21 Ekim 2009 Çarşamba

Galatasaray - Fenerbahçe Analizleri {Hücum ve Savunma}

Süper Lig'de puan durumuna baktığımda Galatasaray ve Fenerbahçe'nin averajlarının aynı olduğunu görüyorum. Galatasaray 25 gol atıp 12 gol yerken, Fenerbahçe 18 gol atıp 5 gol yemiş ve iki takımında averajı +13. Galatasaray'ın bu sezon hücum yönünü, Fenerbahçe'nin ise savunma yönünü çok fazla övüyoruz. Galatasaray maç başına 2.7 gol ortalaması yakalayarak hücum gücünün ne kadar kuvvetli olduğunu kanıtladı. fenerbahçe ise maç başına 0.5 oranla gol yiyor. Yani her iki maçta bir gol yeme ortalaması tutturmuş durumda. Bu açıdan bakarsak çok ilginç bir derbi yaşayacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Eğer sakatlıklar izin verirsek bir bakıma hücumun ve savunmanın karşı karşıya geldiği bir maç olacak.

Rijkaard sezon başından bu yana Galatasaray'a hücum futbolunu aşılamaya devam ediyor ve her hafta Galatasaray hücum futbolunun üzerine bir şeyler daha ekliyor. Son Trabzonspor maçında tempoyu kurduğumuz dakikalarda inanılmaz oynadık ve goller bulduk. Maç 2-2'ye geldiğinde de Galatasaray'ın 10 dakika daha tempoyu yakalaması maçı 4-2'ye getirdi. Rijkaard'ın dediği gibi yediğimizden fazlasını attığımız sürece sorun yok ama hücum bölgesinde sıkıntılar başlayınca bu sezon oldukça sıkıntılı maçlar yaşadık. Galatasaray'ın takım savunmasında hala eksikler var ve bunun düzelmesi için sabretmemiz gerekiyor. Çünkü total futbol bir anda uygulanan bir sistem değil. Zamana gerek var ve mutlaka sabretmek gerekiyor. Bu süre içerisinde çok fazla pozisyon da vereceğiz hatta kalp krizlerine de gireceğiz. Ama önde oynayan hücumcular kendileri gibi oynadıkları sürece Galatasaray sıkıntı çekmez diyorum. Orta sahanın ortasında pas alış verişlerinde sıkıntı oluyor, henüz Arda ve Elano yan yana oynamaya hazır değiller ve ayrıca takım savunması tam olarak oturmuş değil.

Fenerbahçe ise bu sezon maç başına 2 gol ortalaması yakalamış. Bilica ve Lugano'nun oluşturduğu savunma hattı oldukça başarılı işler yapıyor. Bu iki futbolcu sert ve agresif oyunlarıyla takım savunmasını ateşleyici güçteler. Ayrıca bu futbolcuların önünde oynayan Cristian ve Emre'de işin savunma yönünde oldukça aktif oyuncular. Daum Türkiye'yi avcunun içi gibi bildiğinden ve Fenerbahçe'den ayrıldığından sonra gelen hocalarında Daum'un zamanında yarattığı tek forvetli sisteme devam etmesinden ötürü gelir gelmez kafasında oluşturduğu sistemi uygulamaya başladı. Hem az gol yiyorlar hem de ihtiyaç duydukları gollere ulaşıp çoğu maçı kazanıyorlar. Gerçi bu sezon süper futbol oynadıklarını söyleyemeyiz ama 8'de 8 yaparken savunmaları ile ön plana çıktılar. Gaziantepspor maçında ise Lugano'nun olmayışıyla savunmanın dengesi bozuldu, Alex'in olmayışıyla da hücumun dengesi bozuldu. Gaziantepspor ikinci yarı resmen tek kale oynadı ve Daum buna çare bulamadı. Neticesinde 1-0 önde götürdükleri maçı kaybetmek zorunda kaldılar.

İki takım arasında diğer bir farka bakarsak Galatasaray elindeki zengin kadroyu en iyi şekilde kullanmaya devam ediyor. Rijkaard çoğu futbolcusuna şans verdi ve vermeye devam edecek. Daum'un da elinde çok geniş bir kadro bulunmasına rağmen gerekli rotasyonları sezon içinde hiç uygulamadı. Bu yüzden b planı dediğimiz olay Galatasaray'da değil Fenerbahçe'de bulunmuyor. Gaziantepspor maçında iki futbolcunun yokluğu takımın bütün düzenini ortadan kaldırmış gibi göründü. Fenerbahçe'nin bu yüzden elindeki kadroyu ekonomik şekilde kullanması ve mesela Özer Hurmacı gibi futbolculara çok daha fazla şans vermesi lazım.

Galatasaray'ın handikapı ise şu sıralarda tempo yakaladığı maçlarda çok önemli pozisyonlar buluyor ama çok da fazla pozisyonlar veriyor. Bunu Sturm Graz maçında da, Trabzonspor karşılaşmasında da gördük. Fenerbahçe'de bu iki takıma göre çok daha iyi futbolcular var ve yakaladıkları şansları en maksimum şekilde kullanacaklardır. Bu yüzden Fenerbahçe'nin üstüne komple hücum yapmak işe de yarayabilir, facia da olabilir. Yediğinden fazlasını atarsan sorun yok ama rakibin belini erkenden bükemezsen taraftarında desteğiyle Fenerbahçe çok ters bir galibiyet alabilir. Bu yüzden sisteme ihanet etmeden ama temkinli oynamak gerekiyor. Fenerbahçe'de Lugano ve Bilica gibi futbolcuların derbide oynamayabileceği konuşuluyor. Galatasaray'ın etkili hücumcularını düşününce bu bulunmaz bir nimet olur. Galatasaray'da ise aksine sakat futbolcu bulunmuyor. Sanki yıllar tersine dönmüş gibi. Sağlıklı derbi analizi iki takımın Romanya takımları karşısındaki performansını ele alarak daha sağlıklı yapılabilir. Bende öyle yapmayı düşünüyorum.

1 yorum:

  1. Eline sağlık güzel bir yazı olmuş. İki takımında avrupa maçları bence de hafta sonu oynanacak derbi için büyük bir test niteliginde.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir