11 Eylül 2009 Cuma

Galatasaray & Beşiktaş {Maça Doğru}

Estonya ve Bosna Hersek maçları, Eurobasket falan derken cumartesi günü oynanacak Galatasaray - Beşiktaş derbisi aklımdan uçup gitti. Türkiye Dünya Kupası biletini kaybedince bir anda aklıma Süper Lig ve bu önemli derbi geldi. Öyle bir hafta geçirdik ki Galatasaray ligde kayıpsız gitmiş, Tabata gelmiş, derbi varmış falan hiçbir şey aklımın ucundan geçmedi. Cumartesi günü ligimizin ilk derbisi oynanacak. Beşiktaş lige istediği gibi başlayamadığı için bu maçı bir çıkış maçı olarak görüyor. Arkasından gelen Manchester United maçı nedeniyle de kritik eşiğe girmiş durumdalar. Galatasaray ise lige 4'de 4 yaparak başladı ve bu derbiyi kazanarakta bunu taçlandırmak istiyor. İddaa oranlarına falan da baktığımızda Galatasaray mutlak favori görünüyor. Gerek Ali Sami Yen avantajı gerekse şu ana kadar gösterilen performanslara bakınca Galatasaray'ın favori olduğunu söylemek mümkün. Ama bu maçlar büyük maçlar ve sonuçlarını önceden kestirmek gerçekten güç. O yüzden maç başından kesin şu kazanır falan demek çok yanlış. Doğru olan birşey varki iki takımda açık futbol oynuyor yani ofasif gücünü mümkün olduğunda fazla kullanmaya çalışıyor. Rijkaard'lı Galatasaray'ın zaten ana silahı hücum etmek, Mustafa Denizli'li Beşiktaş ise bu tip maçlara hiçbir zaman savunma yaparak çıkmadı. Bu yüzden seyir zevki yüksek, derbiye yakışan bir maç bekliyorum.

Galatasaray'ın Artıları

Galatasaray'ın bu maçta artısı oturmuş sistemi ve geniş kadrosu olacak. Defansta Gökhan Zan oynayamayacak ve büyük ihtimalle de Ayhan Akman'da forma giyemeyecek. Ama kadronun genişliği sayesinde bu futbolcuların yerlerine oynayacak isimlerde maksimum faydayı göstereceklerdir. Galatasaray'ın elinde çok güçlü ofansif silahlar bulunuyor. Beşiktaş'ın da savunmasında sıkıntılar olduğunu düşünürsek Galatasaray'ın çok fazla pozisyon bulabileceğini söyleyebiliriz. Keita, Kewell, Arda, Elano, Baros gibi futbolcular her an herşeyi yapabilirler. Özellikle Baros bu sezon biraz formsuz başlamasına rağmen son milli maçta 4 gol atarak eskiye dönüş sinyallerini verdi. Ayrıca Ali Sami Yen'de büyük seyirci desteğini de unutmamak gerekiyor.

Galatasaray'ın Eksileri

Milli maçların Galatasaray üzerinde nasıl bir etki yaratacağını hep birlikte göreceğiz. Kadro geniş ama önemli futbolcular çok önemli Milli maçlara çıktı. Özellikle Arda Turan'ın ben kafa ve fizik olarak Estonya ve Bosna maçlarından çok etkilendiğini düşünüyorum. Çünkü bu maçlarda çok zorlandık, çok fazla efor sarfettik ve bunun yansıması futbolculara kötü yansıyabiliyor.

Beşiktaş'ın Artıları

Tabata'nın da takıma katılmasıyla beraber artık Mustafa Denizli kafasındaki doğru sistemi uygulamaya başlayacak. Milli maç arasını Galatasaray'a göre daha hafif sıyrıklarla atlatmalarıda onlar için büyük avantaj olacak. Galatasaray yeri gelince savunmada çok fazla çatlaklar verebiliyor. Beşiktaş'ın da elinde Tello, Tabata, Nihat, Bobo, Holosko gibi hücum silahları bulunuyor. Ayrıca Fink ve Ernst orta sahasını unutmamak gerekiyor. Bu iki futbolcunun göstereceği performansta maçta kader rol oynayacak.

Beşiktaş'ın Eksileri

Beşiktaş savunmasında büyük sorunlar yaşıyor. Ferrari ve Sivok sezonun başından bu yana istenen forma bir türlü sergileyemedi. Ayrıca kanatlarda da oynayacak futbolcular Galatasaray'ın etkili hücumcu kanatlarına karşı nasıl durabilecekler bilmiyorum. Mustafa Denizli'nin sol ve sağ bek tercihleri çok önemli. Ayrıca Tabata Beşiktaş'a ne kadar uyum sağladı bilemiyoruz. Son olarak bu maçtan sonra oynanacak Manchester United müsabakası olduğu için kafalarda biraz orada olabilir.

Kafamdaki 11'ler

Galatasaray:

--------------- Leo Franco ---------------

Sabri ----- E.Aşık ----- Servet ----- H.Balta

---------- M.Sarp ----- M. Topal ----------

Keita ------------ Arda ------------ Kewell

----------------- Baros --------------------

Beşiktaş:

------------------ Rüştü ------------------

E.Dağ ----- Sivok ----- Ferrari ----- İ.Köybaşı

------------- Ernst ------ Fink ---------------

Nihat ----------- Tabata --------------- Tello

----------------- Nobre ------------------------

Teknik Analiz

İki takımda bu sezona 4-3-3 oynayarak başladılarsa da Galatasaray oynadığı maçlar içinde 4-2-3-1'e geçti. Beşiktaş'ın da Tabata'nın gelmesiyle beraber 4- 2-3-1'e geçeceğini düşünüyorum. İki takımında kilit isimleri Arda ve Tello olacak. Çünkü 4-3-3 başladığın sırada bu iki futbolcu orta sahada oynuyorlar. Sonra maç içinde ofansif güçlerini oyuna yansıtıp birer oyun kurucu gibi oynamaya başlıyorlar. Arda'nın hücum gücü, Tello'nun ise savunma tarafı daha güçlü. Beşiktaş Tabata'yı takıma katınca Tello'nun üzerindeki yük oldukça kalktı. Galatasaray'da ise birçok iyi hücumcu olduğundan zaten Arda'nın üzerinde olağanüstü yük yoktu. Elano'nun takıma alışmasıyla beraber Arda'nın sol tarafta Elano'nun ise ortada oynayacağını düşünüyorum. Ama Brezilya maçlarının zaten tam hazır olmayan Elano üzerindeki etkisini tam bilmediğimiz için bu maçta Arda ortada Kewell ise sol tarafta oynayacaktır. Ayrıca Ayhan'ın yokluğu Galatasaray için büyük handikap. Çünkü Mehmet Topal - Mustafa Sarp orta sahası hücum organizasyonu açısından çok iyi görünmüyorlar. Mustafa Sarp yanında oynayan futbolcuyla beraber performansını arttırabiliyor. Mehmet Topal'ın ise hücum gücü çok kısıtlı. Ankaraspor maçında bunu sıkıntısını görmüştük. Beşiktaş'ın ise birbiriyle uyumlu Ernst ve Fink'ten oluşan orta sahası var. Bu iki oyuncu oyunun iki yönünüde oynayabilecek isimler. Galatasarau'ın hücumlarına karşı bu iki futbolcunun daha çok defansif yük taşıyacağını düşünüyorum ama orta saha mücadelesinde Beşiktaş biraz daha üstün. Galatasaray ise oturmuş hücum hattıyla büyük üstünlük kuruyor. Beşiktaş'ın gol ortalaması çok düşük ama tam tersine Galatasaray'ın çok fazla görünüyor.

Savunma olarak Beşiktaş'ın büyük handikapları olduğunu söylemiştim. Ferrari ve Sivok istenen uyumu gösteremedi ve bek oynattıkları futbolculardan büyük sıkıntı duyuyorlar. Ekrem Dağ'ın da sakatlığı bunda büyük etkendi ama onun bu maçla geri döneceğini düşünüyorum. Sol tarafta ise İsmail Köybaşı'da oynasa Üzülmez'de oynasa Galatasaray avantajlı taraf olacak. Keita o bölgede çok hareketli ve bu iki isimde onun karşısında durabilecek mi bilmiyorum. Galatasaray'ın ise oturmuş bir savunması var. Gökhan Zan olmasada yerine oynayacak Emre Aşık veya Emre Güngör çok kaliteli futbolcular. Sol tarafta Hakan Balta zaten takımın değişilmezi, sağ tarafta ise Sabri takımın değişmez eleştirilen futbolcusu. Nihat veya o bölgede oynayacak Holosko'ya karşıda Sabri oldukça sıkıntı yaşayabilir. Hücuma fazla çıkması durumunda geri dönüşlerde bu hızlı futbolcuları nasıl kovalayacak merak konusu. Kalecilere gelirsek Leo Franco ve Rüştü ikiside büyük tecrübe. Bu tip maçları kariyerlerinde çok fazla oynadıklarından onların oldukça rahat olacaklarını düşünüyorum.

İddaa bile Galatasaray'a 1.50 oran vermiş. Normalde derbilerde alışık olmadığımız bir oran bu. Otoriteler ve istatisliklerde Galatasaray'ın maçta favori olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz sezon oynanan Beşiktaş maçları oldukça zevkli geçmişti. Ben yine kaliteli bir derbinin bizleri beklediğini düşünüyorum. Mustafa Denizli'nin derbilerde ne yapacağı belli olmuyor. Bazen çıkardığı kadro rakibini perişanda edebiliyor, kötü anlamda olmadık işlerde yapıyor. Beşiktaş için bu maçın önemi büyük. Galatasaray ve Manchester United maçlarından alacağı puanlar Beşiktaş'ın dirişili anlamına gelebilir. Özellikle Manu maçında alacakları bir galibiyeti hepimiz istiyoruz. Manu karşısında ben Beşiktaş formamı gidiyorum. Bu maça bir skor tahmini yapmam gerekirse 3-1 beya 4-2 Galatasaray'ın galibiyetini bekliyorum. Güzel futboldan hiçbir şüphem yok. İyi olan kazansın.

1 yorum:

  1. mehmet topalı takımda dm kalmasa bile oynatmamalıyız yerine barış oynasın razıyım ama topal bu takımda oynamaz

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir