10 Ekim 2009 Cumartesi

Sinemaskop {Doğum Günü Çocuğuna Özel}

Dün sürprizi bozmamak için başka bi filmi izlediğimi bu haftaki filmin de izlediğim o film olacağını söylemiştim Burak'a. Ama onun en sevdiği filmi izledim ve o filmi yazmaya karar verdim. Ben daha önce defalarca izlememe rağmen dün izlerken aldığım keyfi hiç almadım açıkçası. Çünkü daha önceki izlemelerimden farklı gözlerle izledim. Bu haftaki sinemaskop yazımız 1994 yılına ve daha sonrasına damgasını vuran bir eser olan Leon:Sevginin Gücü filmi. Luc Besson'un yönetmenliğini yaptığı bu filmde dünyaya küsmüş bir adamın hayata yeniden nasıl bağlandığını, sevginin içine nasıl yavaş yavaş hücum ettiğini izliyoruz. Filmle ilgili bir kaç bilgi vermek gerekirse; film 1994-Fransa yapımıdır. Luc Besson'un yönetmenliğini yaptığını biraz evvel söylemiştim. Başrollerinde ise Jean Reno ile Natalie Portman yer almaktadır. Daha önce yapılan gelmiş geçmiş en iyi 50 film sıralamasında 40. sırada kendine yer etmiş olan Sevginin Gücü tam manasıyla bir baş yapıttır. Imdb'nin verdiği puanlama sisteminde de 10 üzerinden aldığı 8.6 puanla ciddi bir başarı elde etmiştir.


Filmle ilgili genel bilgilere geçersek;
Tür : Gerilim / Dram / Aksiyon
Yönetmen : Luc Besson
Senaryo : Luc Besson
Görüntü Yönetmeni : Thierry Arbogast
Müzik : Eric Serra
Yapım : 1994, Fransa / ABD , 110 dk.

Oyuncular
Jean Reno (Léon), Gary Oldman (Norman Stansfield), Natalie Portman (Mathilda), Danny Aiello (Tony), Peter Appel (Malky)

Konu
Kusursuz bir katil. Masum bir kız. Birbirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyleri kalmamış. Erkek sessizce hareket ediyor. Duygusuzca öldürüyor. İz bırakmadan yok oluyor. Zayıf noktasını ise sadece... 12 yaşındaki bir kız biliyor.
12 yaşında New York'ta yaşayan bir kız olan Mathilda üvey ailesinin yanında sevimsiz bir yaşamı paylaşmaktadır. Babası, iki taraflı oynayan bozulmuş polis Norman Stansfield için uyuşturucuları saklamaktadır. Mathilda'yı kaçıp gitmekten tek alıkoyan küçük erkek kardeşidir. Bir gün, Stansfield ve adamları sudan bir sebepten, tüm ailesini katlettikleri zaman, o sırada alışverişte olan Mathilda şans eseri hayatta kalır ve en çok ihtiyacı olduğu sırada Léon'un dairesine saklanarak kendini kurtarır.
12 yaşındaki kız, kısa süre içinde Léon'un sıradışı mesleğini keşfedecek ve küçük kardeşinin intikamını almak için bu profesyonel katilden yardım isteyecektir. Babalık yapmak işlerinde ve arkadaşlıkta olabildiğine deneyimsiz olan Léon Mathilda'yı beladan uzak tutmak için ümitsizce çabalar. Sonunda bir katil, bozulmuş bir polis ve masum küçük kızın ekseninde dönen hikaye doruğa çıkarak yönetmen Luc Besson'un en iyi filmlerinden birinin öyküsünü oluşturur.
Filmi eminim izlemişsinizdir. Ama izlemedinizse şiddetle izlemenizi öneririm. Kendini duvarların, kapıların ve silahının arkasına saklamış bir adamın aşka nasıl teslim olduğunu anlatan dramatikte bir hikayesi olan bu filmin neden bu kadar yüksek puan aldığını yada neden en iyi 50 film arasında olduğunu anlamak çok zor değil açıkçası :) Tekrar doğum günün kutlu olsun Burak. Bu son sürprizdi artık kalanları seneye :))

Son olarak filmin fragmanı ve filme damgasını vuran şarkı Shape of my heart..

Filmin Fragmanı


Sting-Shape Of My Heart

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir