anlamda iyi görüntü verdi ve ilerleyen maçlarda da daha mükemmel bir hal alacak. Bekler sürekli hücuma destek veriyor savunma ikilin hatta bu ikilinin yedekleri bile mükemmel futbolcular. Julio Cesar için zaten hiç konuşmuyorum bir kalecin böylesine güvenliyse arkan sağlamda demektir.

Orta sahada Zanetti, Stankovic ve Sneijder'i izledik. Sneijder'in transferinin ne kadar önemli olduğunu bu maçta anladık. Geçtiğimiz sezon Inter orta sahasında oyun kurabilecek, lider özellikli bir futbolcu yoktu. Genelde savunma ağırlıklı isimlerle maça çıkılıyordu. Sneijder orta sahayı bu maçta derledi toparladı, ayağının tozuyla iyi iş çıkarttı. İlerleyen haftalarda o da çok iyi olacak. Zanetti zaten müthiş tecrübe 35 yaşına gelmesine rağmen yaşını hiç göstermiyor. Stankovic maç başından bu yana etkisiz görüldü ama attığı enfes golle büyük ses getirdi. Inter orta sahasıda artık daha yönlü, oyunun iki yönünü oynayacak oyunculardan kurulu duruma geldi. Cambiasso'da oynamaya başlayınca işin savunma yönü daha da güçlenecek.

Forvet hattı beklediğimiz gibi Eto'o, Milito ve Motta'dan oluştu. Eto'o üzerine bir sistem kurmak gerekiyordu ve Mourinho'da bunu başarmışa benziyor. Ibrahimoviç tek başına hücumu idare edebilirdi ama Eto'o yu sürekli besleyen futbolcular lazım. Yanında Milito ve Motta oynadığı sürece Eto'o bizlere harika maçlar izletir. Milito'yu bugün çok beğendim hücuma inanılmaz yön verdi ve asistleriyle göz doldurdu. Çok isabetli bir transfer oldu. Motta ise sol tarafta son derece etkili görüldü. Zaten zayıflamış Milan savunmasına karşı Inter harika hücumlar geliştirdi ve farklı galibiyete uzandı. Genel olarak değerlendirmek için henüz erken ama Inter'ın bu sezon ligi domine edeceğini hatta Şampiyonlar Ligi'nde de mükemmel işler yapacağını şimdiden söyleyebilirim.

Pato'dan Sonrası Hikaye

Milan'ı da Inter'i değerlendirdiğim gibi incelemek isterdim ama saha içinde ne oynadıklarını pek anlayamadım. Pato ve Boriello çift forvet gözüktü arkalarında da Ronaldinho vardı. Hücum olarak sadece bu üçlünün eline bakan Milan aslında maçın başlarında etkili göründü. Pato tek başına hücumlar yaptı, pas alamayınca orta sahalardan top aldı, adam geçti, şut attı ama kendisine hiç destek gelmedi. Boriello'nun koskoca maçta hiç adını duyamadığım gibi Ronaldinho'da bu sezon neler yapacağını bizlere gösterdi. Sahada resmen ruh gibiydi inanılmaz kötü oynadı. Orta sahaya baktığımda Pirlo, Flamini ve Gattuso'da iyi maç çıkarmadılar. Pirlo gayret göstermeye çalıştı ama tek başına koskoca orta sahayı çeviremedi. Gattuso maçından başından bu yana yaptığı hareketlerle zaten kırmızı kart yiyeceğini işaret ediyordu ve ilk yarıda Milan'ı 10 kişi bırakarak maçın skorunu orada tayin etti. Milan'ın bekleri desem ölmüş durumda. Hücuma gitseler savunmaya dönemiyorlar. Inter akınları karşısında zaten çakılı oynadılar. Stoperlerde iyi görüntü vermedi, kalecin desen nereden bulduğun belli değil. Milan iyice çöp takım olmuş yani bu takım nasıl gençleşir, kurtuluşu nedir hiç bilemiyorum. Huntelaar gibi adamın var onu yedek başlatıyorsun. Huntelaar oyuna girince Milan biraz kıpırdanmaya başladı ve küçük pozisyonlar buldu. Pato'nun yanında maça başlasaydı Milan hücum anlamında daha büyük zenginlikler yaşayabilirdi. Seedorf aynı şekilde Flamini'nin yerine bu takımda mutlaka ilk 11 başlamalıydı. Aslında Milan çıkardığı ilk 11'le daha başlamadan kaybetti.

Mourinho Vs Leonardo

Aslında böyle bir karşılaştırma yapmak bile çok yanlış diyebilirim. Mourinho kariyeriyle, yaptıklarıyla zaten kendini kanıtlamış bir isim. Geçtiğimiz sezon İtalya Ligi'ne alıştı ve bu sezonda istediği transferlerle daha güçlü duruma geldi. Yarattığı sistemle Inter'de başarılı olması kaçınılmaz gibi görünüyor. Leonarda ise ilk antrenörlük deneyiminde resmen ateşten gömlek giydi. Milan'ın Guardiola operasyonuna özenmesi sonucunda Leonardo'yu teknik direktör yaptılar ama zaten enkaz olan kadro daha da enkaz hale geldi. Bugün çıkardığı 11'lede kendini kanıtlamış oldu diyebiliriz. Böyle bir başlık atmam aslında saçmaydı ama bir kere yazmış olduk.

Eski Dünya Efsanesi ''Ronaldinho''


Kaka'nın da takımdan ayrılmasının ardından Milan taraftarının Ronaldinho beklentileri iyice arttı. Geçtiğimiz sezona iyi başlamasına rağmen devamını getiremedi ve yedek kulübesine çakılı kaldı. Leonardo ise ona güvenini gösterdi ve Ronaldinho'yu takımın bankolarından birisi yaptı. Hazırlık maçlarında Ronaldinho hiç iyi oynamadı ve aynı kötü çizgisini devam ettirerek Inter derbisinde resmen süründü. Pozisyon alamıyor, eski teknik özellikleri kaybolmuş gibi, topla hızlı hareket edemiyor, estetik pasları kayıp, Pato'yu besleyemedi yani bunun gibi birçok kötü özellik sayabiliriz. Ronaldinho'nun bu sezon son şansı eğer kendini gösteremezse onun içinde Brezilya yolları taştan türküsünü söyleyebiliriz.

Maçın Adamı Diego Milito

Benim için maçın adamı Milito oldu. Inter hücumlarına yön verdi, Milan savunmasını resmen duman etti. Adamın attığı penaltıda bile bir zerafet vardı. Ayrıca yaptığı asistler, Eto'o ile uyumu inanılmazdı. Inter bu sezon Milito'dan çok faydalanacak ve ne kadar isabetli bir transfer olduğunu bu maçta gösterdi.

Sneijder ve Huntelaar ''Real Madrid Gazileri''

Sneijder bugün ayağının tozuyla ilk 11 başladı ve beklenenin üstünde bir performans gösterdi. Inter orta sahasına hücum olarak liderlik edebilecek, forvet oyuncularıyla uyum gösterecek ayrıca oyunun iki yönünü oynayabilecek bir futbolcu ihtiyacı vardı. Sneijder'de bunu fazlasıyla karşıladı. Bugün uzaktan attığı şutlar çok etkiliydi ben bir gol atmasını bekledim ama olmadı. Stankovic'le beraber attıkları füzelerle Milan kalesini epey zorladılar. Sneijder ilerleyen haftalarda daha faydalı olacaktır. Huntelaar ise ilginç şekilde bu maça yedek başladı. Yerine oynayan Boriello için kötü oynadı bile diyemiyorum çünkü herhangi bir performansı yoktu. Huntelaar fizik olarak Serie A'ya çok uygun bir santrafor tipi. İkinci yarıda oyuna girince Milan biraz olsun hareketlendi ve pozisyonlar bulmaya başladı. Huntelaar'da bu takımın vazgeçilmezi olacaktır ama Milan'ın bir geleceği yok.

Maç geneline baktığımızda oyunu Inter yönetti, istediği zaman tempoyu arttırdı, başın maçlarında biraz sıkıntılar yaşasada kendini az göstermesi bile ardı ardına goller getirdi. Inter bu sezonda ligi domine etmeye devam edecek. Milan ise sistemsiz oynamasından ötürü dağınık görüntü çiziyor ve herkes birbirinin ne yaptığından habersiz. Pato haricinde birazda Pirlo ve Huntelaar'ı kayırırsak Milan takımı hiç ışık vermiyor. Bu sezon şampiyonlukla yakından uzaktan alakaları olmaz. Berlusconi takımın transfere ihtiyacı olmadığını söylemişti ama durum ortada. Milan'ın komple bir takım yaratmaya ihtiyacı var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir