12 Ekim 2009 Pazartesi

Galatasaray'a Gelebilecek Rüya Stoper {Rafael Marquez}

Total futbolda defanstan iyi toplar çıkartmak ve hücumu savunmadan savunmayı ise hücumdan başlatmak çok önemli. Rijkaard bu felsefesi zaman içerisinde oturttuğunda çok daha mükemmel bir Galatasaray izleyeceğiz. Geçtiğimiz sezon bu eksikliği gidermek adına Meira transferini yapmıştık ama istenilen performansı bir türlü alamadık. Zamanında Frank De Boer ve Almaguer gibi hamlelerde yapsakta bu futbolcularda Galatasaray'da istenileni bir türlü veremediler. Savunmadan iyi top çıkartmak deyince aklımıza ilk olarak Popescu geliyor. Fatih Terim'in ilk dönem Galatasaray'ın da Popescu bu defanstan hücum başlatma işini harika gerçekleştiriyordu ve gelen büyük başarılarda büyük pay sahibi oldu. Ama ondan sonraki yıllar bu konuda transfer çalışmalarımız olmasına rağmen bir türlü başarılı olamadık. Bu sezona girerken ise çoğumuz Rijkaard ismini gördüğümüzde savunmaya ayağı top yapan bir stoper gelecek diye tahmin yürüttük ama Gökhan Zan transferi gerçekleşti. Galatasaray'da oynayan stoperlere baktığımda ayağı en iyi top yapan futbolcu Gökhan Zan gibi duruyor. Zaten Rijkaard'da Gökhan Zan'ın sakatlığı döneminde sık sık bu futbolcunun öneminden bahsetti.

Galatasaray'da defansif karmaşa başlıklı yazımda Galatasaray'ın bu sorunundan ve Gökhan Zan'ın kadro için önemli bir isim olduğundan bahsetmiştim. Blogda da bir süredir Galatasaray'ın sorunları üzerine yazılar yazıyoruz. Orta saha için bazı futbolcu isimleri önermeme rağmen defans için bunu pek yapmadım. Çünkü bu tarzda futbolcular Dünya üzerinde çok az ve pahalı durumda. Ama total futbolunda öncelikli anahtarı defansta ayağı top yapan, pasör futbolcu barındırmaktan geçiyor. Bana bu tarz futbolculardan örnek ver denildiğinde aklıma ilk olarak Rafael Marquez geliyor. Hatta çoğu Galatasaray'lı da bu transferi deli gibi istiyor diyebilirim. Rafael Marquez Rijkaard döneminde Barcelona'ya transfer edilmişti ve oynadığı futbolla Barcelona'nın değişmez isimlerinden birisi olmuştu. Rijkaard'ın en çok güvendiği futbolcuların başında geliyordu. Geçtiğimiz sezon yaşadığı sakatlık yüzünden uzun süre forma giyemedi ve formasını Pique'ye kaptırdı. Pique'de gösterdiği müthiş performans sonrasında Marquez'den formayı kaptı.

Rafael Marquez'in benim bildiğim kadarıyla sözleşmesi sezon sonunda sona eriyor. 30 yaşındaki futbolcunun transfermarket.de'de ki değerine baktığımda 12 milyon euro gibi gösteriyordu. Barcelona kendisini büyük ihtimalle kadroda tutmak ister ama ben bu futbolcuyu Galatasaray'da görmeyi çok isterim. Rijkaard'ın ikinci senesinde herşeyin daha iyi olacağını ve kadroda oluşan eksikliklerin tamamen giderilebileceğini söyleyebilirim.. Rafael Marquez transfer edilirse defansta yaşanan organizasyon sıkıntıları kalkacağı gibi bu futbolcunun etrafında oynayan isimlerinde performansı otomatik oranlı artacaktır. Yani bir bakıma Marquez Galatasaray yarı sahasının yeni lideri olacak. Geriden top yapabilen futbolcuların çoğu ayrıca orta sahanın ortasında ön libero gibi de rahatlıkla oayabiliyorlar. Meira'da orta sahanın ortasında oynayabiliyordu. Marquez'in yönlü futbolu Galatasaray için çok iyi bir nokta olabilir. Ayrıca kendisi çok iyi duran top kullandığı içinde Elano ile birlikte iyi bir duran top ustasına daha sahip olabiliriz. Şu sıralarda Barcelona'da rotasyon futbolcusu olmuş durumda umarım Galatasaray kendisine teklif yapar ve Rijkaard faktörü sayesinde bu transferi mutlaka gerçekleştiririz. Daha önce aldığımız Meksika'lı olan Almaguer'den ağzımız yanıştı ama Marquez gibi marka futbolcudan başarı garantisi alabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir