4 Ağustos 2009 Salı

Yakarım Roma'yıda Yakarım


Başladığından beri aklımdaydı bir Dünya Yüzme Şampiyonası yazmak bugüne nasipmiş. Hergün Trt3 ekranlarından meşgul olmadığım süre zarfı içerisinde takip etmeye çalıştığım şampiyona pazar gününden beri devam ediyor. Turnuva dün itibariyle bitti. Bir haftalık süreçte yapılan yarışlarla adını tarihe yazdırmayı başardı. Zira 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında tam 43 tane farklı rekor kırıldı ki buda ayrı bir rekor mesela. Rekorlara damgasını vuran ismin Phelps olduğunu söylememe lüzum var mı bilmiyorum. Başlığıda Kenan Doğulu'nun yaparım bilirsin şarkısından aldım (Bugünde bir Kenan Doğulu rüzgarı esti blogda sayemde buda mini bir dipnot olsun (: ). Phelps tam manasıyla yaktı Roma'yı. Yarıştığı 4 günü 4 rekor ile kapattı. İlk rekor çarşamba günkü Erkekler 200 metre kelebekte 1:51.51 derecesiyle geldi. İkinci rekor ABD Milli Takımı ile Erkekler 4x200 metre serbest bayrak yarışında 6:58.55'lik derecesiyle geldi. Üçüncü rekor Erkekler 100 metre kelebekte 49.82 gelirken son rekoru ise yine Milli Takım ile 4x100 metre karışık bayrak yarışında 3:27.28 ile geldi.


Bayanlarda ise şampiyonaya damgasını vuran iki isim vardı. Biri ''Sprintin kraliçesi'' lakabıyla tanınan Alman Britta Steffen ikincisi İtalyan yüzücü Federica Pellegrini oldu. Steffen, şampiyonanın ilk gününde katıldığı bayanlar 4x100 metre serbest bayrak yarışının ilk ayağında 52,22 saniyeyle dünya rekoru kırarken, Cuma günkü 100 metre serbestte de bu rekorunu 15 saliseyle geliştirdi. Alman yüzücü, dünkü 50 metre serbest finalinde de 23,73 saniyeyle bir başka dünya rekoruna imza attı. Pescera'da da rekorlar kırarak adından bir hayli söz ettiren Pellegrini kırdığı 3 dünya rekoruyla bu şampiyonada adından söz ettiren Pellegrini, düzenlediği bir basın toplantısında, İtalya'nın gelmiş geçmiş en iyi bayan sporcusu olduğunu iddia etti. Yarışların ilk gününde, bayanlar 400 metre serbestte 3:59,15'lik derecesiyle dünya rekoruna uzanan Pellegrini, bu kategoride 4 dakikanın altına inen ilk bayan yüzücü olma unvanına da sahip oldu. Pellegrini'nin başarısı, 400 metre ile sınırlı kalmadı. Yarışların üçüncü gününde bayanlar 200 metre serbest yarı finalini 1 dakika 53,67 saniyede yüzen İtalyan yüzücü, bu kategoride de dünya rekoru kırarken, ertesi günkü 200 metre serbest finalinde ise bu rekorunu geliştirerek, 1:52,98'lik zamanıyla yeni bir dünya rekoruna imza attı.


Turnuvaya damgasını vuran olay ise şüphesizki sihirli mayolar olarakta tabir edilen poliüretan mayolar oldu. Bu mayoların diğerlerinden farkı ise "Laser scanning" teknolojisi kullanılarak, NASA'nın yardımlarıyla üretilen mayolar yaklaşık 30 dakika gibi uzun bir sürede giyiliyor olması. "Yüzdürücülük" özelliği taşıyan poliüretan mayolar vücudu kaplayarak kasları sıkıştırıyor. Böylece suyun çekim gücü azalıyor, yüzücüler daha az yoruluyor ve verimlilikleri artıyor. Bazı testlerde "uzay mayoları"nın sporcuya iki saniyeye varan bir üstünlük sağladığı ispatlanmıştı. Yüzücülere kötü haber ise Fina'dan geldi. Fina yetkilileri, uzun süren tartışmalar sonucunda, bu ''sihirli'' mayoları, gelecek yıl Ocak ayından itibaren yasaklama kararı aldı. Çin'in Şangay kentinde 2011 yılında yapılacak bir sonraki dünya şampiyonasında, ''yalnızca dokuma'' özelliği gösteren mayolarla yarışılacağını belirten FINA yetkililerinin bu kararına bakılırsa, yeni rekorların kırılması çok da kolay görünmüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir