19 Ağustos 2009 Çarşamba

Sigara Stat'ta da Yasak

Sigara içmek 19 Temmuzdan beri kapalı mekanlarda yasaklanmış ve biz içmeyenler çok rahat etmiştik açıkçası. Bugün itibariyle bir devrim daha oldu sigara içenler ve içmeyenler için. Bugün sigaranın statlarda yasaklanması konulu toplantı yapıldı. Toplantıya Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TFF Başkanı Mahmut Özgener, başkan vekili Lutfi Arıboğan, Kulüpler Birliği Vakfı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Mehmet Helvacı, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, Denizlispor Kulübü Başkanı Ali İpek ile Turkcell Süper Lig'de mücadele eden kulüplerin yetkilileri katıldı.

Toplantıdan sonra konuşan Recep Akdağ; ''Mutlulukla görüyoruz ki milletimiz buna yüzde 99 seviyesinde uydu. Tabii bu son derece önemli bir konu. Günde yaklaşık 300 vatandaşımızı sigara nedeniyle kaybediyoruz. Yılda 100 bin vatandaşımız sigara nedeniyle yaşamlarını yitiriyor. Ayrıca 5-6 bin çocuk sigara nedeniyle astım ve buna benzer hastalıklara yakalanıyor. Bugün aldığımız kararın 3, 5, 10 yıl sonra yıl sonra Türk insanına ne kadar artılarla geri döneceğini, sağlıklı toplum oluşturmada nerelere varacağını tahmin etmek mümkün.'' buraya katılmamak elde değil açıkçası. Sigaranın ne kadar zararlı olduğunu söylemeye gerek yok sanıyorum. İnsanın kendini bile bile zehirlemesinin sebebini açıkçası ben anlayamıyorum. "Katiyen bu işten taviz vermeden spor kulüplerimizin, spor adamlarımızın, sporcularımızın ve medyamızın katkısıyla özellikle yapılacak bir takım çalışmalarla, spor seyircimizin (dumansız hava sahası logosu taşıyan el ilanları, broşürlerle ve diğer malzemelerle) bilinçlenmesi sağlanacak." Topluma örnek olan kişilerden bazıları dumansız hava sahasına katılmak amacıyla zaten reklam çekimlerinde bulunmuşlardı ki bunlardan birisi Hakan Şükür'dü.



''Kanunun gereği olarak stadyumlarda da sigara içilmemesi gerekiyor. Bugün burada sevinerek gördüm ki hem federasyonumuz hem de kulüp başkanlarımız bu hususta bizim taşıdığımız hassasiyeti aynen taşıyorlar. İnsanımıza ve gençlerimize bir zarar gelmemesi hususunda bu meseleyi çok ciddi bir biçimde de destekliyorlar. Bugün burada birlikte çok güzel kararlar aldık. Bir defa, kanun gereği olarak stadyumlarda sigara içilmesinin yasal olmadığına dair işaretler konulacak ve uyarılar seyircilerimize yapılacak. Ama bundan öte, şeref tribünlerinde ciddi bir hassasiyet oluşacağını biliyoruz.'' İşte konuşmanın burası beni ilgilendirir. Sporun yapıldığı yerde sigara olmaz. Gerçi bana kalsa hiç bir yerde olmaz ama işte içmemek nasıl özgürlükse içmekte özgürlüktür. Herkesin kendi iradesidir kabullenmek lazım. Ama kendini zehirlerken banada zararı dokunursa orda dur derim.

Ben susarım aşağıdaki gif konuşur :)

4 yorum:

  1. Başlıkta hata bulunuyor. Düzeltilirse daha güzel olur.

    "Sigara STAD'DA DA yasak." olması gerekiyor.

    Keza STAD özel isimdir.

    Türkçe'mizi koruyalım.
    Öyle değil mi?

    YanıtlaSil
  2. Çok haklısın :) gözümden kaçmış olacak herhalde. Yoksa imlaya dikkat ederim.

    YanıtlaSil
  3. Stad özel isim değildir. Ancak şöyle özel isim olur. Galatasaray Stadı gibi. Başına bu tip özneler gelirse özel isim olur. Mercedes'de özel isimdir ama otomobil özel isim değildir gibi. Başlıkta asıl şimdi hata var.

    YanıtlaSil
  4. Aslında stadyumdur.

    "Sigara stadyumlarda yasak" başlığı daha uygun olacaktır.

    Bu arada çok iyi oldu yasaklanması :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir