13 Kasım 2009 Cuma

Beşiktaş'ın X - Faktörü

Aslında X - Faktör tanımı daha çok basketbol için kullanılıyor. Özellikle NBA'de maçın en kritik anlarında önemli işler yapan ama takımın yıldızı olarak görünmeyen oyunculara deniliyor. Kısaca ekstra etkende diyebiliriz buna. Futbola geçersek benim için bu tanıma uyan futbolcuların başında Ekrem Dağ geliyor. Beşiktaş'ın geçtiğimiz sezon şampiyonluğa ulaşmasında hepimiz Ernst, Tello, Yusuf Şimşek gibi futbolcuların isimlerini konuşuyoruz ama o takımda esktra etkiyi Ekrem Dağ yaratmıştı. Bu sezona bakarsak Beşiktaş'ın sezon başında formsuz olduğu dönemde de Ekrem Dağ ayakta kalabilen yegane futbolculardandı, ligde çıkış yakaladıktan sonra da takımın en kritik işlerine atan futbolcuların başında geliyor. Ama Beşiktaş'ta yıldız futbolcuları saydığımızda içinde Ekrem Dağ'ı saymıyoruz. Onun için sadece yararlı, çok iyi futbolcu diyoruz. Aslında olması gereken bu çünkü bazı futbolcuların görevi budur ve bu özellikleri sayesinde ayakta kalırlar.

Beşiktaş, Ekrem Dağ'ı Gaziantepspor'dan transfer ettiğinde bu haber pek ilgimi çekmemişti. Çünkü ismi fazla konuşulmayan bir futbolcuydu ve bu tarz transfer edilen isimler genelde bir sezonu tamamlayamadan kaybolup giderlerdi. Üstelik Ekrem Dağ, 28 yaşında bir futbolcuydu ve harhangi bir şekilde gelecek falan da vaad etmiyordu. Ertuğrul Sağlam dönemini pek saymıyorum ama Ekrem Dağ, Mustafa Denizli döneminde yıldızını parlattı ve takımın çok önemli futbolcuları arasında yer almaya başladı. Ekrem Dağ'ın en önemli özelliği joker oyuncu misali hangi bölgeye koyarsan koy kendi kapasitesi ölçüsünde maksimumu mutlaka veriyor. Kötü oynadığı maç sayısı çok azdır diyebilirim. Sol bek olmaz Ekrem Dağ orada, sağ bek olmaz Ekrem Dağ orada, orta sahanın ortasında Ekrem Dağ, hücum kanatlarında Ekrem Dağ. Bana Ekrem Dağ'ın ideal mevkisi neresi diye sorsalar söyleyemem ancak iyi bir kanat futbolcusu diyebilirim. Bu özelliklere ve sahada gösterdiği performansa bakınca Ekrem Dağ'ın Beşiktaş açısından son yılların en isabetli transferi olduğunu söyleyebilirim.

Ekrem Dağ'ın bir de Milli Takım mevzusu var. Hem Avusturya hem de Türkiye vatandaşı olduğu için bu iki Milli Takım'dan birisinde oynayabilir. Kendisini Avusturya geçtiğimiz yaz döneminde Milli Takım'a davet etmişti ama sakatlığı yüzünden oynayamamıştı. Şu an hala seçim şansı var mı bilmiyorum ama bu futbolcu mutlaka Türk Milli Takım'ına kazandırılmak zorunda. Blogda da sık sık Ekrem Dağ'ın Türkiye için oynaması gerektiğini yazdım ama Fatih Terim anlamadığım şekilde bu futbolcuya hiç ilgi göstermedi. Dünya Kupası eleme maçlarına baktığımızda çok sayıda sakat futbolcu verdik ve özellikle kanat bölgelerinde çok sıkıntılar yaşadık. Hatta bir takım eğer sol bekte İbrahim Üzülmez'e muhtaç oluyorsa o takım büyük alarm veriyor demektir. Ekrem Dağ, Milli Takım'a girse banko olur demiyorum ama kadronun en önemli futbolcularından birisi olacağı kesindi. Şu an herhangi bir Milli Takım'ın formasını giymiş değil ve hala seçim şansı varsa umarım yeni gelecek teknik direktör Ekrem Dağ'ı Milli Takım'a alır. Zaten Ekrem Dağ'a da sorsak öncelikli tercihinin Türkiye olduğunu belirtecektir.

Ekrem Dağ'a X - Faktör dememin sebebi Beşiktaş'ın oynadığı maçlara baktığımda Ekrem Dağ ismini fazla duymuyoruz. Ekrem Dağ uzaktan pek şut atmaz, çalımlara girişmez, olmadık süper işlere imza atmaz ve gol özelliği fazla yoktur ama bu adamın inanılmaz bir katkısı var. Savunmaya verdiği direnç, kontrollü futbol, basit oyun her şey bu adamda. Keşke Rijkaard'ın elinde olsaydı da Ekrem Dağ'ı başka bir gözle izleseydim diye söylemeden edemiyorum. Mustafa Sarp'ta bu gelişimi gördükten sonra sanırım Ekrem Dağ'dan çok abartılı bir örnek olabilir ama bir Lahm yaratabilirdi diyorum. Lahm'ın orta sahanın ortasında oynama özelliği var mı bilmiyorum ama benim için Dünya'nın en iyi kanat oyuncusudur. Çünkü her iki kanatta da gerek hücum, gerek savunma bölgesinde mükemmel işler yapıyor. Ekrem Dağ'da Lahm misali Türkiye'nin {benim için} en iyi kanat futbolcusu durumunda.

Kısacası her takımın kadrosunda bulundurmak istediği, yeteneklerini maksimum içerisinde kullanan, asla yapamayacağı işlere girmeyen, takımın yıldızı olarak görünmeyen ama en katkılı futbolcuların başında Ekrem Dağ geliyor. Oynadığı futbolla zaten uzun zamandır Milli Takım'a göz kırpmak yerine, parmağını gözlerine sokuyordu ama henüz ferkedilmedi diyeceğim artık. Beşiktaş'ın oynadığı futbolu ne kadar beğenmesem bile Ekrem Dağ'ın bu X - Faktör halini çok beğeniyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir