6 Ekim 2009 Salı

Maç Yayınlarına Arjantin Modeli


Bir süredir 2010-2011 sezonu maçlarının Digiturk'un yayın anlaşması sona ereceğinden Trt tarafından satın alınacağı hatta Bundesliga ve Türkiye Kupası maçlarının yayınlanmasının Süper Lig maçlarına hazırlık olduğu söylentiler arasındaydı. Trt'den bir yalanlama gelmemiş olması da iddiaları kuvvetlendiriyordu tabi. Bugün ise Trt Genel Müdürü İbrahim Şahin şifreli maç yayıncılığına Trt'nin son vermeye hazırlandığını açıkladı. Ben bu haberin başlığını gördüğümde çok mutlu oldum tabi. Hatta bugün aldığım en güzel haber bu diyebilirim açıkçası. İbrahim Şahin şifreyi kaldırıp açık yayıncılık yapacaklarını belirtirken, "Maç yayınlarının şifresiz, açık yapılmasından yanayım. Bu konuda çalışma yaptırıyorum. Arjantin modelini inceletiyorum" dedi.

Arjantin modeli olarak bilinen çalışmaya göre şifreli maç yayınlayan platformların işi zora girecek. Arjantin modeli, şifreli maç yayınları sebebiyle özellikle gençlerin maç seyredebilmek için belli ortamlarda toplanmalarının önüne geçmek için uygulanmaya başlanan bir yöntem. Toplu maç seyredilen ortamlarda gençlerin farklı etkilenmelerle karşı karşıya kalmamaları için uygulanan yöntem Arjantin'de olumlu sonuçlar verdi. TRT de maç yayın ihalesine girip şifresiz maç yayınlamayı ve herkesin istediği yerden maçları seyredebilmesine imkan vermeyi amaçlıyor. Halkın vergileriyle dişinden tırnağından kestiği paralarla idare edilen TRT'yi halkın gurur duyacağı bir medya gurubu haline getirmek istediklerini vurgulayan Şahin, idari yapılanmada büyük değişiklikler yaptıklarını, 200'ün üzerindeki kadro unvanını 90 seviyesine indirdiklerini anlattı.


Şimdi deminde dediğim gibi bu haberi alınca sevinçten çıldırdım. Ben kendimi bildim bileli ligdeki futbol maçları; Cine 5, Teleon ve Digiturk'ten şifreli olarak yayınlanırdı. Digiturk'un yanına bir de Dsmart eklendi ki yalnızca Avrupa maçları değil Avrupa liglerinden de mahrum kalmamız anlamına geliyordu bu durum. Şimdi yayın ihalesinin Trt'de kalması demek her haftasonu televizyon karşısında takımımızı, yıldızlarını, gollerimizi rahat rahat izlememiz demek. Takımlar açısından olaya bakmak gerekirse; bir değişiklik olmadığını söyleyebiliriz. Zira ihale sonucunda Trt'nin ödeyeceği para yine takımlara izlenme oranlarınca taksim edilerek dağıtılacak. Böylece en büyük gelir kalemlerinden olan yayıncılık ödeneklerinden olmayacaklar. Tüm taraftarlara böyle bir haber müjdelediği için önce İbrahim Şahin'e sonra da tüm Trt çalışanlarına teşekkürü bir borç biliyorum. Şimdi 2010 Eylül'ünü bekliyoruz maçları evimizin rahatlığında izlemek için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir