13 Ağustos 2009 Perşembe

Gökhan Zan'a Güvenin {Camdan Değil Candan Adam}

Günümüz futbolunda topu defansta organize eden futbolcuların önemi çok büyük. Yalnız bu futbolcular Dünya üzerinde fazla yok ve olanlarında fiyatı çok pahalı. Yani takımlarımıza Popescu gibi isimler 40 yılda bir geliyor. Popescu yaratma uğruna aldığın Almaguer, Frank De Boer, Meira gibi futbolcularda bekleneni veremeyip daha bir sezonu tamamlayamadan takımdan gönderiliyorlar. Her takım malesef Marquez, Pique gibi isimleri kadrosunda barındıramıyor. Sadece kendi takımlarımız için demiyorum Dünya'nın önde gelen ekipleri bile bazen bu sıkıntıları yaşayabiliyorlar. Bu yüzden buna uygun sistem kuruyorsun ve başarı hedefliyorsun. Galatasaray Popescu ayrıldıktan sonra Lucescu'nun ikinci döneminde Bülent Korkmaz ve Emre Aşık ikilisiyle şampiyon olmadı mı. Hadi ligde zaten her sene şampiyon olursun diyorsanız Avrupa'da Şampiyonlar Ligi ikinci tur gruplarına kalmadı mı ve o gruplarda da Dünya devlerine ecel terleri döktürmedi mi. Bu iki futbolcuya da baktığımızda savaşçı, mücadeleci futbolcular ama defanstan top organize edeyim, hücum oluşturayım mantıkları yoktu. Milli Takım yıllarca Bülent Korkmaz ve Alpay ikilisiyle oynadı. Alpay'da aynı şekilde mücadelesi ve hırsıyla öne çıkan futbolcuydu ama bu dediğimiz hücum anlayışı onda da yoktu. Bu arada Makedonya maçında forvet oynayıpta 3 gol atmasını saymıyorum. Dünya Kupası'nda biz bu ikiliyle 3. olduk. Ama bazılarımız bu başarıya da laf atıp Avrupa takımlarını yenmedik ki dedi. Tabi onlarda haklı Fransa'ya gruplarda elen veya İsveç'e Senegal'e elen diye Şenol Güneş söylemişti.

Neyse bu girişten sonra konumuza dönmek gerekirse bazı arkadaşlarımız Gökhan Zan'a çok fazla yükleniyor. Rijkaard'ın total futbol oynatacağı, topu sahada hızlı döndüreceği bir gerçek. Hepimiz bu sistemin iyice oturmasını ve izleyeceğimiz güzel futbolu da sabırsızlıkla bekliyoruz. Gelen eleştiriler defansa ayağı top yapan futbolcunun alınması yönünde. Böyle futbolcular varsa gidip alalım lafım yok ama üstte örnek verdiğim isimler gibi facialarda yaşayabiliriz. Rijkaard'da ayrıca transfer istemeyerek ve her maç Servet ile Gökhan Zan ikilisini oynatarak zaten savunmaya güvenini gösterdi. Bu Gökhan Zan değil mi Beşiktaş geçtiğimiz sezon şampiyon olurken bu takımda banko oynayan. Şöyle saçma bir lafta duydum Gökhan Zan'ın oynadığı dönemde (geçen sezon için konuşuyorum) Beşiktaş çok puan kaybetmiş. Mustafa Denizli'nin çıkışa geçtiği ligin ikinci yarısında savunmada Sivok'la beraber kim oynamış görün derim. Ayrıca ülkemizde büyük bir stoper kıtlığının olduğu bir gerçek. Bizler nedense stoperler yetiştiremiyoruz. Çoğu takımımız bu bölgedeki haklarını yabancı futbolcudan yöne kullanıyorlar (aynı durum kaleci içinde geçerli). Sen gitmişsin Milli Takım'ın stoperini almışsın ve bu transfere laf atıyorsun. Servet ve Gökhan Zan Milli Takım'da harika bir ikili oluşturdular. Euro 2008'e giderken bu takım bu ikili stoper hattında oynuyordu. Ayrıca yedikleri hatalı bir golü de hatırlamıyorum. Elbette hatalar olacak ama böylesine güzel ikiliyi yalnış yere eleştirmek bence doğru değil.

Gökhan Zan'ı ne kadar sevdiğimi ve futbolunu beğendiğimi beni tanıyanlar bilir. Geçtiğimiz sezonda sözleşmesi bittiğinde Galatasaray'a alınsın demiştim alınmadı. Hatta Fm'de kendisini Galatasaray'a aldığımda bu transferin doğru olmadığı söylendi. Aslında Servet ve ikisinin tarzı bir bakıma aynı. Bakıyorsun ikiside uzun oyuncu uzaktanda baktığında her uzun futbolcuya yapıştırılan damga olan ağır futbolcular. Ben gerçi Servet'in ağır olduğuna inanmıyorum aksine çoğu stoperden de çok hızlı bir futbolcu. Geçen senelerde kendini inanılmaz geliştirdi. Mücadelesi, futboluylada 8 milyon euro bonservis öneriliyor kendisine. Gökhan Zan'a sakat damgası falan vuruluyor ama son senelerdeki maç oynama performansı da ortada. Kalitesini zaten tartışmak istemiyorum. Olağanüstü diyebileceğim bir isim değil ama Galatasaray'ın işini fazlasıyla görür. Servet'e de ilk geldiğinde neler denmişti şimdi aynı süreçten Gökhan Zan geçiyor. Bu ikilinin Galatasaray'da oynadığı maçlarda da pek hata yaptıklarına şahit olmadım. Gökhan Zan'ın bir iyi noktası daha Servet'e göre ayağı daha iyi top yapıyor. Milli Takım ve Beşiktaş'ın banko stoperini bonservisi olmadan getiriyorsun bunu kutlayacağına kalkıp birde eleştiriyorsun. Bu futbolcuların arkasında Emre Güngör ve Emre Aşık gibi iki kaliteli isim daha var. Galatasaray bu bakımdan stoper bolluğu yaşıyor. Inter'de geçtiğimiz sezon stoper bolluğu yaşıyordu ama bu sezon Lucio'yu aldı sorularına da cevap vermek gerekirse Inter'li stoperlerin yaşına ve sahada gösterdikleri performansa bakmak gerek derim. Chivu dışında hepsi hikaye durumda (Lucio'yu saymıyorum).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir