10 Kasım 2009 Salı

O Artık Bizden Biri {David Haye}

WBA Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonluğu unvan maçında Rus devi Nikolai Valuev dün çıktığı İngiliz boksör David Haye karşısında unvanını koruyamadı ve unvanı İngiliz boksöre kaptırdı. Dünya WBA Ağır Sıklet Boks Şampiyonluğu unvan maçında dün akşam Almanya'nın Nuremberg kentinde yapılan müsabakada, David Haye 12 raund üzerinden yapılan karşılaşma sonunda 116-112 sayı ile 2.13 metre boyundaki Rus boksör Nikolai Valuev'i yenerek unvanın yeni sahibi oldu. 36 yaşındaki Rus boksör Valuev, kariyerinde çıktığı 52 karşılaşmadan 34'ü nakavt olmak üzere 50'sini kazanıp, 1 maçı beraberlikle, 1 maçını ise kaybetmiş olarak ringe çıkarken, 29 yaşındaki Haye ise toplam 23 maçın 21'ini nakavt olmak üzere 22'sini kazanıp, 1 maçını da kaybetmiş olarak çıktı. İngiliz vatandaşı olmasına rağmen şortunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) bayrağı taşıyan yeni şampiyon David Haye, son 3 yıldır antrenmanlarını Girne'de sürdürüyor.

Ağır siklet boks her zaman dövüş sporlarının atası ve öncüsü olmuştur. Neredeyse bütün bokserlerin hayali öncelikle WBA veya WBC'de dövüşmek sonrasında ise unvanı kazanmaktır. Benim boksu sevmem Rocky Balboa filmleriyle başladı. Hala filmin bütün serilerini tekrar tekrar izledim ve sanki gerçek bir boks mücadelesi gibi heyecan duyarım. Benim jenerasyonumdan çok büyüklerin ise atası Muhammed Ali olmuştur. Kendisi hala gelmil geçmiş en büyük boksördür. Son zamanlarda ise boksa Sinan Şamil Sam sayesinde ısınmaya başlamıştık. Kendisi ringlere fırtına gibi girdi, çıtayı çok fazla yukarı çekti ama kazanması gereken bütün maçları kaybederek unvan şansını yitirmişti. Son zamanlarda takip edemediğimden şimdi neler yapıyor bilemiyorum. Bu arada ağır sikletin dışında orta siklette Fırat Arslan gibi oldukça iddialı bir boksörümüz var. Ama ağır siklet boksunun verdiği keyifi orta veya hafif siklet asla veremiyor. Gerçi televizyonlara baktığımızda bu aralar kick boks'a kafayı takmış durumdalar. Son olarak ağır siklet deyince Lewis ve Tyson gibi isimleri unutmamak gerekiyor.

Ağıt siklet boks maçlarında tecrübenin büyük önemi bulunuyor. Son yıllara bakarsak hatta son yıllara da değil boksun geneline bakarsak unvan sahipleri genelde 35'li yaşlarda oluyorlar ve bu sporu gittiği yere kadar götürüyorlar. 45'li yaşlarda bile ağır siklet boks yapan sporcuları görmek mümkün oluyor. Bu sebeple David Haye'nin henüz 28 yaşında kazandığı bu unvana çok şaşırdım. Rakibi 36 yaşında olan
Nikolai Valuev gerek tecrübe gerekse fizik olarak Haye'nin oldukça üzerinde bir boksördü ama sayıyla unvanı Haye'ye kaptırdı. Haye'nin bizim için önemi antremanlarını Kuzey Kıbrıs'ta gerçekleştirmesi ve maçlara Kuzey Kıbrıs'ın şortuyla çıkmasıydı. Aslında bu bağımsızlığı tanınmayan yavru vatan için çok önemli bir tanıtım olmuştu ama diplomasi yüzünden Haye kendi ülkesinin bayrağı olan şortla maça çıktı. Haye'nin kendi resmi internet sitesine baktığımızda vatandaşlıklarını İngiltere ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak gösteriyor. Türkiye'nin yapamadığı tanıtımı, sahip çıkamadığı yavru vatanını David Haye mükemmel şekilde sahiplenmiş durumda ve inanılmaz bir tanıtım yaptığını söyleyebiliriz. Bu sebeple David Haye'ye bir anda kanımız ısındı ve bir Türk boksör gibi kendisini desteklemeye başlıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir