29 Ekim 2009 Perşembe

Tüm Zamanların En İyisi

Dünya üzerindeki en klişe, en geyik tartışmalardan birisidir bu. Ben kendimi bildim bileli futbol camiası hemen hemen her ülkede bu konunun atışmasını yapar, en ateşli tartışmalara girer, sonuçta ne Maradona'cılar ne de Pele'ciler galip gelir bu tartışmadan. Peki kızım ne demeye başladın bu yazıya derler insana biliyorum. Benim bu yazıya başlamamın nedeni ne Maradona ne Pele.. Nacizhane fikrimi yazının son paragrafına saklayacağımı söyleyerek başlıyorum karalamaya. Arjantin ve Brezilya arasında belki de futbol doğduğundan beri süregelen bir yarış vardır. Arjantin ve Brezilya Güney Amerika kıtasının iki güzide futbol ekolü ve ülkesidir ya, rakiplerdir, elemlerde aynı grupta mücadele ederler falan. Bu yüzden iki ülke sürekli bir kıyaslanma silsilesinin içindedirler. Arjantin mi Brezilya mı? Maradona mı Pele mi? Kaka mı Messi mi? gibi.. İşte ben kendi penceremden bu tartışmayı Sportif Cümleler'de karalamaya ve 3 başlık ile açıklamaya çalışacağım.

Maradona Is Good;
İlk olarak Arjantinli'yi ele alalım. Boca'nın efsane isimlerinden olan Maradona 70'lerin sonunda başladığı futbol hayatına 90'ların ortasına kadar devam etmiştir. Boca ile başlayan müthiş kariyeri, Barcelona ile devam etmiştir. Barcelona'da 58 maçta attığı 38 gol ile insana yuh! çekme isteği getirmektedir. Maradona'nın, Pele'ye nazaran en büyük artısı şüphesiz müthiş çalım yeteneği, oyunun temposunu istediği şekilde değiştirebilmesi, beklenmedik dönüşleri ve topu kullanmadaki başarısıydı. Pele'yi Maradona'nın gerisinde bırakan en büyük sebep ise şüphesiz Maradona'nın Avrupa kariyerine sahip olmasıydı. Maradona da en az Pele kadar katkı vermiştir Arjantin Milli Takımı'na. 86 Dünya Kupası Finalinde İngiltere'ye karşı eliyle attığı golden ziyade hala bir futbol klasiği olan ve 8 futbolcuyu birden çalımlayarak attığı ikinci gol asrın golü seçilmiştir mesela. Maradona'yı Pele'nin gerisine iten durum ise şüphesiz özel hayatında yaptığı hatalardı. Uyuşturucuya başlaması, bırakması, aldığı aşırı kilolar Maradona'nın mükemmel geçen futbol hayatına gölge düşüren büyük ayrıntılardı..

Pele Is Better;
Sıra geldi işin Brezilya boyutuna; yani Pele'ye. Maradona'ya kıyasla çok daha basit bir futbolcuydu Pele. Zaten oynadığı dönem itibariyle de öyle çok ekşın bir futbola ihtiyacı yoktu. Zira 60'ların futbolunda defans özellikleri çok ön planda değildi. Futbolun yeni yeni şekil almaya başladığı yıllardan bahsediyoruz. Pele'nin karşısında bir Puyol, bir Vidic, bir Terry yok ki. Daha rahat bir dönemde futbol oynadığını bir İngilizin söylediği şu cümleden çıkarıyoruz; "Pele Maradona'nın zamanında futbol oynasaydı bu kadar efsane olamazdı. Ama Maradona Pele'nin zamanında oynasaydı çok daha fazlasını da olurdu" bu da demin söylediğim farklı dönemlerde futbol oynamış insanların nasıl kıyaslanabildiği konusunda bize düşünme fırsatı sunuyor. Pele'nin Maradona'ya göre artısı fiziksel kuvvetiydi. Maradona'ya nazaran çok daha sade bir futbolcu olan Pele çalışkanlığı ile de dikkat çekiyordu. Pele'nin Brezilya Milli Takımına yaptığı katkı da çok önemliydi tabii. Dönemin Arjantin ve Uruguay'ının altında ezilen bir Brezilya'dan bahsediyoruz. Pele bunu değiştiren adamdı. Kendi dönemindeki sönük futbolu kat be kat ileri taşıyan gerçek bir futbol elçisinden bahsediyoruz burada. Ayrıca bu elçiliği bölgeler arası değil zamanlar arası yapmasıyla da tüm Dünya'nın takdirini kazanmış bir insandır Pele. Kulüp kariyerine şöyle bir bakacak olursak; Santos takımında tam 18 sezon oynamış, 952 maç yapmış ve 1024 gol atmıştır. Maradona'ya duyduğumuz yuh! çekme isteğinin Pele'deki durumunu varın siz düşünün.

George Is BEST!
Gelelim benim fikrime. Gelmiş geçmiş en iyi futbolcu bence ne Maradona'dır ne de Pele. İkisi de kendi dönemlerinde müthiş işlere imza atmış futbolculardır evet. Georege için Pele; "O benim gördüğüm en iyi futbolcuydu." Maradona ise; "O benim idolümdü" diyerek George Best'in ne kadar önemli bir futbolcu olduğunu vurgular gibiydi. Zira yüzyılın futbolcuları seçilen Pele & Maradona ikilisinin Best'i bu kadar övmesinin başka nasıl bir sebebi olabilirdi ki? George Best; Manchester United için ilk bayrak futbolculardan biriydi. 15 yaşındayken keşfedilen futbolcu 2 sene sonra profesyonel oldu. 7 numaralı formasıyla 466 maçta 178 defa ağları havalandırdı. Attığı gol sayısı çok çarpıcı sayılara ulaşmamış olsa da müthiş şutları, sıfırdan attığı goller, iğne deliğinden geçirdiği toplar ile kendini ispat etmiş bir insandır. Manchester'da geçen 10 senelik müthiş futbolculuk hayatının ardından yaptığı yanlışlar takımından, 7 numaralı formasından ayrılması anlamına geliyordu. Alkol, kadınlar, antrenmanlara devam etmemek Best için sonun başlangıcı olmuştu. Kendisi de bu durumun farkındaydı. Zira "Hayatta herşeyi çalımladım, alkol hariç" cümlesi onun ne kadar pişman olduğunun göstergesi gibiydi. 25 Kasım 2005'te hayatını kaybetse de biz onu yâd etmekten geri durmuyoruz. 27 yaşında, futbolunun en güzel döneminde futboldan vazgeçmemiş olsaydı eğer şimdi ne Maradona'yı ne Pele'yi konuşuyor olurduk şüphesiz.

Maradona'ya göre Maradona mı Pele mi sorusunun cevabı havada karada Maradona'yken, Pele'ye göre bu sorunun cevabı; "Bana göre dünyanın en iyi futbolcusu Alfredo Di Stefano'dur. Maradona sağ ayağıyla ve kafasıyla topa vuramayan, gol atamayan bir futbolcuydu. Attığı en önemli gol de eliyle attığıdır."dır. Benim için bu sorunun cevabı; Maradona is good, Pele is better, George is Best'tir

3 yorum:

  1. Öncelikle Maradona'yı izleme şansına ermiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki;kesinlikle gördüğüm en büyük oyuncuydu.Yazıda ufak diyelim bir hata var:)) Maradona Barca'da 58 maç oynamış ve 38 gol atmıştır.Zaten oynadığı maç sayısı ayağının kırılması nedeni ile azdır.

    YanıtlaSil
  2. Birde unutmadan söyleyeyim Pele fiziksel yönden Maradona'dan kuvvetli değildi.Maradona'nın boyu kısaydı ama çok güçlüydü.Ona yapılan fauller bugün yapılsa 3-4 kırmızı kart çıkardı.Arjintini ve Napoliyi hala tutuyorsam Maradona yüzündendir :))

    YanıtlaSil
  3. Tüm zamanların en iyisi George Best'tir aynen katılıyorum. Zaten ilk anasayfadaki yazıyı gördüm, sadece Maradona ve Pele gözüküyordu. Dedim "bir yazayım George Best'i" ama tümünü okumadan yazmayayım dedim, iyi de yapmışım aynen katılıyorum.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir