19 Ağustos 2009 Çarşamba

Ünal Karaman'ın Fanatiği Tuttu

Daha dün Fatih Tekke ile ilgili bir yazı yazmıştık. Yazının geneli Trabzonspor'un Fatih Tekke'ye çok fazla ihtiyaç duyduğu yönündeydi. Hem sportif olarak hem liderlik olarak böyle futbolcuya ihtiyaçları vardı. Bunu dün yazdık ama bugün Ünal Karaman'ın açıklamalarını okuyunca Fatih Tekke transferinin hatta yeni bir santrafor transferinin gerçekleşmeyeceğine karar verdim. Ünal Karaman yaptığı açıklamada, 'Her iki futbolcumuz da Türkiye'nin en yetenekli ve karakterli oyuncuları arasındadır. Bizim açımızdan hem Gökhan'ın hem de Umut'un sportif yeterlilik ve insanlıklarından zerre kadar şüphemiz yoktur'' dedi. Her iki futbolcuyada güvenlerinin sonsuz olduğunu ve yola onlarla devam edeceklerini belirtmiş.

Başlığa fanatiği tuttu dedim çünkü Ünal Karaman Trabzonspor'a Sportif Direktör olarak atandığında söz konusu Trabzonspor olunca tarafsız olamıyorum demişti. Geçmişte Trabzonspor'la büyük işler yaptı ve o şehrin efsaneleri arasında. Bıyığı varken efsane olmuştu ama bıyıksız haliylede neler yapacağını merak ediyorum. Neyse konumuza dönersek Trabzonspor geçtiğimiz sezon kağıt üzerinde kaliteli görünen santraforlarından çok çekti. Ersun Yanal'ın 4-3-3 sisteminde forvetlerin solunda oynayan Umut Bulut mevkisinde oynamayamadığı için beklenen etkiyi yapamadı. Kadroya bakınca ideal bir 4-4-2 gibiydi ama sistem farklıydı. Herkes Gökhan Ünal ve Umut Bulut'u forvet ikilisi zannederken aslında 3'lü bir forvet vardı ve bu ikili birbirini tamamlayamadı. Umut Bulut'ta, Gökhan Ünal'da kaçırdıklarının üçte birini atsalar Trabzonspor'un şampiyon olması kaçınılmaz olabilirdi. Gökhan Ünal'a onca bonservis ödediler ama ondan da gerekli patlama gelmedi. Gol krallığına baktığımızda belli oranda golünü yine attı ama etki anlamında süper bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Gökhan Ünal ve Umut Bulut 4-3-3'de forvet hattında birbirlerini tamamlayamazlardı hele ki Umut Bulut'tan 4-3-3'ün sol taraf oyuncusu yaratılamazdı. Umut'u sol tarafta oynatmak bir kere onun özelliklerinden yararlanamamak anlamına geliyor. Gökhan Ünal ise iyi bir bitirici olarak kendini tanıtsada son vuruşlarda sıkıntı çekti ve hücum aksiyonlarında yetersiz kaldı.

Hugo Broos'un sisteminde Umut Bulut tek forvet oynuyor gözüküyor. Geçen sezona göre daha aktif ve hareketli gözüksede hücumda çok yalnız kalıyor ve yapabilecekleri ancak bu kadar. Gökhan Ünal'da sakatlıktan çıkınca hala bu sistemde mi devam edecekler bilmiyorum ama ileride oynayan oyuncuda Gökhan Ünal'da olsa yine beklenen fayda gelmez. Hugo Bross'un sisteminde forvet oyuncusu Fatih Tekke gibi olacak. Gol atmanın yanında hücum organizasyonlarını yapacak, gerekirse orta sahada top dağıtımında bile yardımcı olacak. Galatasaray'lı Baros, Nonda Fenerbahçe'li Semih tarzında forvet futbolcusuna ihtiyaçları var. Trabzonspor'un bu tarzda alabileceği en iyi futbolcuda Fatih Tekke olur. Hem böylece saha içinde birçok sistemi başarıyla uygulayabilirsin ve çift forvete dönünce Tekke'nin yanında Gökhan Ünal'dan ve Umut Bulut'tan esktra katkı alabilirsin. Gökhan ve Umut yan yana olmaz ama ikisinden birinin yanında Fatih Tekke bile başarı kaçınılmaz olur. Ünal Karaman bu yüzden şu fanatizmi bir yana bırakıp teknik direktör gözüyle takıma baksa iyi olur. Diyarbakırspor maçında Trabzonspor'un son vuruşlarda nasıl sıkıntı yaşadığını gördük, kapalı Diyarbakır savunması karşısında nasıl zorluklar çektiğini gördük. İleride Umut arkasında Engin ve Alanzinho ile olmaz bu işler. Bu sistemde devam edeceksen Yattara bile dönse fayda etmeyecek. Gökhan'da, Umut'ta şampiyonluğu hedefleyen bir takımda yetersizdir. Mutlaka bir forvet transferine ihtiyaçları var.

Birde şu sportif direktör kavramını açmak lazım. Fenerbahçe'de Aykut Kocaman bu işi mükemmel yapıyor. Futbolcuları gidip izliyor, raporlarını veriyor, takımın taktiği, tekniği gibi antrenörlerin karar vereceği hiçbir işe karışmıyor. Ünal Karaman ise hala teknik direktörmüş gibi takım hakkında dilediğince yorumlar yapabiliyor. Bu da Trabzonspor'da çift başlılık yaratacak gibi. Sportif Direktör olayını biraz daha araştırmaları ve ona göre bir uygulama yapmaları gerekecek. Fenerbahçe daha önce takımdan kovduğu Daum'a bütün ipleri vermemek için Aykut Kocaman'ı Sportif Direktörlüğe getirdi. Bencede mükemmel bir işe imza attılar. Trabzonspor ise Dünya'ca ünlü bir teknik adam getireceğiz dediler ve Hugo Bross'a kadar düştüler. Acaba ona güvenmedikleri için mi yoksa Ünal Karaman'ın müthiş bir simge olduğu için mi Sportif Direktör olayına girdiler bilmiyorum. En iyisini Rijkaard ve Galatasaray yapıyor aslında öyle bir teknik ekip kuruldu ki Sportif Direktöre falan asla ihtiyaç yok. Herşey bir ağızdan çıkıyor ve ekip halinde yürürlüğe giriyor. Futbolun organizasyonu konusunda Galatasaray'a şapka çıkartırım.

1 yorum:

  1. Fatih Tekke Trabzonspor'a dönemez, bu saha içi değil saha dışı faktörler yüzündendir. Ayrıntıya girmeyeyim...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir