12 Kasım 2009 Perşembe

Elano Blumer

Bu sezon Galatasaray'ın çoğu futbolcusu için müthiş performans gösteriyorlar şeklinde ifade kullanmamız mümkün. Hatta bazı futbolcularımızın Rijkaard'la beraber futbollarında vizyon değiştirdiklerini ve potansiyellerini tam olarak sahaya yansıttıklarını görüyoruz. Bizlerin Galatasaray tarihinin en flaş transferlerinden birisi olarak nitelendirdiğimiz Elano ise henüz tam anlamıyla hazır olmadığı için bekleneni verebilmiş değil. Galatasaray'ın orta saha konusunda alternatiflerinin çok olması ve bu futbolcuların oynadıkları zaman iyi performanslar göstermesi neticesinde Elano henüz istediği forma şansını alabilmiş değil. Bu sezon ilk 11'de çıktığı maçlarda olmasına rağmen hatta Fenerbahçe deplasmanında bile ilk 11 oynamasına rağmen bizlere gerçek Elano'yu gösteremedi ve şu aşamada kadronun değişilmezi olamadı. Geçtiğimiz sezonu sorunlu geçiren, hazırlık kampına da katılamayan bir futbolcunun henüz hazır olmaması çok doğal. Bu yüzden Elano için devre arası hazırlık kampından sonra ligin ikinci yarısında konuşmak daha doğru olacak. Lincoln'de takıma katıldığında ilk sezonu alışma evresi falan derken bir kayıptı ama ikinci sezonunun belli bölümlerinde takıma ısındığında çok iyi işler yaptığı evreler oldu. Buralara yeni gelen Brezilya'lı futbolcular için {bu kalitede} biraz beklemek gerekiyor.

4-3-3'ün Orta Sahasında Elano'nun Yeri

Rıdvan Dilmen, Elano hakkında sürekli 4-2-3-1'in ideal oyun kurucusu dese bile Elano aslında ideal bir orta saha futbolcusudur. Yani temel felsefesi hücum 0lmasına rağmen oyunun iki yönünü oynamaya çalışan, rakibe basan, hareketli ama hücum gücü daha yüksek bir futbolcudur. Elano'nun transferide Lincoln'den sonra doğan 10 numara açığından değil orta sahaya yönlü bir futbolcu arayışı olduğu için olmuştur. Galatasaray, Total Futbol'u oynamak istiyorsa orta sahasını güçlü kurmak ve oyunun her yönüne hakim olmak zorunda. Bu yüzden Elano, Linderoth gibi futbolcuların bu kadroda önemi çok büyük. Galatasaray hücumlarının tempo yakalamasında orta sahada oynayan yetenekli futbolcular öncü olacaktır. Elano'nun Sturm Graz maçını hatırlarsak Galatasaray hücumlarını ve temposunu belirleyen futbolcu olmuştu. Attığı ara paslarla Galatasaray hücumcularını oldukça fazla pozisyona sokmuştu. Elano aslında bizlere neler yapabileceğini fragman halinde gösterdi ama fizik açısından hazır olmaması sebebiyle kendisini tam anlamıyla izleyemedik.

İyi Bir Profesyonel

Belli bir kariyeri olan Güney Amerika'lılar Türkiye'ye geldiklerinde yedek kalırlarsa sürekli sorunlar çıkarmışlardır. Mesela Roberto Carlos'a bakıyoruz adam 36 yaşına geldi ve arkasında o bölgede oynayabilecek daha iyi futbolcular olmasına rağmen birkaç maç yedek kaldığında hemen gitmek istiyor şeklinde söylentiler yayıldı. Aynı şekilde Lincoln yedek kaldığında sorunlar çıkardı ve takıma girmek için de ekstra bir çaba göstermedi. Bu rnekleri daha da çoğaltmamız mümkün. Bizim alışık olduğumuz nokta Elano'nun bunca maç yedek kaldıktan sonra gitmek istiyorum şeklinde ifadeler kullanmasıydı. Çünkü Elano 2010 Dünya Kupası'nda yer almak adına oynayabileceği bir takıma gitmek istiyordu ve Galatasaray'ı tercih etmişti. Şimdi Galatasaray'da yedek kalınca yeni takım aramak yerine idmanlarda kendini göstermeye çalışıyor ve kendini hazır tutma gayreti içerisinde. Ayrıca Rijkaard, Elano gibi bir futbolcuyu son iki maçta son dakikalarda oyuna sürmesine rağmen ses çıkarmadı ve görevini yapmaya çalışıyor. İşte böyle profesyonel futbolcuları her zaman çok sevmişimdir ve bu yüzden Galatasaray, Elano konusunda çok doğru bir tercih yapmıştır.

Elano ve Arda Yan Yana Oynar Mı?

Türkiye'de bu tip sorular sıklıklı sorulmuştur. Aynı özelliklerde görülen iki futbolcu bir kadroda buluştuğu an bu futbolcu bununla yan yana oynar mı şeklinde sorular her zaman sorulur. Mesela Hagi Galatasaray'da oynuyorken Sergen'de transfer edilmişti ve bu soruları çok dinledik. Fenerbahçe, Tümer Metin'i transfer ettiğinde Alex'le yan yana oynar mı sorularını işittik. Veya Delgado ve Ricardinho Beşiktaş'ta yan yana oynar mı sorularını çok dinledik. Bana sorarsanız doğru bir sistem içerisinde herkes herkesle gayet güzel oynar. Üstelik Arda Turan ve Elano çok yönlü futbolcular. Bazı yorumcular son zamanlarda Arda Turan'ın gerçek mevkisinin oyun kurucu olduğunu ve orta saha olduğunu belirtiyor ama biz Arda Turan'ı iyi bir kanat futbolcusu olarak tanıdık. Yani çoğu zaman sol açıkta bazen ise Arda'yı sağ tarafta görmek mümkün oldu. Bu sezon ise Rijkaard, Arda Turan'ı oyun kurucu olarakta oynattı ve Arda'nın futboluna yön kattığını söyleyebiliriz. Elano'da aynı şekilde orta sahanın ve hücum bölgesinin bütün mevkilerinde rahatlıkla oynayabilecek bir futbolcu. Arda'yı sol açıkta tuttuğumuz ve Elano'yu da orta sahada oynattığımız sürece bu ikili inanılmaz işlere imza atacaktır. Aynı zamanda Keita, Kewell, Baros gibi hücum futbolcularını da düşününce inanılmaz bir hücum hattımız olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

Ben Arda ve Elano'nun ikisinin birlikte orta sahada oynayamayacağını düşünüyorum. Bu ikilinin arkasına Linderoth veya Mehmet Topal'ı da koysak orta sahanın defansif verimi oldukça düşecektir ve çok pozisyon veririz. Arda'yı sol veya sağ çizgiye kaydırdığımızda ve orta saha üçlüsünü Elano - Linderoth ve Mehmet Topal şeklinde kurduğumuzda gerçek anlamda oyunun iki yönünü oynamaya başlayacağız.

Bu sezon sabır kelimesini oldukça fazla kullanıyoruz ve Elano için bir süre daha kullanmaya devam etmeliyiz. Çünkü kendisi Türkiye'ye gelen en kariyerli futbolcularından birisi olmasının yanında inanılmaz yetenekli ve profesyonel bir futbolcu. Böyle futbolcuların takımlarımızda bulunması bence çok önemli. Bu yüzden Elano için şu aşamada yapılacak bütün eleştirilere kulağımı kapatmış durumdayım. Sadece Kayserispor'a attığı gol bile zamanı geldiğinde neler yapacağını göstergesidir. Yazıda da belirttiğim gibi 4-3-3'ün orta sahasının beyin unsuru Elano olacaktır ve onun hazır olmaya başladığında farklı bir kimliğe bürünmüş Galatasaray izleyeceğiz.

4 yorum:

  1. yaziyi tebrik ettim...

    elano-arda-kewell-keita-(aydin)

    rotasyon !!!

    en güzeli böyle...

    rikkaardinda dedigi gibi daha hazir degil, hazirlik kampi gecirmedi...

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle şunu söyliyeyim Elano ilk transfer edildiğinde çok heycanlanmıştım vede oldukça şaşırmıştım çünkü, Keita transfer edilmişti vede Rijkaard sezon başında Arda'yı ortada deniyordu.
    Sezon başından beri Elano nerde oynayacak diye çok düşündüm kafa yordum ve halende düşünüyorum.

    Elano'nun M.City'de Eriksson dönemdeki rolü 4 3 3 sisteminde sağ kenardı. M.City'nin Hughes'li döneminde ise tek forvet Bellamy'nin ardında ikinci forvet oynamıştır şöyle ki Kompany-Ireland ikilisinin ucunda Robinho Elano Jo üçlüsü yer alıyordu.

    Ben olsaydım Elano'yu oynatacak yer olarak 4 3 3 sistemin de sağ kenar pozisyonunu düşünürdüm yanına sağlam saf kan bir orta saha oyuncusu transfer ederdim, aslında sağlam bir Tobi'de olabilir. Böylelikle Keita'yı da kesmek zorunda kalmazdım.

    Diğer bir düşüncem ise sezon başında ki 4 2 3 1 şablonun da Arda'nın oynadığı göbek pozisyondur.

    Özet olarak ben Elano'yu gerek S.Doneskt'de gerek M.City'de iken büyük bir zevkle izlerdim hatta içimden (keşke Galatasaray'da oynasaydı lan bu adam) demişliğimde vardır.

    Bu kaliteli oyuncudan maksimum faydayı Rijkaard eminim ki alacaktır vede üstün seyir zevki alınabilecek pozisyonu bulacaktır.

    YanıtlaSil
  3. yine güzel ama yine umutlu bir yazı.

    elano transferinin yansımalarını manchester city forumlarında takip etmiştim.

    bir çoğu yeni transferlerin gazıyla önemesememiş olsa da keşke kalsaydı iyi bir yedek olurdu diyenler azımsanamayacak kadar çoktu.

    ama diğer bir azımsanamayacak sayıdaki yorum ise elano'nun senede 3-5 maçta iyi oynadığı diğer 25-30 maçta ise koşmadığı, mücadele etemediği sadece pas ve şutlarla hücuma destek verdiği yönündeydi.

    elano şu an türkiye'de..
    tavan olarak manchester city'i gördüyse, bundan sonra daha iyi olmayacaktır.

    birkaç sene glatasaray macerasından sonra, brezilya liginin üst düzey bir takımına transfer yapıp kariyerini noktalayacaktır.

    bu yüzden elano ile ilgili çok fazla beklenti içine girmeyin derim ben.

    YanıtlaSil
  4. Arda sezon sonu Avrupa'ya transfer olmaz ve Kewell takımla yeni kontrat imzalarsa, Elano (bence) bu kadroda ilk 11'de yer bulamaz kendine. Sağ ya da sol forvet pozisyonunda Kewell & Keita kadar etkili değil; orta sahada da Topal-Sarp-Ayhan-Barış kadar sağlam değil. E Arda da orta sahada oynamak istediğini şu ana kadar pekçok kez göstermiş olduğuna ve takımdan kesik yiyemeyeceğine göre Elano'ya yedeklik gözükür ancak...Ayrıca kendisinin takım içinde de pek seveni olduğunu sanmıyorum ki bu da ikinci sorun olarak ortaya çıkıyor...İkinci devre dünya kupası yaklaştıkça çıkarmaya başlar sesini merak etmeyin!

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir