23 Ekim 2009 Cuma

Elano Hazır {Galatasaray - Dinamo Bükreş Analizi}

Elinde geniş kadro bulundurmak çoğu zaman işe yaradığı gibi bazen oldukça fazla baş ağrıtabilir. Forma şansı az bulan futbolcular sürekli sorun yaratırlar ve bu takım içerisinde dengesizlikler yaratır. Ama Rijkaard elinde bulundurduğu geniş kadroyu öylesine mükemmel kullanıyorki bütün futbolcular gerektiği yerde gerektiği kadar forma şansı bulabiliyorlar. Bu da bütün futbolcuları her maç hazır hale sokabiliyor. Bugün sahaya çıkan kadroya baktığımızda Arda, Baros, Hakan Balta ve Gökhan Zan gibi futbolcuların oynamadıklarını gördük ama Galatasaray büyük futbolcularının yokluklarını fazla hissetmiyor. Dinamo Bükreş ile oynanacak maçta Rijkaard'ın rotasyon yapacağını düşünüyordum ve beklediğim gibi oldu. Fenerbahçe maçı da düşünülerek ama bu maçında önemli olduğu akıllardan çıkarılmadan doğru 11 sahaya sürüldü ve istenilen sonuç alındı. Fotoğrafını bulamadım ama yayıncı kuruluş bir ara Rijkaard ve Neeskens'in maç için hazırladığı analiz kağıtlarına bakarken onları gösterdi. Bu bile Galatasaray'ın nasıl bir sistem içerisinde yönetildiğini gösteriyor ve biz Galatasaray'lıların önlerine büyük umutlarla bakmasını sağlıyor.

Galatasaray'ın bu maçta Trabzonspor maçında olduğu gibi tempolu oynamadığını ama topu ayağında tutarak ofansif futbolunu sahaya yansıttığını gördük. Dinamo Bükreş savunmacı bir takım olmasının yanında etkili kontra ataklar yapabildiği için Galatasaray hücumları bu maçta çok savruk olmadı. Buna rağmen pozisyonlar verdik ama sahanın hakimi bizdik ve galibiyeti sonuna kadar hak ettik diyorum. Hatta Keita eğer bu maçta 90 dakika oynasaydı çok daha farklı bir skorla karşılaşabilirdik. Galatasaray'ın oynadığı bu sistemde orta sahada oyunu iyi organize edebilecek bir futbolcuya ihtiyaç var. Arda'da son haftalarda form düşüklüğü olduğundan Galatasaray bu konuda maç içerisinde bazı sıkıntılar yaşıyordu. Elano bugün Arda'nın yerine oynadı ve Galatasaray'ın bu mükemmel futbolunun ortaya çıkmasında başı çeken isimlerden birisi oldu. Arda'nın son zamanlarda yaşadığı sıkıntı bana göre basit oynamaması yönündeydi. Oysa ayağa basit oynasa çok daha verimli ve hızlı hücumlar izleyebilirdik. Bugün Elano topu fazla ayağında tutmadan tek paslarla oyunun hakimiyetini elinde tuttu. Ayrıca işin savunma tarafında da çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Elano'nun o bölgede oynaması sayesinde orta sahada oynayan futbolcularımızda da bir rahatlama oluşuyor.

Galatasaray'ın bir diğer sıkıntısı erken koparamadığı maçlarda zaman geçtikçe çok fazla sorun yaşadığı yönündeydi. Bu yüzden oynadığımız çoğu maça fırtına gibi giriyoruz ve ilk 30 dakikada işi bitirmek adına elimizden geleni yapıyoruz. Ama maçı kopardığımızda bile anlık oyundan düşmelerimiz yüzünden maçlar sıkıntıya girebiliyor. Galatasaray'ın elinde oldukça usta ayaklar ve bu ustalar oyunun yönünü çizip Galatasaray'ı ayakta tutmak zorundalar. Bugün Elano'da bunu gördüm ayrıca Kewell'da son zamanların en iyi performansını gösterdi. Kondüsyon olarak çok fazla eleştirilen Kewell kendini iyice toparlamış ve kalitesini bu maçta ortaya koydu. Keita için uzun uzun yazmaya zaten gerek yok bu adamın kötü oynadığı bir maçı daha görmedim.

Düzeltemediğimiz diğer unsur ise takım savunması olarak hala zaaflarımız var. Hücum anlamında mükemmel işler yaparken bunu savunmada gösteremiyoruz. Dinamo Bükreş bile bizim kalemizde pozisyonlar buluyorsa bunu düşünmek lazım. Orta saha futbolcularının işin savunma yönünde daha aktif olması gerekiyor ve beklerimizin hücuma çıkınca orada kalmamaları gerekiyor. Bugün ilk yarıda Caner Erkin'in oynadığı kanatın koridor olduğunu söyleyebilirim. Caner çok önemli bir kumaş ve uzun vadede büyük yararlar göreceğiz ama eğer sol bek oynayacaksa işin savunma tarafında da kendini göstermesi gerekiyor. Ayrıca Servet ve Mehmet Topal'ı çok beğendiğimi söylemeliyim. Servet zaten sürekli bildiğimiz gibi ama Mehmet Topal stoper olarak mükemmel performans gösterdi. Topa müdaheleleri ve güvenli futboluyla Fenerbahçe derbisi öncesinde mesaj verdi. Ayrıca öne geçtikten sonra iş bitirici skoru bulana kadar uğraşmamız ve maçı erken bitti havasına sokmamamız çok önemli oldu.

Bu maç hakkında uzun uzun yazmaya gerek yok çünkü Dinamo Bükreş asla Galatasaray'ın ayarında olamayacak bir takım. Sturm Graz beraberliği ile grubun dengeleri bozulmuştu ama bu galibiyetle Galatasaray'da işini garanti altına aldı diyebilirim. İçeride oynayacağımız Panathinaikos maç grupta kimin lider olacağını belirleyecektir. Galatasaray işini ne kadar erken garantiye alırsa kadro üzerinde yapacağı rotasyonları daha fazla uygulayabilir. Avrupa Ligi'nde oynanan iki Türkiye - Romanya maçını kazanarak ülke puanı açısından çok önemli bir işe imza attık. Şimdi önümüz derbi ve bakalım neler olacak. İki takımda birbirlerine oynadıkları Avrupa Ligi maçlarında göz dağı verdiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir