22 Ağustos 2009 Cumartesi

Yükselen Değer Aydın Yılmaz {Hücum Maksimumu}

Aydın Yılmaz Konyaspor'a attığı son dakika golüyle bir anda parladı, sonra çeşitli kulüplerde kiralık oynadıktan sonra geçtiğimiz sezon Galatasaray'ın A takımında yer almayı başardı. Geçtiğimiz sezon birçok maçta da yer almasına rağmen kendini gösteremedi desek yalan söylemeyiz. Aydın geçtiğimiz sezon fizik olarak çok güçsüzdü ve onun performansını yukarı çekmek adına hiçbir hamle yapılmadı. Aydın hızlı oynayan, her iki kanatı da domine edebilecek kalitede, şut yeteneğide olan ve her takımın ihtiyaç duyabileceği kalitede bir futbolcu. Arda Turan'la birlikte aynı jenarasyonun futbolcuları. Arda yıldızını patlattığında hepimizin kafasında Arda Avrupa'ya gittiğinde Aydın Yılmaz'ın onun boşluğunu dolduracağı fikri vardı. Bu sezon Rijkaard Arda'yı orta alana çekti ve Aydın'da bir anda forma şansı buldu. Üstelik Kewell'dan da formayı kaparak şu aşamada Galatasaray'ın değişmezi gibi görünüyor. Rijkaard böylesine kaliteli genç futbolcuları sever ve şans vermekten asla kaçınmaz. Barcelona'da çalışırkende genç futbolculara verdiği önemi gördük hatta sadece Messi örneğinide versek yeterli. Aydın için bu sezona girerken takımdan gönderilecek isimler arasında ilk onu gösteriyorduk. Geçtiğimiz sezonu sakatlık, formsuzluk derken koca bir sıfır olarak geçirdi. Aklımda sadece ligin ilk yarısında Trabzonspor'a karşı oynadığı bir futbol var. Sonradan oyuna girmişti ve harika işler yapmıştı. Gerçi o maçın sonunda da sakat olduğu açıklandı ve bir süre oynayamadı.

4-3-3'ün hücum hattının kanat oyuncuları hızlı, teknik ve kat eden futbolcular olmak zorunda. Bu tip kanat oyuncularıyla müthiş pozisyonlar bulabilirsiniz. Aydın Yılmaz'da bu özellikler fazlasıyla var. İyi bir hazırlı kdönemiyle, kaliteli antrenörlerle eski gücünden çok daha iyi görüntü çiziyor. Öyle ki geçtiğimiz sezonun en iyi isimlerinden olan Kewell'dan bile formayı almış durumda. Kewell ne kadar kaliteli futbolcu olursa olsun Aydın kadar hızlı değil. Hız dışında diğer özellikleri çok daha ağır basıyor herşeyi geçtim ismi yeter diyorum ama Kewell'ı da ekonomik kullanmak çok önemli. Maçın belirli bölümlerinden sonra performansı çok düşüyor. Hasta olduğu belirtiliyor belkide bu yüzden maçın belirli bölümünden sonra oyundan düşüyor. Gerçi Arda Turan için de bir hastalıktan söz ediyorlardı ama kaç maçtır 90 dakika tık adamda tık yok. Bazı değerleride yerle bir etmek için büyük çaba sarfediyorlar. Kewell'ın özverili mücadelesi var ama Kewell'dan maksimum fayda almak için onu ekonomik kullanmak gerekiyor. Rijkaard'ın rotasyon anlayışında da bunu görebiliriz sezonun başlarında Kewell'ı son derece ekonomik kullanıyor. Çünkü zorlu maçlar gelecek, zorlu periyotlara gireceğiz ve Kewell'a çok fazla ihtiyaç duyuyacak. Bu sürede Aydın Yılmaz yaşınında genç olması ve bitmek bilmeyen enerjisiyle harikalar yaratmaya devam ediyor. Gerçi Galatasaray'da öyle bir hücum hattı varki kim oynasa birşey farketmeyecek durumda. Bütün futbolcular sisteme adapte olmuş ve maksimum verimi almak için onları sahaya koymak yeterli olacak. Keita destan yazıyor, Ard öyle, Aydın öyle, Serdar Eylik var, Baros'u var geçtiğimiz sezon çok eleştirdiğimiz belkide yakında takasa kurban gidecek olan Nonda bile oynadığında harikalar yaratıyor. Üstelik bunca hücumcu içine Sercan Yıldırım'ın da transferi düşünülüyor. Galatasaray bu hücum oyuncularıyla, bu sistemle, böylesine yıldızlar topluluğu teknik ekibiyle bizlere futbol resitali sunmaya devam edecek.

2 yorum:

  1. Aydın'ın yetenekli olduğundan şüphem yok ancak kaç senedir en ufak bir ilerleme kaydedememiş olması bende soru işareti yaratıyor. Teknik olarak en büyük zaafı tabii ki savunma yönü. Oyunu domine etmeye çalışan ve beklerini sık sık ileri çıkaran takımlara (şu ana kadar bunu yalnızca Gaziantepspor yapabildi) karşı kaybolup gidiyor. Ayrıca Rijkaard'ın hem Dos Santos, hem Bojan hem de daha önce Messi'yi kullanmasına bakacak olursak, hepsini rahatlamış maçların son 15-20 dakikasında ya da rahat ve düşük tempolu geçen kupa maçlarında kullanmaya çalıştığını görürüz. Aydın'da ise bu anlayışın tam tersi bir yöntem izlemekte. Aydın'ın bu kadar baskıyı kaldırabilecek mental özelliklere sahip olup olmadığını kısa zamanda görebileceğiz sanırım. Ancak şunu da net bir şekilde söylemeliyim; Rijkaard'la da olmazsa kimseyle olmaz..

    YanıtlaSil
  2. Aydın cidden iyi hoş futbolcu, Tğrk olması da kadro bakımından avantajdır tamam ancak Kewell'ı kesmesi bende soru işaretleri bırakıyor. Dün akşam sakattı kadroya alınmadı tamam eyvallah ancak bu takımda muhakkak Kewell'in yer etmesi lazım. Artık oyuna girerken gözünde bir heyecan ışığı yok adamda. Aydın dün gece yine çok çalıştı etti ama iki kontra atakta oyunun yönünü değiştiren iki topu karavanaya attı. Elbette çalışıp gelişmesi lazım daha iyi yerlere gelmesi Türk futbolu için çok önemli ancak Aydın'ın ikinci yarılarda son yarım saatte oyuna girebilecek biri olduğunu düşünüyorum, Kewell'ın değil.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir