23 Kasım 2009 Pazartesi

Galatasaray'ın Vizyon Hamlelerinde Son Halka

Galatasaray'ın bu sezon özellikle futbolda vizyon adına hamlelerini izlemekten büyük keyif alıyorum. Rijkaard gibi bir teknik adamı getirip, yardımcısını Neeskens yapmak, sonrasında futbol akademisinin Evert Jan Derks'i getirmek büyük başarıdır. Bu Galatasaray'ın ne kadar uzun vadeli düşündüğünü ve geleceğini garanti altına almak istemesinin göstergesidir. Galatasaray zaten altyapı konusunda ve genç futbolcuları ülke futboluna kazandırma konusunda çok önemli bir ekip. Zamanında futbol akademisini kurarak bu işi oldukça geliştirmiştik ve şimdi bunu ilerletiyoruz. Günümüzde Hollanda'nın yaptığı ve bugün büyük ekmek yediği bu organizasyonları Galatasaray'da da görmek büyük gururdur. Özellikle şu sıralar Galatasaray'da oynayan genç futbolcular çok şanslı diyebiliriz ve yeteneklerini gösterebilen isimlerimizi takımımızda mutlaka göreceğiz.

Evert Jan Derks'in kariyerine baktığımızda çok önemli futbolcular ve teknik adamlar yetiştirdiğini görüyoruz. Yani futbolun görünmeyen yüzünde çok önemli katkıları var. Kariyerine bakacak olursak Derks, 1989 yılına dek Hollanda Futbol Federasyonu'nda Teknik Dersler
Eğitmeni ve U14, U16, U18, U21 Gençlik Planlaması Bölgesel Antrenörü olarak
çalıştı ve Be Quick Zupthen'de teknik direktörlük yaptı. Jan Derks, Gençlik Planlaması Bölgesel Antrenörlüğü sırasında Marc Overmars ve Philip Cocu; Hollanda Futbol Federasyonu Yaş Grupları Milli Takımları Antrenörlüğü sırasında Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Jaap Stam gibi oyuncularla çalıştı. Hollanda Federasyonu'nun (A) ve (B) antrenörlük lisans kursu eğitmenliği sırasında Johan Neeskens, John Van't Schip, Rob Witschge ve Danny Blind gibi
önemli futbol adamlarının yetişmesine katkıda bulunan Evert Jan Derks, halen UEFA'nın yanı sıra İskoçya, ABD ve Bulgaristan Futbol Federasyonlarının davetlisi olarak seminerler ve antrenörlük dersleri veriyor.

Bu adımlar uzun vadeli düşüncelerin, geleceği planlamanın ve Galatasaray'ı çok daha iyi yerlere getirmenin adımlarıdır. Derks'in Futbol Akademisinde genç futbolculara çok şey öğreteceğini ve genç yaşlarında futbol vizyonlarını oldukça genişleteceğini düşünüyorum. Yani biz genç takımlarda bugün A takımının sistemini, vizyonunu uygulamaya başlarsak alttan gelen futbolcular asla yabancılık çekmeden üst düzey mücadelelere başlayabilir. Ayrıca altyapımızda çalışan Türk teknik adamlar için de Derk çok büyük bir şans. Ondan kazanacakları tecrübelerle ilerleyen yıllarda çok kaliteli Türk teknik adamlar görebiliriz. Galatasaray'ın övdüğümüz, desteklediğimiz altyapısı artık daha düzenli bir hale gelecek ve sürekli gelişecek. Umarım bir Ajex standartı yakalayacağız ve kazandığımız genç futbolcular sayesinde takımın ekonomisini oldukça geliştireceğiz. Giden futbolcunun yerini transfer yapmadan alttan gelen futbolcuyla doldurduğumuz gün Galatasaray zaten bir çok olayı aşmış demiştir. Ayrıca Derks sadece genç futbolculara yönelik değil Galatasaray'ın bir nevi danışmanı olarak çalışacak. Rakip takımları analiz edecek ve bu konuda da büyük katkıları olacak. Son olarak Galatasaray bu sezon şampiyon olmasa bile Rijkaard kesinlikle devam edecek. Galatasaray istikrar iyi iyi futbol uğruna yapılanmaya devam ediyor ve Rijkaard'la işlerinin uzun vadeli olduğunun mesajlarını veriyor. Son olarak Evert Jan Derks'in kariyerine bakacak olursak:

2006/07 PFC Litex Lovech Futbol Akademisi Direktörü
2004/06 PFC Levski Sofya Futbol Akademisi Direktörü
2004 Hollanda Futbol Federasyonu (KNVB) Akademisi Uluslarası Eğitmeni
2000/03 Glasgow Rangers Futbol Akademisi Direktörü
1995/99 Go Ahead Eagles Futbol Akademisi Direktörü
1989/95 Hollanda Futbol Federasyonu Antrenörü

2 yorum:

  1. çok güzel bir yazı olmuş böyle birinin galatasaray bünyesine katıldığını buradan öğreniyorum ;)

    YanıtlaSil
  2. altyapı konusunda biraz geç kalındı bence. ama zararın neresinden dönsek kardır. umarım ara hızla kapanır. bunun için önemli bir adım.umarız faydalarını en kısa zamanda görürüz.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir