17 Ekim 2009 Cumartesi

Çek'ler Yeni Jenerasyon Peşinde

Çek Cumhuriyeti, Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 3. Grup’a favori olarak başlamıştı. Ancak sonuç Çekler için hüsran oldu. Bir dönem aynı sınırları paylaştıkları Slovaklar, tarihlerinde ilk kez Dünya Kupası’na katılma mutluluğu yaşarken, Çek Cumhuriyeti, Slovenya'nın ardından 3. oldu ve Güney Afrika vizesi alamadı. Gruptaki son maçında Kuzey İrlanda ile 0-0 berabere kalan Çek Cumhuriyeti'nde, teknik direktör Ivan Hasek, görevinden ayrıldığını açıkladı. Çek Futbol Federasyonu'nun yönetim kurulu başkanlığını yaparken, geçen temmuz ayında milli takımın başına geçen Hasek, yeniden eski görevine döneceğini söyledi. Kuzey İrlanda karşılaşması, Milan'ın deneyimli savunma oyuncusu Marek Jankulovski'nin de, milli takıma veda maçı oldu. 32 yaşındaki futbolcu 10 yıldır terlettiği milli takım formasını bundan böyle giymeyeceğini söyledi.

Slovakya'nın favori olmadığı bir zamanda Dünya Kupası'na gidip, Çek Cumhuriyeti'nin favori olduğu bir zamanda bu kupaya katılamaması alışık olduğumuz bir durum değil. Çekoslovakya yıllarında bu iki ülke beraber çok önemli işlere imza atmışlardı ama iki devlete ayrıldıktan sonra futbol sahnesinde daha çok Çek Cumhuriyeti ismini duyuyorduk. Çeklerin futbol piyasasına adım attıklarından bu yana en belirgin özellikleri büyük şampiyonalara katılma konusunda yakaladıkları istikrardı. 1996'dan bu yana yakaladıkları mükemmel jenerasyonla birlikte büyük işlere imza attılar. Tarihlerine baktığımda 1996 Avrupa Şampiyonası'nda final ve 2004 Avrupa Şampiyonası'nda yarı final oynadılar. Ayrıca Nedved, Rosicky, Baros, Kuka, Jankulovski, Cech gibi futbolcularıda büyük kulüplerde forma giydiler ve futbola devam edenler giymeye devam ediyor.

Türkiye ve Hırvatistan gibi 2010 Dünya Kupası'na gidememek Çek Cumhuriyeti içinde büyük bir başarısızlıktır. Nedved'in Milli takımı bırakmasından bu yana bir yaprak dökümü içerisindeler ve hızla ivme kaybettiklerini söyleyebiliriz. Aslında Euro 2008'de tam gruptan çıktım derken Türkiye maçında son dakikalarda yedikleri 3 gol onlar için büyük bir travma oldu. Yeniden toparlanayım derken iyice batmış durumdalar. Şimdi yeni bir jenerasyon yakalamaları lazım ve belki onlarda önümüzdeki 1-2 şampiyonayı feda etmek zorunda kalabilirler. Jankulovski ise gelen başarısızlığı hazmedememiş olacakki Milli Takım'ı bıraktığını açıklamış. Ben onun mutlaka geri döneceğini düşünüyorum çünkü yeniden yapılanma derken Jankulovski gibi önemli futbolculara oldukça ihtiyaç olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir