8 Ağustos 2009 Cumartesi

Mustafa Denizli'nin 4-4-3'ü

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'a baktığımızda kadro yapısı olarak 4-3-3'ü oynayamayacak yegane takım Beşiktaş gibi gözüküyor. Yalnız Mustafa Denizli Fenerbahçe maçı olsun, Belediye maçında olsun 4-3-3'den asla taviz vermiyor. Savunma ve orta sahayı korumasına rağmen her maç hücumcularının yerini değiştiriyor. İleri uçta Bobo ve Nobre gibi iki önemli santraforun var. Sen gidiyorsun Bobo'dan sol açık yaratmaya çalışıyorsun. Bobo Beşiktaş'a geldiği günden bu yana santraforda oynadığı futbolla kendine bir piyasa yarattı. 4-3-3'ün hücumcu kanatlarında olması gereken hiçbir özellik Bobo'da bulunmuyor. Holosko'ya bakıyorum fizik - mücadele açısından güçsüz ama hızlı ve bitirici bir futbolcu. Holosko benim gözümde ideal bir forvettir. Her iki kanatta da oynayabilmesi onun avantajı ama hümumcu kanatların içeri de kat etmesi lazım. Holosko top ayağındayken adam geçmeye çalışmıyor çizgiye kadar inip orta deniyorki iyide bir ortacı değil. Yusuf'u kanatlarda kullanmayı deniyor ki işte o tam bir facia durum. Böyle yapınca Yusuf'un da hiçbir özelliğinden yararlanamıyorsun. Bu mevkide oynayan Ekrem Dağ'ın sakat, Tello'nun ise elinde sağlam bir 10 numara olmadığı için orta sahada oynadığını düşünürsek 4-3-3'le Beşiktaş hiçbir yere gelemeyecek.

Geçtiğimiz yıl bu şablonda oynarken biraz daha 4-2-3-1'e kayıyorlardı. Yusuf ve Delgado ileri üçlünün ortasında iş görüyordu. Ben Delgado'nun futbolunu hiç beğenmesemde Beşiktaş'ın bu halinde iyi futbol oynayacağı kanaatindeyim. 4-3-3'de kalmak istiyorlarsa orta sahaya mutlaka bir 10 numara transferi gerçekleştirmek zorundalar. Orta sahada Ernst ve Fink defansif yönü iyi ama hücum yönleri kısıtlı futbolcular. Geçtiğimiz yıl Cisse biraz bu açığı kapatıyordu ama Fink veya Ernst'ten bu özellikleri beklemek doğru olmaz. Şu anki kadroda en iyi sistem 4-4-2 olarak gözüküyor. Böylece kanatlarda verimli olacağından Beşiktaş daha fazla etkili olabilir. Forvetlerine baktığımızda aslında kaliteli isimler var. Daha Nihat Kahveci'yi konuşamadık bile. Çünkü henüz hazır değil, fizik olarak yeterli seviyeye gelmedi. 4-3-3'de onu sağ açık kullanabilirsin ama forvette alacağın verimi alamazsın. Bugün IBB biraz daha atak oynayabilse Beşiktaş önünde galibiyete uzanırdı. Birkaç topta Beşiktaş savunmasını çok ağır gördüm. Ferrari ve Sivok ağır futbolcular. Gökhan Zan'ı ağır diye eleştirenler bence bu ikiliye bakmalı. Geriden oyun kurma özellikleri bir kere yok birde orta sahadaki futbolculara top geçirince onlarında hücum yönü eksik olduğundan geriden top şişiriyorlar. Top şişirmeylede iyi bir sistem oturtamazsın. Mustafa Denizli'nin dediği 10.5 numara transferi acil gerçekleşmeli. Beşiktaş'ın şu anda elindeki kadroyla

Holosko ----- Ernst ----- Fink ----- Tello
----------Nihat ----- Bobo (Nobre) -----

şeklinde oynaması gerekiyor. İsmail Köybaşı ve Tello sol tarafta çok etkili olacaktır. Holosko'da şu şablonda içeri kat etmek zorunda değil. Dikine oynayarakta rakip savunmalar karşısında etkili olacaktır. Nihat'ın yanında ise Bobo veya Nobre ile sonuca gidebilirsin. Bu sistemde hem 10 numara ihtiyacın olmaz hemde Yusuf'u daha ekonomik kullanma olanağı bulursun. Geride olduğun anlarda veya gole ihtiyaç duyduğun dakikalarda Fink'in yerine Yusuf'u sokarsın ve bir anda 4-2-3-1'e dönersin. Mustafa Denizli kurt bir teknik direktörtür ve işini bilir. Benim korkum Mustafa Denizli genelde ikinci sezonlarında başarısız oluyor. Fenerbahçe'de şampiyon olduktan sonra ikinci sezonunu hatırlıyorumda bu umarım Beşiktaş'ın başına gelmez.

Eğer 4-3-3'de ısrar edeceklerse:

----- Ernst ----- Fink ----- Yeni 10 numara -----
Nihat -------------------------------------- Tello
-------------- Bobo (Nobre) --------------------

bu şekilde oynamaları gerekiyor. Tello'yu bir kere sol tarafta kullanmak zorundalar. Çünkü Bobo'da, Nobre'de yan toplarda çok etkili oluyorlar. Beşiktaş'a baktığımda da ayağını en iyi Tello kullanıyor. Nihat sağ taraftan geliştirdiği binbirmelerle üçüncü santrafor gibi de oynayabilir. Yalnız Ernst ve Fink'in yarattığı hücum sorununu çözmek içinde oyunun iyi yönüne hakim bir 10 numara ihtiyaçları var. Liglerin başladığı bu ayda da bu kalitede futbolcuyu nereden bulacaklar bilmiyorum. Delgado'nun meselesiyle çok zaman kaybettiler.

İBB maçı ligin ilk maçı, sıcak hava artı Olimpiyat Stadı'nın ruhsuz havası falan Beşiktaş'ı çok etkiledi. Aslında son şampiyonu yerden yere de vurmamak lazım ama eksiklerini de görmemezlikten gelemeyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir