7 Kasım 2009 Cumartesi

Mustafa Sarp, Mehmet Topal, Barış Özbek {Haddini Bilen Orta Saha}

Galatasaray'ın kadrosuna baktığımızda çok zengin bir orta saha kadrosu görüyoruz ve bu kadro üzerinde çeşitli kombinasyonlar yapmamız mümkün. Sezon başında yeni sistemin oturması adına bir çok futbolcu orta saha kombinasyonlarında denendi ve sakatlıklarla, form olayı düzelmeye başladıkça da bu zenginlik git gide artıyor. Galatasaray'ın bu sezon yaşadığı temel sorun takım savunmasının oturmamasından kaynaklanan rakibe çok pozisyon verme ve yenilen gol oranıydı. İşin ofansif yönünü mükemmel uygulasakta defans kısmında oldukça sorunlar yaşadık. Bunu gören Rijkaard'da savunmanın biraz daha oturması adına Sivasspor ve Dinamo Bükreş maçlarında Mehmet Topal - Mustafa Sarp ve Barış Özbek orta sahasıyla oynamaya başladı. Takımın vazgeçilmezi olarak görünen Ayhan Akman'ın kulübeye çekilmesi orta saha organizasyonları ve 4-3-3'ün tam olarak uygulanması olayında kritik nokta oldu. Çünkü 4-3-3 hızlı ve çabuk futbolu gerektiriyor. Ayhan Akman geçtiğimiz sezon oynadığımız sistemde iş yapıyordu ama seri oynayamaması, çabuk düşünememesi sebebiyle bu sezon katkı verdiğini söylememiz güç. Elano ve Linderoth'da mutlaka tamamen hazır olduklarında orta sahaya gireceklerdir ama bir süre bu orta saha hattını bozmayacağımızı düşünüyorum. Bu yazıda son iki maçın yıldız orta saha futbolcularını tek tek değerlendirmek istiyorum.

İlk olarak Mustafa Sarp'ı yazmamız gerekiyor çünkü Galatasaray'ın x faktörü kim diye sorsalar Mustafa Sarp'ı gösteririm. Galatasaray'a transfer olduğunda ben dahil çoğu kesim Mustafa Sarp'ın fazla şans bulamayacağını düşünüyordu hatta sezon başında basının Mustafa Sarp'a soruları eğer takımda forma şansı bulamazsan yönündeydi. O da Galatasaray'da yedek kalmak bile şereftir diyerek hepimizin gönlünü aldı. Mustafa Sarp oyunun iki yönünü oynayabildiği için bir bakıma bu sistemin değişilmez futbolcusu oldu ve performansının da sürekli üzerine eklediğini görüyoruz. Bu sezon üçlü orta sahanın her mevkisinde forma giydiğini gördüm ama en başarılı olduğu nokta son iki maçta oynadığı taraftır. İşin defansif kısmında zaten katkısı çok büyük ama seri pasları, dikine çıkışları ve hırslı, mücadeleci futbolu Mustafa Sarp'ın büyük artıları gibi görünüyor. Özellikle son iki maçta işin hücum kısmına daha fazla yoğunlaşmaya olmaya başladı ve çok olumlu işler yapıyor. Topu asla ayağında tutmuyor, haddini bilerek oynuyor ve topla bütün çıkışlarında çok isabetli işler yapıyor. Mustafa Sarp'ın bu bakımdan çok iyi bir futbol zekası olduğunu söyleyebiliriz.

Mehmet Topal geçtiğimiz sezon çok fazla sakatlık sorunlarıyla uğraştı ve bu sezon hazırlık kampında da sakatlığından ötürü kendini pek gösteremedi. Hazırlık kampında olmadığı için sezona iyi giremedi ve daha yeni form grafiğini yükseltmeye başladığını görüyoruz. Mehmet Topal ideal bir ön liberodur ve bu sistemde mutlaka futboluna yön vermesi gerekiyor. Geçtiğimiz sezon Mehmet Topal'ın stoper olarakta oynadığını gördük ve çok da başarılı oldu. Stoper oynayabilme özelliği onun için önemli bir artıydı. Bu sezona baktığımızda oynadığı çoğu maçta süper etki yapamadı ama son iki maçta o da futbolunun üzerine koyanlar arasına adını yazdırdı. Mehmet Topal'ın en büyük sorunu iyi pas yapamaması ve topu kullanamamasıydı. O da haddini bilerek oynasaydı aslında çok verimli olacak. Çünkü inanılmaz yetenekli bir futbolcu ve Galatasaray kendisinden uzun yıllar yararlanacak. Son iki maça baktığımızda haddini bilerek oynayan, kendine güvenen, sahada koşmadık yer bırakmayan, oyunun iki yönünde etkili olan ama asıl işinin defansif yön olduğunu unutmayan bir Mehmet Topal izledik. Ayrıca onun en çok övülen yönü olan uzaktan şut atma yeteneğini tekrar kullanmaya başladı. Mehmet Topal bu form grafiğini sürdürdüğü sürece Galatasaray'ın değişmezlerinden birisi olacaktır.

Barış Özbek ise sezon başından bu yana çok az şans buldu hatta yedekler arasında bile kendisini az gördük ama mutlaka şans bulacağını düşünüyordum. Çünkü orta saha alarm vermeye başladığında kadroya baktığımızda başvuracağımız ilk isimlerden birisiydi. Trabzonspor karşılaşmasında oyuna sonradan girerek maçı çeviren isimlerden birisi olan Barış Özbek son iki maçtır harikalar yaratıyor desek yanılmayız. Çok mükemmel futbolcu olmasada her kadroya lazım diyebileceğimiz, oyunun iki yönünde aktif olan, 90 dakika boyunca bıkmadan pres yapan, orta sahanın direncini arttıran bir futbolcu. Geçtiğimiz sezon onun en çok eleştirilen yönü kapasitesi dışında işler yapmaya çalışmasıydı. Son iki maçta Barış Özbek kafa olarak son derece değişmiş, haddini bilen, takıma direnç getiren bir futbolcu oldu. Takımın vazgeçilmez ilk 11 elemanlarından birisi olacağını düşünmüyorum ama çok sık şans bulacaktır. Artık o topu ayağına aldımı üç kişinin arasına giren, olmadık şutlar atan Barış Özbek'in yerini takıma katkı vermeye çalışan, basit ama isabetli oynayan Barış Özbek almış.

Yazının ana temasını aslında haddini bilerek oynamak oluşturuyor. Elano ve Linderoth takıma girdiğinde bu orta saha sınıf atlayacak ve haddini bilmenin ötesinde, ekstra işlerde yaparak daha mükemmel bir Galatasaray yaratılacaktır. Ama her yazımızın sonunda olduğu gibi sabretmeliyiz çünkü bu teknik ekibin, bu kaliteli kadronun başarısız olması gerçekten çok zor.

1 yorum:

  1. Soluksuz okudum gerçekten çok güzel bir yazı olmuş, önemli noktalara değinmişsin ama bu 3 isimden bana göre en önemlisi Mustafa Sarp hakkaten çok büyük işler başardı, kendini aştı, dikine oynuyor, akıl dolu paslar atıyor..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir