6 Ekim 2009 Salı

Galatasaray'da Defansif Karmaşa {Gökhan Zan'ın Önemi}

Galatasaray'da orta saha sıkıntılarını dile getirdik. Genel olarak bakarsak Linderoth'un mutlaka takıma katılmasını ve devre arasında oyunun iki yönünü oynayabilen bir orta saha daha alınmasını yazdık. Yalnız Galatasaray'ın tek sıkıntısı orta sahada değil savunmada da bulunuyor. Orta sahada oyunun iki yönünü oynayabilen futbolcuların önemi büyük olduğu kadar geriden top yapabilecek ve hücum başlatabilecek bir futbolcunun da önemi çok büyük. Fatih Terim zamanında Galatasaray Popescu sayesinde bu sorununu aşıyordu. Popescu Avrupa'nın en iyi savunmacılarından birisi olmasının yanında belki de en önemli pasörlerinden biriydi. Popescu'dan sonra Galatasaray o tarzda bir futbolcuyu bir türlü kadrosuna katamadı veya kattığı futbolculardan istediği verimi alamadı. Fatih Terim Almaguer denedi olmadı, Frank De Boer geldi tutmadı, geçtiğimiz sezon Meira geldi o da performansıyla büyük hayal kırıklığı yaşadı. Eğer total futbol oynayacağız diyorsak oyunu defanstan başlatmamız gerekiyor. Eğer hedefinizi lig olarak belirlerseniz ve ligde maç kazanmaya endeksli oynarsanız Lugano - Bilica veya Song - Tomas gibi savunma ikilileriyle şampiyonluğa ulaşabilirsiniz ama bu takımlarda güzel futbol veya Avrupa'da başarıdan bahsetmek pek mümkün olmaz. Galatasaray Rijkaard hamlesi ile birlikte çıtasını oldukça yukarı çekti ve hedefler Türkiye'nin dışında.

Kadroya bakınca Servet Çetin, Gökhan Zan, Emre Aşık ve Emre Güngör gibi Milli stoperlerimiz bulunuyor. Bu dört futbolcu Euro 2008 döneminde Türkiye'nin kadrosunda bulunan savunma oyuncularıydı. Bu açıdan bakarsak Galatasaray savunma hattında müthiş bir bolluk yaşıyor diyebiliriz. Ama şu an yaşadığımız görüntü bolluk içinde yokluk çektiğimiz izlenimini veriyor. Inter'den örnek verirsem kadrosunda Samuel, Chivu, Burdisso, Materazzi, Ivan Cordoba gibi kaliteli savunma futbolcularını barındırdığı dönem bile resmen yokluk çektiler. Bu savunmacılardan gerek sakatlık gerekse Mourinho'nun sistemine uymadığı için geçen sezon savunmalarında sıkıntı vardı. Bu sezon ise Lucio gibi bir değeri kadrolarına katıp ve iş yapmayan savunmacılarla yolları ayırınca bu sıkıntıyı giderdiler.

Rijkaard'ın hemen kafasındakileri gerçekleştirmesi elbette imkansız. Hatta tam olarak hazır olmamız için bu sezonu gözden çıkartmamız bile gerekebilir. Kısa vadede elimizdeki savunma oyuncularıyla devam edeceğimizi düşünürsek bu kadroda Gökhan Zan'ın ne kadar değerli olduğunu şimdilerde daha iyi anlıyorum. Gökhan Zan benim senelerdir çok beğendiğim ve mutlaka bir gün Galatasaray'da görmek istediğim futbolcuların başında geliyordu. Çok fazla sakatlanması nedeniyle Beşiktaşlılar bile kendisini istemiyordu ama geçtiğimiz sezon gelen şampiyonlukta Gökhan Zan'ın ne kadar önemli işler yaptığını unutmuş gibiydiler. Bu sezon Gökhan Zan ve Servet ikilisinin oynadığı maçlara bakarsak çok uyumlu görüntü çizdiklerini ve savunma konusunda sıkıntı yaşamadığımızı söyleyebilirim. Gökhan Zan bu konuda çok iyi olmasada diğer savunma oyuncularımıza baktığımızda topu oyuna sokma konusunda çok daha iyi. Hatta çoğu orta saha futbolcumuzdan da topu daha iyi oyuna sokuyor. Servet daha komple bir stoper gözüksede Gökhan Zan onun topla daha verimli oynama konusunda da büyük pay sahibiydi. Gökhan Zan'ın sakatlık dönemine bakınca savunmada oldukça fazla sıkıntı yaşamaya başladık. Buna Ayhan'ın da sakatlığı eklenince hücum organizasyonları bakımından çok fazla sıknıtı yaşıyoruz.

Rijkaard'da neredeyse bütün açıklamalarında Gökhan Zan'ın öneminden bahsediyor. Milli maçta sakat sakat oynatıldığı için sakatlığı nüksetti ve yaklaşık bir aydır forma giyemiyor. Hatta Fatih Terim'in Gökhan Zan'ı Belçika ve Ermenistan maçları içinde kadroya almak istediği ama Rijkaard'ın izin vermediği konuşuluyor. Trabzonspor karşılaşmasında Gökhan Zan'da, Linderoth'da bence sahada olacak. Eğer bu iki futbolcu sakat kalmamayı başarabilirlerse Trabzonspor ve Fenerbahçe karşılaşmalarında çok iyi bir Galatasaray izleyebileceğimizi düşünüyorum.

3 yorum:

  1. Burak merhaba,

    Öncelikle Linderoth'un artık takıma girmesini değil devre arası gönderilmesini bekliyorum. Ayhan, Topal gibi futbolcular nispeten küçük sakatlıklardan döndükten sonra bile 2-3 hafta iyi top oynayamıyorken Linderoth'un 2 sene sonra takıma girip orta sahayı süraklese etmesini beklemek bence aşırı polyannacılık oluyor. Yerine biri alınmasa bile hesabı kesilsin ki taraftarın beklentisi bitsin artık.

    Gökhan Zan konusunda ise görüşlerine katılmama rağmen maalesef Çarşı'nın "cam adam" lakabının doğru olduğunu ve (duble maalesef) Zan'ın da aynı Güngör gibi müzmin sakat olduğu düşünüyorum. Elimizde teoride 4, pratikte sadece 2 stoper var ve biri 35 yaşında!

    Takımın futbolunun oturmamasında sakatlıklar yüzünden sürekli rotasyon yapmamız yatıyor ama bizde hep sakat adamları alıyoruz, kadroda tutuyoruz nedense?! Dolayısı ile ya vefa diyerek kabullenelim makus talihimizi ve ağlamayalım ya da keselim biletleri kurtulalım zararın neresinden dönülse kardır diyerek...

    Elano konusunda da yazarsan ona da söyleyeceklerim var :)

    YanıtlaSil
  2. Onur öncelikle yorumların için teşekkür ediyorum. Linderoth geçen sezon oynadığo 1-2 maçta ve bu sezon oynadığı Netanya maçında çok iyi performans göstermişti. Onu Rijkaard'da kadroda tutuyorsa bir bildiği vardır diyorum. Orta sahaya Tobi dönse bile bir transfer daha gerektiğini yazmıştım. Şu Tobi bile elimizdeki orta sahalardan çok daha iyi durumda olur eğer dönerse.

    Gökhan Zan ise geçtiğimiz sezonu çok sağlıklı geçirdi ve takımının şampiyonluğunda büyük rol oynadı. Bu sezonda oynadığı süreye bakarsak Galatasaray'ın vazgeçilmezlerinden oldu. Ama ufak sakatlık Milli maç yüzünden uzadı ve bugünlere geldi. Tobi konusunda olmasada ben Gökhan Zan'dan çok umutluyum.

    YanıtlaSil
  3. gökhan zan'ın iyi bir futbolcu olduğu kanaatinde değilim.uzun boylu olmak hava toplarında hakimiyetinin olması bir futbolcuyu iyi futbolcu yapmaz.bende gökhanı seyrediyorum ama topu oyuna iyi soktuğunu bire birde adamını geçirtmediğini adam geçtiğinde yakaladığını yakaladığında topu aldığını görmedim.hele galatasarayda servet ile birlikte oynarsa hızlı forvetler karşısında hemen hemen hiç şansı yok servet de aynı şekilde.ikisi yanyana oynarsa mesela bir yattara tek başına galatasarayı yener.ayrıca futbolcuların türk milli takımında oynuyor olması da bana göre herhangi bir şeyi ispatlamaz.malesef türk stoper yok galatasaray mutlaka biraz daha hızlı ve topu oyuna iyi sokan bir stoper almalı.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir