7 Eylül 2009 Pazartesi

Beşiktaş'ın Hücum Kombinasyonları

Beşiktaş'ın şu anda elinde olan kadrosunun geçtiğimiz sezondan daha iyi olduğu bir gerçek. Geçen sezon şampiyonluk barajının alt seviyede kalması sonucunda Beşiktaş elindeki kadroyu güzel kullandı ve şampiyonluğa ulaştı. Bu sezona bakarsak Galatasaray ve Fenerbahçe daha güçlendi ve aldıkları skorlara bakınca şampiyonluk barajının yukarıya çekileceğini düşünebiliriz. Zaten Mustafa Denizli'de bu sezon 79 puana ulaşan takımın şampiyonluğa ulaşabileceğini söyledi. Beşiktaş Şampiyonlar Ligi'nde de mücadele edeceği için kadronun biraz daha üzerine koydu ve çekirdek kadroyu kaybetmeden daha da güçlendirmeyi başardı. Yalnız lige istedikleri gibi başlayamadılar ve 4 maçta sadece bir galibiyet elde ettiler. Üstelik 4 maçta sadece 3 gol atabildiler. Ama kadroya baktığımızda doğru sistemde müthiş oynayacak hücum futbolcularına sahipler. Mustafa Denizli kafasındaki sistemden asla ödün vermediği için ligin ilk 4 maçında Beşiktaş beklenen görüntüyü veremedi. Bu sisteme uygun 10 numara arayışlardı vardı ve Tabata'yı alarak asıl Beşiktaş'ı Eylül ayında izleyin mesajını bizler aldık. Ben kafamda oluşturduğum sistemlerde Beşiktaş'ın hücum futbolcularını nasıl kullanayım diye düşünürken şöyle kombinasyonlar oluşturdum:

4-2-3-1 {Nihat - Tabata - Tello - Bobo}

Bu sistemde forvet olarak Bobo'yu forvet arkasında ise sağda Nihat, solda Tello ortada ise Tabata'yı koydum. Bobo aslında iyi piyasası olan, çok yetenekli bir futbolcu. Golcü özelliklerinin yanında pas alışverişlerine yardım eden, rakibe önde basmaya çalışan yönlü bir forvet oyuncusu. Beşiktaş'ın her şartta Bobo'dan vazgeçmemesi gerekiyor. Aslında geçen sezona kadar Avrupa'da da iyi piyasası vardı. Bu yılda talipleri oldu ama Bobo kendini Şampiyonlar Ligi'nde gösterip transferini öyle gerçekleştirmek istedi. Saint Etienne'nin bu transferde ne kadar istekli olduğunu bu yaz döneminde görmüştük. Nihat'ı aslında sağ açık yerine çift forvette Bobo'nun yanında oynatmak daha mantıklı ama 4-2-3-1 oynayacaksın Nihat mutlaka sağ açık oynamalıdır. Holosko ile bu bölgede rotasyonada girebilirler. İlk 11 tercihim Holosko olmaz çünkü oyun içinde devamlılığı olmayan bir futbolcu. Tello konusuna gelirsek onu sol kanatın her bölgesinde oynatmak mümkün. Bence en verimli olacağı bölge sol açık olacaktır. Tello oyunun iki yönünüde oynayabilen bir futbolcu. Bu konuda orta sahaya da katkıları olacaktır ve ayrıca çok isabetli paslar atıyor. Fenerbahçe'nin Dos Santos'u kullandığı gibi Beşiktaş'ta Tello'yu kullanabilir. Bu sistemin beyni kuşkusuz Tabata olacaktır. Tabata teknik ve çok güçlü bir futbolcu. Delgado'ya oranla çok daha başarılı olacağı kuşkusuz. Bu dörtlüye genel olarak baktığımızda çok teknik ve güçlü futbolcular. Benim kafamdaki en ideal hücum sistemi budur.

4-4-2 {Holosko, Tello, Nihat, Bobo}

Beşiktaş aslında Tabata'ya 8 milyon euro verene kadar 4-4-2'yi rahatlıkla oynayabilirdi. Orta sahanın ortasında Fink ve Ernst çok iyi işler çıkartıyor. Bu futbolculardan hücum anlamında da verim almak mümkün. Sol kanatta Tello bu ikiliye defansif olarakta katkı verebilecek bir isimdi. Ayrıca oyun kurucu özellikleri olduğu içinde hücumları organize edecekti. Sol tarafı mükemmel kullandığından zaten söz etmiştim. Sağ tarafta Holosko ise hızıyla önemli katkılar yapabilir. Holosko'nun devamlılığı yok ama maçın belli bölümlerinde de kader adamı olabiliyor. Bu sistem Nihat'ın en etkili olduğu sistemdir. Real Sociedad'da Kovacevic ile birlikte harikalar yaratmıştı. Nihat'ı ya iyi bir forvetin yanında ya da açık alan futbolunda mükemmel bir şekilde kullanabilirsin. Bobo ile birlikte Nihat'ın müthiş işler yapabileceğini düşünüyorum. 

4-3-3 {Nihat, Bobo, Holosko}

Mustafa Denizli bu sezon Beşiktaş'a sürekli 4-3-3 oynattı. Bu sisteme yanlış oyuncuları denediği için pek başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Orta sahada Ernst, Tabata ve Tello yan yana oynatılabilir. Tabata çok güçlü futbolcu olduğundan oyundan kolay düşmeyecektir. Tello'nun ise defansif özellikleride olduğundan bahsetmiştik. Forvet hattında ise ortada Bobo sağda Nihat solda ise Holosko ile bahsettiğim açık alan futbolu oynatılabilir. Defansif olarak sorunlar yaşayabilirsin ama maçların zorluk derecesine göre bu sistemde Beşiktaş hücum olarak mükemmel görüntü verebilir.

Kafamda oluşturabildiğim üç sistem bunlardı. Bu futbolcu kadrosuna birçok sistem denenebilir ama sizde onları yazıya yorumlarınızda belirtirsiniz. Beşiktaş Tabata'yı da transfer ettikten sonra hücum hattında kadrosunu oldukça zenginleştirdi. Tabata, Yusuf, Nihat, Holosko, Bobo, Nobre, Batuhan, Serdar Özkan, Erkan Zengin gibi hücum oyuncuları var. Yukarıda bahsetmediğim isimleri de değerlendirmek gerekirse Serdar Özkan Holosko gibi hücumun iki kanatında da oynayabilir. Bazı Beşiktaşlıların beğenmediği bir futbolcu olsada ben Serdar Özkan'ın futbolunu beğeniyorum. Yusuf Şimşek ise her kadroya lazım bir futbolcu. Geçen sezon transferi bir anda ligin akibetini değiştirmişti. Fazla oynamaz, ortalıklarda gözükmez ama bir an gelir ve Yusuf sahneye çıkar. Nobre'ye ise sırf Türk vatandaşı olduğundan inanılmaz bir ücret ödüyorlar. Bu futbolcunun yıllık ücreti gereksiz fazla diyorum. Nobre'nin yapacağının çok daha fazlasını Batuhan yapabilir. Yinede Nobre uzun yıllardır ligimizde olan ve iyi işler çıkartan bir futbolcu. Batuhan için zaten bu blogda destanlar yazdım ve Mustafa Denizli'de bunu görmüşe benziyor. Erkan Zengin'de birçok mevkide oynayabilen futbolculardan birisi. Mustafa Denizli onu daha çok forvet olarak kullanıyor ve yeri geldiğinde o da iyi işler çıkartabilecek bir futbolcu. Şu kadroya baktığımda aslında Beşiktaş'ta çok güçlü durumda ama Mustafa Denizli'nin tercihleri beni düşündüren konu. 

3 yorum:

  1. BJK'nin şuanki kadrosu hastalıklı bir kadro.Sebebi de Ernst-Fink gibi 2 tane düz oyuncunun aynı anda oynaması.
    Bir diğer sorun da,kanatların 0'a yakın organizasyon yapması..

    YanıtlaSil
  2. yazında Nobre'ye değinmemişsin ama bana göre de olmazsa olmaz bir adam Nobre.
    4-3-3'e devam edeceğimiz düşünülürse bence ileri üçlü Nihat-Nobre-Tello olmalı.

    YanıtlaSil
  3. Nobre'ye aslında bilerek değinmedim. Bu sistemler benim kafamda oluşturduğum sistemler ve Bobo'yu Nobre'den daha önce tutuyorum hatta Batuhan'ı.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir