7 Ağustos 2009 Cuma

Usain Bolt & Tyson Gay {Beklenen Kapışma}

Son zamanlarda gündemimizi futbol oluşturmaya başladı. Transferler, Avrupa Kupaları, liglerin sezonlarının başlaması derken önümüzdeki Dünya Atletizm Şampiyonası ve Avrupa Basketbol Şampiyonası'nı da unutmamak lazım. Dünya Atletizm Şampiyonası 15 Ağustos'da başlıyor ve o günü iple çekiyorum. Futbol, basketbol neysede benim atletizm sevgim bir başka. Sporun atası olan atletizmin heyecanı gerçekten bir başka oluyor. Barcelona ve Real Madrid maçlarına El Classico deniliyor ve bu sezon ki önemli transferlerle birlikte bu rekabetin önemi daha da arttı. Atletizmde ise Golden Legue yarışlarında yaptıkları derecelerle Bolt ve Gay'in kapışmaları da 100 metrenin El Classico'su halini alabilir.

Usain Bolt ve Tyson Gay önümüzdeki Dünya Şampiyonası'nda 100, 200 ve 4x100 bayrak yarışında yarışacaklar. Usain Bolt Pekin Olimpiyatlarında bu dallarda kırdığı rekorlarla büyük ün yaptı. 100 metrede öyle dereceler yaptıki şu an geçilmesi imkansız gibi duruyor. Şu anda 9.69'la rekoru elinde bulunuyor. Pekin'de ki 100 metrede final yarışını hatırlıyorumda son 30 metrede ellerini açarak rekoru kırmıştı. Üstelik yarış içinde herhangi bir çekişme yoktu yani Bolt çok rahattı. Genelde rekorlar büyük çekişmenin olduğu yarışlarda kırılır. Bolt'un dezavantajı yarış startlarında çok geride kalabiliyor. Ama inanılmaz süratiyle bir anda herkesi rahatça geçiyor. Pekin'de karşısında artık devri bitmiş Powell ve sakat Gay vardı. Bolt yinede 100 metrenin en büyük favorisi olsada Tyson Gay onun için zorlu bir rakip olacak. Gay Roma'da 9.77 koşarak Bolt'a mesaj vermişti. Bu ikilinin çekişmesini düşününce mutlaka Dünya rekoru gelecektir ama Bolt yinede büyük favori konumunda. 100 metrede bu ikili dışında da iyi atletler var ama onlara hiç şans vermiyorum.

200 metreye gelirsek Bolt'un işi bu dalda çok zor diyebilirim. Pekin'de 19.30 koşarak Dünya rekorunu kırmasına rağmen 100 metreye göre kendini daha fazla kastığını görebiliriz. Aslında Bolt 400 metrede koşuyor bu yüzden sprintini ve süratini daha uzun süre koruyabiliyor. Bu Bolt'un 200 metredeki avantajı olacak. Ama Tyson Gay'e de bakınca koştukça sürati iyice artıyor. Bu yüzden Tyson Gay'in 200 metre performansı 100 metre performansından daha iyi durumda. Gay'in bu sezon yaptığı en iyi 200 metre derecesine bakınca 19.58 koştuğunu görüyoruz. 100 metrede mutlak favori Bolt gözüküyor ama 200 metrede kimin kazanacağını tahmin etmek güç.

Bu ikili son olarak 4x100 bayrak yarışında sahneye çıkacak. Son yıllarda kısa mesafe koşularında ABD ve Jamaika'nın rekabeti üst seviyeye çıktı. Ben bu yarışa sadece Bolt ve Gay karşılaşması olarak değilde ABD & Jamaika kapışması olarak bakıyorum. Jamaika takımına baktığımızda Bolt'un yanında Asafa Powell gibi usta bir sprinter var. ABD takımında ise Gay'in yanında Leroy Dixon göze çarpıyor. Pekin'de Jamaika 37.10 ile Dünya rekoru kırmıştı. ABD ise bayrak düşürdüğü için elenmişti. 4x100'de de mutlaka çekişme olacaktır ama Jamaika'nın mutlak favori olduğu bir yarışma izleyeceğiz.

Usain Bolt ve Tyson Gay farkettiyseniz Dünya Şampiyonası öncesinde hiçbir branşta karşı karşıya gelmediler. Bolt 100 metre koştuysa Gay 200 metrede kendini denedi, Gay 100 metrede piste çıkınca Bolt 200 metrede piste çıktı. Böylece atletizm severleri Dünya Şampiyonası öncesinde büyük merakta bıraktılar. Golden Legue'lerle birlikte zaten büyük yarışlara ısınmaya başlamıştık. Yalnız Dünya Şampiyonası'nda sonra Gay ve Bolt Brüksel'de karşı karşıya gelecekler. Şampiyona bittikten sonra birbirleriyle yarışmaktan çekinmiyorlar. Zaten bu ikilinin arasında büyük rekabet olsada iki atlette önce çok iyi arkadaşlar. Son Olimpiyat şampiyonu Bolt ile son Dünya şampiyonu Gay'in yarışmasını sabırsızlıkla bekliyorum.

1 yorum:

  1. Usain Bolt 400 metreci demişsiniz ama aslında 200 metreci. Zaten geçmiş yarışlarına baktığınızda hiç 400 metre göremiyorsunuz.

    Pekin'de 100 ve 200 dünya rekorlarını kırdıktan sonra 400'ü kırabilir mi konuşulurken onun çok farklı bir antrenman programı gerektirdiği ve onunla uğraşma ihtimalinin düşük olduğundan bahsedilmişti.

    200 metre'de kasmasının sebebi ise eski rekorun zaten çok iyi bir derece olmasıyla alakalı kanımca. Çünkü tüm zamanların en iyi 200 derecelerine bakınca zaten Michael Johson'ın Bolt öncesi dönemde çok fark attığını görüyoruz.

    En iyi dereceler:
    19.30 Usain Bolt 2008
    19.32 Michael Johnson 1996
    19.58 Tyson Gay 2009
    19.63 XAaier Carter 2006
    19.65 Wallace Spearman 1996
    ...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir