29 Ağustos 2009 Cumartesi

Sheva Kutsal Topraklarında

Andriy Shevchenko deyince aklımıza öncelikle inanılmaz Milan kariyeri sonrada yetiştiği Dinamo Kiev sezonu geliyor. Ali Şen yaptığı açıklamalarda Kiev'de oynadığı dönemde Fenerbahçe için önerildiğini ama transferin son anda gerçekleşmediğini anlatır durur. Zaman içinde de basınımz kendisini özellikle Fenerbahçe başta olmak üzere birçok kez transfer etti ama Shevchenko'nun yolu sadece Milan'la Şampiyonlar Ligi maçları oynamak için İstanbul'a düştü. Dinamo Kiev'de yıldızını parlatan, Milan'de efsane olan, Chelsea'de ise parayı alıp yatan Shevchenko sonunda kendi kutsal toprakları olan Kiev'e geri döndü. 32 yaşındaki futbolcu için Dinamo Kiev Chelsea'ye 7 milyon paund bonservis bedeli ödeyecek. Sheva'nın Chelsea'den haftalık 121 bin paund aldığını düşünürsek Kiev'de tabiki bu parayı kazanamayacak ama baldan vazgeçip reçele dönmüş olacak.

Ukrayna Ligi'ne Yeni Heyecan

Ukrayna futbolu son yıllarda büyük aşama kaydetti ve özellikle kulüp bazında önemli işler yapıyorlar. Dinamo Kiev her sezon Avrupa Kupalarında mutlaka üst düzey mücadelesini veriyor ve Shakhtar'da müthiş bir takım kurup geçtiğimiz sezon Uefa Kupasını kazandı. Dün oynanan maçta da Barcelona'ya nasıl kafa tuttuklarını gördük. Ukrayna Ligi'ne baktığımızda Dinamo Kiev'in hakimiyetini görüyoruz ama son zamanlarda Shakhtar'da şampiyon olmaya başladı. Genel anlamda lig bu iki takım arasında geçiyor. Kadro itibariyle Shakhtar'ı ben Dinamo Kiev'in bir adım önünde görüyorum. Sheva'nın transferide bu durumu değiştirmeyecek ama Ukrayna Ligi'ne müthiş bir heyecan getireceği kesin. Ukrayna futbolu müthiş çıkış yakalasada Avrupa'nın önemli futbolcuları bu ligi tercih etmiyor. Ukrayna Ligi genelde yıldız alan değil yıldız yetiştiren bir lig konumunda. Shevchenko Ukrayna Ligi'nde parlamış ve Kiev'de harikalar yaratıp Milan'a transferini gerçekleştirmişti. 5 yıl oynadığı Dinamo Kiev'de 166 maçta 94 gol atmış. 33 yaşına da geldiği için artık Avrupa'da yapacağı bir kariyer kalmadı. Yapmak istediklerini zaten Milan'da gerçekleştirdi. Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, Süper Kupa şampiyonluğu, Serie A şampiyonluğu, Şampiyonlar Ligi gol krallıkları, Uefa tarafından en iyi forvet oyuncusu ödülleri ve Uefa yılın futbolcusu ödülleri var. Sheva inanılmaz bir kariyerdi. Parayı düşünseydi Chelsea'den ayrılmazdı ve bir sene daha yattığı yerden iyi para kazanırdı veya Katar yollarına düşebilirdi. O futbol oynamak istedi ve kutsal toprakları Kiev'e döndü.

Chelsea'de Sheva

Chelsea'de oynadığı dönemin Shevchenko adına tam bir kayıp olduğunu söylemek mümkün. Oynadığı iki sezonda 48 maçta 9 gole imza attı. Çoğu maçta da zaten yedek oturdu. Milan aslında Sheva transferinden büyük kar elde etti diyebiliriz. Zamanında 20 milyon euro'ya aldıkları futbolcuyu 36 milyon euro'ya Chelsea'ye satmışlardı. Tabi o zamanın 20 milyon eurosu şimdinin daha düşük bir ücreti oluyor. Sheva'da Chelsea'ye geçtiğinde 30 yaşındaydı. Milan'da yapabileceği herşeyi yaptığı için Premier Lig tecrübesi yaşamak istedi ama Premier Lig'e alışamadı ve Chelsea için büyük transfer vurgunu oldu. Mourinho ile de pek iyi anlaştıklarını söylemek güçtü sonrasında Mourinho ayrılmasına rağmen pek forma şansı bulamadı. Geçtiğimiz sezon kiralık olarak geldiği Milan'da ise 18 maça çıktı ve hiç gol atamadı. Sheva için 30 yaşından sonrası pek iyi geçmedi diyebiliriz. Şimdi Kiev'de belki 33 yaşından sonra birşeyler yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir