15 Ekim 2009 Perşembe

Güney Afrika Yolcusu Kalmasın..

Geçtiğimiz maçlardan sonra Güney Afrika biletini cebine koyan takımları grupları tek tek inceleyerek yazmıştım. Malesef milli takımımızın gidemeyeceği Estonya-Bosna Hersek maçından Bosna'nın 2-0 galip ayrılmasıyla kesinleşmiş, grubumuzda da İspanya ve Bosna Hersek Güney Afrika biletini alan takımlar olmuştu. Diğer gruplardan ise Hollanda, İngiltere, Almanya, Danimarka, Sırbistan ve İtalya garantileyen takımlardı. Bu takımlardan hariç son maçlarda ayrıca İsviçre ve Slovakya'da grup birincisi sıfatıyla Güney Afrika'ya direkt gidecek diğer takımlar oldu. Playofflara ise en iyi 8 ikinci sıfatıyla; Portekiz, Yunanistan, Slovenya, Rusya, Bosna Hersek, Ukrayna, Fransa ve İrlanda kaldılar. Playoff kuraları İsviçre'nin Zürih kentinde 19 Ekim Pazartesi günü çekilecek. Karşılaşmalar ise 14 ve 18 Kasım tarihlerinde oynanacak. Gruplara tek tek bakmak gerekirse;

Birinci Grup => Danimarka {direkt}, Portekiz {playoff}
Danimarka geçtiğimiz cumartesi oynanan maçta en yakın rakibi ve birincilik mücadelesi verdiği Zlatan'ın takımı İsveç'i yenerek zaten Güney Afrika'ya gitmeyi garantilemişti. Son maçında yapması gereken tek şey son maçını oynayıp finallere katılacağı günü beklemekti. Macaristan'a son maçında yenilse de Danimarka finallere direkt katılacak takım oldu 1. gruptan. Bu gruptan yükselecek ikinci takım ise merakla bekleniyordu. Zira bir yanda Ibrahimovic'li İsveç diğer yanda Ronaldo'lu Portekiz vardı. Portekiz son maçında Malta'yı farklı yenince 1. gruptan playoffa yükselen takım oldu.

İkinci Grup => İsviçre {direkt}, Yunanistan {playoff}
Grubu domine eden iki ekip olan İsviçre ve Yunanistan arasında geçen birincilik mücadelesini İsviçre kazandı. İsrail ile sahasında 0-0 berabere kalan İsviçre, lider olarak 2010 Dünya Kupası'na doğrudan katılmaya hak kazandı. Yunanistan ise sahasında Lüksemburg'u 2-1 mağlup ederek playoff vizesi aldı. İsviçre, İsrail ile berabere kalarak puanını 21'e yükseltirken, Yunanistan, Lüksemburg'u yenerek puanını 20'ye yükseltebildi ancak. Gruptaki diğer takımlardan Letonya 17 puanda, İsrail ise 16 puanda kaldılar.

Üçüncü Grup => Slovakya {direkt}, Slovenya {playoff}
Slovenya ile Slovakya arasında ciddi bir çekişme oldu bu grupta. Buna birde Çek Cumhuriyeti eklenince en büyük rekabetlere sahne olan gruplardan birisi oldu 3. grup. Fakat Slovakya'nın son anda Polonya'yı deplasmanda 1-0 yenmesiyle puanını 22'ye çıkardı. Slovenya ise San Marino'yu yenerek 3. gruptan playofflara çıkmaya hak kazanan takım oldu. Bu grubun hayal kırıklığı ise şüphesiz Çek Cumhuriyeti'ydi. Cech'in takımını Avrupa Şampiyonası'ndan sonra Dünya Kupası'nda izleyemeyecek olmamız can sıkıcı gerçekten. Şimdi farkettim Çek Cumhuriyeti ile tuhaf bir benzerliğimiz var. Enteresan..

Dördüncü Grup => Almanya {direkt}, Rusya {playoff}
Sonucu zaten belli olan bir grup olmuştu açıkçası Almanya ve Rusya'nın içinde olduğu dördüncü grup. Fakat gruptan kimin direkt kimin playofflara kalarak Güney Afrika yolcusu olacağı merak konusuydu. Sondan bir önceki maça kadar da kesin bir şey söylemek pek mümkün değildi. Sondan bir önceki maçta Rusya, Almanya'yı konuk etti. Almanya bu maçtan 1-0 galip ayrılınca 4. gruptaki son maçlar birer formalite maçına dönüştü. Zira Almanya puanını 25'e yükseltirken Rusya 21 puanda kalmıştı. Son maçlarında iki takımda berabere kalınca yukarıda gördüğünüz puan tablosu oluştu. Bu puan tablosunun sonucunda da Almanya playoff olayına takılmadan Güney Afrika biletini alırken Rusya diğer ikincilerle maç yapmak zorunda kalacak.

Beşinci Grup => İspanya {direkt}, Bosna Hersek {playoff}
Kara grup dedikleri bu olsa gerek. Tabi sadece bizim için kara. İçimden yazmak gelmiyor zaten kısaca geçeyim. Tıpkı 4. grup gibi bizim grupta da Güney Afrika'ya gidecek takımlar sondan bir önceki maçlarda belli olmuştu zaten. İspanya'nın açık ara liderliğini garantilediği ve Bosna Hersek'in de Cumartesi günü playoff vizesi aldığı grupta, İspanya son maçında Bosna'yı deplasmanda 5-2 mağlup etti ve 10'da 10 yaparak grubu 30 puana tamamladı. Bosna ise 19 puanda kaldı. Bir süredir Barcelona antipatimi yazıyorum zaten takip edenler bilirler. Aynı antipatiyi İspanya'ya da besliyor olmam tesadüf değildir sanırım. Neyse..

Altıncı Grup => İngiltere {direkt}, Ukrayna {playoff}
İngiltere'nin Güney Afrika'ya gideceği geçtiğimiz maçlarda belli olmuştu zaten. Fakat sondan bir önceki maçta cumartesi gecesi Ukrayna'ya yenilmesi bir çok çevrede tepkiyle karşılanmıştı. Zira Ukrayna futbol takımı tarihinde İngiltere'yi hiç yenmemişti ve İngiltere'nin bu maçta çok kasmayacağı söyleniyordu. Sonuç olarak Ukrayna, İngiltere'yi mağlup ederek playoff için büyük şans yakaladı. Son maçlarda ise Andorra'yı deplasmanda 6-0 yenen Ukrayna, Hırvatistan'ın deplasmanda Kazakistan'ı 2-1 yenmesine rağmen grubu ikinci sırada tamamladı ve playoff vizesi aldı. İngiltere ise Belarus'u 3-0 yenerek elemeleri 27 puanla tamamladı.

Yedinci Grup => Sırbistan {direkt}, Fransa {playoff}
Son maçları formalite olarak oynanan diğer grup ise 7. grup oldu. Büyük sürpriz yaparak Fransa'nın önünde Güney Afrika'ya direkt olarak katılmayı garantileyen Sırbistan şüphesiz elemelerin sürpriz maçı oldu. Sırbistan son maçında deplasmanda Litvanya'ya 2-1 yenildi. Grup liderliğini Sırbistan'a kaptıran ve playofflara gitmeyi sondan bir önceki maçta garantileyen Fransa ise sahasında Avusturya'yı 3-1'lik skorla mağlup etmeyi başardı.

Sekizinci Grup => İtalya {direkt}, İrlanda {playoff}
Haftasonu oynanan maçta en yakın takipçisi İrlanda ile berabere kalarak 4 puanlık farkı korumuştu İtalya ve grup liderliğini, dolayısıyla Güney Afrika yolunda playoff engelini aşmayı garantileyen takımlardan birisi olmuştu. Dün akşam oynadığı son maçta ise Güney Kıbrıs'ı 3-2 mağlup etti. İrlanda da geçtiğimiz maçta grup ikinciliğini yani playoffları garantilemişti. Zira en yakın takipçisi Bulgaristan ile arasında 4 puan fark var. Son maçlarda İrlanda ise sahasında Karadağ ile 0-0 berabere kaldı.

Dokuzuncu Grup => Hollanda {direkt}
Diğer gruplardan bir eksik olarak başlayan dokuzuncu grup Dünya Kupası'na da bir eksikle takım gönderiyor yine diğer gruplardan farklı olarak. Hollanda bu grubu domine eden takım oldu. Yaptığı 8 maçın 8'ini de kazanarak 24 puan topladı ve 9. grubu Güney Afrika'da temsil etmeye hak kazanan takım oldu. Grubu 10 puanla ikinci sırada tamamlayan Norveç ise 'En iyi 8 ikinci' arasına kalamadı ve playoff maçı oynayarak 2010 Dünya Kupası'na katılma şansını devam ettiremedi. Norveç'te bildiğin ezilmiş yahu :) Neyse laf etmeyelim sonra adama dinime küfreden müslüman olsa derler. Sanki Norveç'e laf edecek halimiz varmış gibi..

Diğer Kıtalar
Avrupa'dan çıkan ve playofflara kalan takımlar bu şekilde sıralanıyor. Diğer kıtalara dönecek olursak eğer; Güney Afrika (Ev sahibi), Japonya, Avustralya, Kore Cumhuriyeti, Güney Kore, Brezilya, Gana, Paraguay, Fildişi Sahili, Şili, Meksika, ABD, Honduras ve Arjantin. Şüphesiz bu takımların içinde en çok Arjantin bizi merakta bıraktı ve son dakikaya kadar ne olacağı belli olmadı. Benim Dünya Kupası'nda destekleyeceğim takım ise büyük ihtimalle İngiltere olacak. Kaptan orada, Rooney orada, Beckham orada {Milan'a devre arasında döneceğini varsayıyorum} daha ne olsun :) Uzaktan izleyeceğimiz 2. Dünya Kupası olacak. İnsan ister istemez 2002'yi anımsayıp dertleniyor yahu. Olmayınca olmuyor ama bunu da bu turnuvada bir kez daha görmüş olduk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir