8 Ekim 2009 Perşembe

Galatasaray'a Olduğu Gibi Elano'ya Da Sabır

Son iki sezondur Galatasaray ligimize heyecan katacak transferler yapıyor. Geçtiğimiz sezon Kewell, Baros ve Meira gibi kaliteli futbolcuları Süper Lig'e getiren Galatasaray bu sezonda hızını kesmeyip Keita ve Leo Franco gibi önemli isimleri transfer ettikten sonra Elano gibi çok önemli bir yıldızı transfer edip hepimizi şaşırttı. 10 numara mevzusunda iki sezondur Lincoln'den çektiklerimizi uzun uzun yazdık. Lincoln Galatasaray tarihinin en kara sayfalarında yerini aldı. Galatasaray'da 10 numaralı formanın ne kadar kutsal olduğunu hepimiz biliyoruz. Metin Oktay ve Hagi gibi değerlerin senelerce taşıdığı 10 numarayı bu sezon Arda'ya vererek müthiş iş yaptık. 10 numaralı formanın şerefini tekrar kurtardıktan sonra Lincoln'den boşalan bölgeye Elano transfer edilerek önemli bir iş yapıldı. Elano'yu Türkiye'ye gelmeye ikna etmek ve bu futbolcunun bonservisine 7 milyon euro ödemek büyük bir transfer başarısı oldu. Üstelik bu ücretide üç yıla yayarak ödeyeceğiz. Bu yüzden Haldun Üstünel'i burada anmadan da geçemeyeceğim.

Sadece Rijkaard'ın 4-3-3'ün de değil günümüz modern futbolunda klasik 10 numaraların pek bir değeri kalmadı. Artık bütün futbolcular çok koşuyor ve inanılmaz mücadele ediyor. 10 numara diye tabir edebileceğimiz futbolcular ya kanatlara kaydı veya orta sahanın ortasında organizatör görevi aldılar ama oyunun iki yönünü başarıyla oynayarak. Elano'nun transferi bu açıdan çok önemli oldu. Elano'nun tarzını Lincoln veya Alex ile karşılaştırmamak lazım. Elano orta sahanın ortasında önemli bir ofansif güç olarak gözüküyor ama bizim bildiğimiz Elano oyunun iki yönünü oynamaya çalışıyor. Ayrıca Elano müthiş yönlü bir futbolcu. Yani her iki kanatta oynayabiliyor hatta bu sezon forvet bile oynadığını gördüm. Bu açıdan baktığımızda Elano müthiş bir değer olarak Galatasaray'a geldi.

Galatasaray'a ilk geldiğinde fizik olarak tam hazır olmadığı için genelde yedek oturdu. Oyuna sonradan girdiği maçlarda da farkını gösterdi ama henüz ilk 11'e alışamadı gibi görünüyor. Özellikle Arda ile yan yana oynayamaz diye eleştiriler gelmeye başladı. Arda'yı biz çok iyi bir sol açık olarak biliyorduk ama Rijkaard'ın futbol devrimleri neticesinde Arda bu sezon oyun kurucu olarak da oynayabiliyor. Üstelik çoğu maçta müthiş işler yaptı ama son haftalarda performansının düştüğünü görüyoruz. Elano orta sahanın ortasında Arda ise sol açıkta oynadığı sürece hücum performansımız mutlaka artacaktır. Oyuncular henüz birbirlerine alışma aşamasındalar. Galatasaray'lı futbolcular zaten uzun zamandır yan yana diyebiliriz ama sistem çok yeni olduğu için meşhur sözcüğümüz olan sabır kelimesi bu anlarda devreye giriyor.

Sturm Graz karşılaşmasında aslında Elano çok pas hatası yaptı gibi görünse bile Galatasaray'ın temposunu ve hücum organizasyonlarını tek başına sırtlandı. O maçta bize ileride neler izleteceğini gösterdi aslında. Orta sahamız pas yapmayan futbolculardan kurulu olduğu için Elano'nun üstüne çok yük biniyor. İşte Elano ve Arda uyumunu yakaladığımız anlarda orta sahanın bu pasör eksikliğini fazla duymayacağız ve daha olgun ataklar izleyebileceğiz. Ayrıca Linderoth'un da takıma dönmesiyle beraber orta sahamız oldukça rahatlayacak. Galatasaray henüz zenginliklerle dolu kadrosunun meyvelerini tam anlamıyla toplamaya başlamadı.

Elano her şeyden önce çok iyi bir profesyonel ve iyi bir aile yaşantısı var. Böyle futbolcuları her zaman çok sevmişimdir. Çünkü oynadıkları takımlarda genelde para için değil başarıya aç futbolcular oldukları için mücadeler ederler. Elano zaten Galatasaray'a gelmesinin en büyük nedeni olarak 2010 yılında Dünya Kupası'nda Brezilya Milli Takımında en iyi şekilde yer almak için olduğunu belirtmişti. Yani bir hedefi var ve para onun için ilinci planda bulunuyor. Eğer parayı düşünseydi çok daha zengin bir kulübe gidebilecek potansiyeli vardı. Bugün Elano dediğimizde çok önemli kulüpler onu transfer etmek için sıraya girerler.

Sonuç olarak Elano şu an beklenen performansı gösterememesine ve eleştiri okları ona yönelmesine rağmen takıma gösterdiğimiz sabrı Elano içinde gösteriyoruz. Takımın sistemi oturduğu ve oyuncular birbirlerine alıştıklarında çok daha iyi bir Galatasaray izleyeceğiz. Önümüzdeki Trabzonspor ve Fenerbahçe maçlarında Elano'nun kendisini bulacağını düşünüyorum. Bu maçlar hem Galatasaray hem futbolcularımız için mesaj maçları olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir