5 Kasım 2009 Perşembe

Beşiktaş Sorunsalları {Rodrigo Tabata}

Bu blogda Tabata, Gaziantepspor'da oynarken performansını ve olası transfer hikayelerini çok yazdık. Gaziantepspor'da oynadığı futbolu beğeniyordum ve tekniğiyle fizik yapısını birleştirdiği için üç büyüklerde de oynayabileceğini düşünüyordum. Yalnız benim tahmin edemediğim olay Tabata'nın 8 milyon avro bonservis bedeline sahip olmasıydı. Mehmet Topuz'a 10 milyon avro verilmesini bir yerde anlarım çünkü inada binen bir transferdi. Gerçi bu transfer Türkiye'nin iç transfer dengesini bozdu ve bunun faturasını en çok Beşiktaş ödedi. Bu sezon yaptıkları iç transferlere bakınca İsmail Köybaşı, Tabata gibi futbolcular olmadık ücretlere geldiler. Belki İsmail Köybaşı yaşı itibariyle güzel transfer ama Tabata, Delgado'nun yokluğunda 8 milyon avro'ya alınacak futbolcu asla değildi. İşte bu tip transferler yapılacak kongrede Yıldırım Demirören'in önüne gelecek. Göreve geldiği 2004 yılından bu yana yaptığı sayısız transfer ve teknik direktör değişikliklerinin {sadece Del Bosque'nin tazminatı bile adamı ipe götürür} hesabı sorulacaktır. Beşiktaş'lılar bu konunun elbette daha yakın takipçisi ve taraftarın yüzde 99'ı Yıldırım Demirören'i istemiyor ama emin olan ben de bir Beşiktaş sever olarak Beşiktaş'ın daha iyi olmasını o Beşiktaş ruhunu sahaya yansıtmasını en az Beşiktaş'lılar kadar istiyorum.

Mustafa Denizli'nin meşhur sözleri vardır. Mesela geçtiğimiz sezon 26. hafta diye söyleniyordu. Bu sezon başladığında da sürekli ağzında 10.5 numara tanımı vardı. Yani oyun kurucu ve forvet arkası oynayabilecek, pasör bir futbolcunun varlığından söz ediyordu. Delgado'nun sakatlığının ardından Beşiktaş'ın böyle bir futbolcuya ihtiyacı var mıydı çok merak ediyorum. Delgado dediğimiz futbolcu yıllardır Beşiktaş'ta oynadı ve ben süper bir katkı verdiğini göremedim. Bazı dönemlerde performansını yukarı çektiği oldu ama istikrarsız görüntüsü Beşiktaş'a sürekli zarar verdi. İlla bir 10.5 numara aranıyorsa Tello bu bölgede rahatlıkla oynayabilirdi. Zaten geçtiğimiz sezonun son haftalarına baktığımızda Yusuf Şimşek sol çizgide, Tello ise oyun kurucu gibi oynuyordu. Her şeyi geçtim Beşiktaş'ın Tabata'nın transferine kadar ki transferlere baktığımda Beşiktaş aslında ideal bir 4-4-2 kadrosu kurmuştu. Hiç 10.5 numaralarla uğraşmadan Ernst ve Fink orta sahasıyla müthiş işler yapabilirdi. Orta sahanın ortasında Ernst ve Fink, sol tarafta Tello, sağ tarafta Holosko ve forvette Nihat ve Bobo ile müthiş bir kadro olurlardı.

Mustafa Denizli sisteminden taviz vermeyen ama olmadık yerlerde inanılmaz sıklıkta futbolcu rotasyonu yapan bir teknik direktör. Gerçi Mustafa Denizli'nin yaptığı bu değişikliklere rotasyon denmez ama başka bir tanım bulamadım. Benim bildiğim rotasyon belli bir 11'in olur ve cezalar, yorgunluklar ve bazı büyük maçlara göre futbolcu değişiklikleriyle olur. Sezonun başından bu yana ideal bir 11 bulamadığı için Beşiktaş futbolcuları birlikte oynama sıkıntısı yaşıyor. Geçtiğimiz sezonda bu değişiklikleri çok yaptı ama ligde bir kaos yaşandığı için Beşiktaş aradan sıyrıldı ve şampiyon oldu. Mustafa Denizli aslında üç büyüklerin yaşadığı kaosdan belki bu kaosdan en çıkamaz denilen takımı çıkartıp şampiyon yaptığı için büyük teknik direktör diyoruz. Ama oynattığı futbol ve yapısı çağın futbolunun çok gerisinde kaldı ve günü kurtarmaktan daha ileriye gidilemez.

Tabata'ya dönersek Tabata'nın bildiğimiz özellikleri teknik oluşu, hareketli futbolu ve güçlü futboludur. Tabata ile ikili mücadeleye girildiğinde Tabata kolay kolay yere düşmez. Ayrıca futbol tarzı eski tip 10 numaralara asla benzemiyor. Bu yüzden onun için Mustafa Denizli'nin yaptığı 10.5 numara tanımı doğrudur. Ama şu futbol yapısı asla 8 milyon avro edecek yapıda değildi. Üstelik 28-29 yaşına gelmiş bir futbolcunun {çok büyük bir yıldız değilse} bu paralara transferine bek şahit olmadım. Ülkemizin tamam iç transfer dengesi bozuldu ama bu kadar da bozulduğunu zannetmiyorum. Mesela illa bir Japon mu alacaksın ya da Tsubasa mı yaratma derdindesin. O zaman Tabata'ya 8 milyon avro vereceğine Nakamura'yı bonservis bedeli olmadan transfer edebilirdin.

Delgado'yu eleştiriyordum ve Beşiktaş'tan gitmesi gereken ilk futbolcu olduğuna inanıyordum. Hatta sakatlandığını duyunca bu Beşiktaş'lıların işine gelecek diyordum ama Tabata'nın şu formunu görünce insanlar Delgado'yu arar oldu. En azından Delgado uzaktan bir şut atar, frikik falan vurur maçın seyrini değiştirebilirdi. Tabata'nın ise bıraktım maçın seyrini değiştirmesini bir tane şut attığını az görüyorum. Gerçi Gaziantepspor'un sistemi bu futbolcu üzerineydi ve Tabata bu yüzden kendini daha fazla ifade etme şansı buluyordu ama kendisine büyük futbolcu denilmesini istiyorsa Beşiktaş'ta da seviye atlamış futbolcu gibi oynamalı. Alışık olmadığı bir sistemde oynasa veya kendi mevkisinde oynamıyor olsa bu kötü futbolunu anlayacağım ama 8 milyon avro'luk bonservis bedelinin altında ezilmiş bir görüntü çiziyor.

Ayrıca Delgado Ocak ayında döneceği için bu sefer başka bir sorunsal başlayacak. Takımda şu an 8 yabancı olduğu için hangi yabancı gönderilecek ve Tabata ile Delgado aynı takımda nasıl oynayacaklar. Modern futbolda şu futbolcuyla bu futbolcu yan yana oynayamaz eleştirilerini ben de sevmiyorum ama Delgado ve Tabata gerçekten aynı takımda oynayamaz {Beşiktaş'ın şu an ki görüntüsüne baktığımızda ne kadar modern futboldan söz edebiliriz şüphelerim var}. Delgado'nun yerine alınan bir futbolcunun maliyeti 8 milyon avro mu olur yoksa Tabata üzerine bazı planlar mı kuruldu bilmiyorum. Tek bildiğim konu bu iki futbolcu yan yana oynayamazlar. Tabata yedek kalsa 8 milyon avro'luk futbolcu yedek mi kalır denir, Delgado yedek kalsa aldığı inanılmaz yıllık ücret ortada. Gerçi Delgado farklı bir sorunsal ve onu da başka bir yazıda yazmak gerekiyor.

Sonuç olarak Tabata'nın neresinde tutsak elimizde kalır. Bu futbolcuya ödenen skandal ücret Yıldırım Demirören'in sonunu hazırladı. Bugün Tabata'yı Gaziantepspor'dan herhangi bir Avrupa kulübü transfer etmek istese 2.5 milyon avro'nun üstünde bir rakam asla ödemez. Tabata'nın kariyerine bakıyorum ve çok sayıda takımda forma giydiğini ama Avrupa'ya yolunun hiç düşmediğini görüyorum. Bu futbolcu çok iyiydi de neden transferi önceden gerçekleşmedi. Kötü futbolcu demek istemem ama böyle ücretler ödeniyorsa kapasitesi bu ücret kadar olmayan futbolcu ezilir gider.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir