5 Aralık 2009 Cumartesi

2010 Dünya Kupası Grupları

Güney Afrika'da yapılacak 2010 Dünya Kupası çok yönden farklı bir kupa olma özelliği taşıyacak. Çünkü çok uzun yıllardan sonra ilk defa bir Dünya Kupası kışın yapılacak. Konfederasyon Kupası'nda aslında nasıl bir Dünya Kupası izleyeceğimizin ilk izlenimlerini almıştık. Ayrıca Güney Afrika'lıların vuvuzela isimli çalgılarınıda her maçta duymak bizler için diğer bir farklılık olacak. Katılan ekiplere baktığımızda Dünya Kupası'nın vazgeçilmez ülkelerinin yanında çok sürpriz ekiplerle karşılaşıyoruz. Özellikle Afrika ekipleri eskiye oranla çok daha güçlüler ve bu turvunada bir çok ekibin canını yakacak güçteler. Türkiye ise geleneğini sürdürdü ve malesef bir şampiyonayı daha kaçırmış oldu. Türkiye'siz bir Dünya Kupası ne kadar zevkli olur bilmiyorum ama 2010'da biz yinede bu futbol bayramını yaşayacağız. Kura çekiminde David Beckham ve Charlize Theron hazır bulundu. Beckham son zamanlarda Afrika'ya yaptığı yardımlarla, Charlize ise Güney Afrika'lı olmasıyla zaten turnuvanın en önemli yüzlerinden yalnızca ikisi olacak. Gelelim gruplardaki oluşumlara;

A Grubu
Güney Afrika-Meksika-Uruguay-Fransa

Burak Eren; Dünya Kupası gruplarına genel olarak baktığımda kolay gruplardan birisi olmuş. Özellikle ev sahibi Güney Afrika'ya nasıl bir grup istersin diye sorsalar böyle bir grup kurabilirdi. Gruba baktığımızda favori Fransa gibi dursa bile bir çok sürpriz izleyebiliriz. Yani Uruguay'da bu grupta ilginç işlere imza atabilir, ev sahibi Güney Afrika'da beklenmedik sonuçlar elde edebilir, hatta Meksika'yı da asla yabana atmamak gerekiyor. Kağıt üzerinde Fransa'nın önde olduğu bir grup diyebiliriz. Fransa'nın da bu arada çok şanslı bir kura çektiğini söylemek lazım. 4. kategoriden giripte çok güçlü ekiplerle gruplarda karşılaşmamak büyük bir şans.

Serap Bahar; Güney Afrika ev sahibi olduğu için kupaya doğrudan katılıyor. Meksika ve Uruguay ise Amerika kıtasının kuzey ve güneyinden katılıp A grubunda eşleşen iki takım. Malum Uruguay öneleme oynayarak, Meksika ise Amerika Birleşik Devletleriyle direk katılarak gelmişti. Fransa ise turnuvanın tartışılan ekibi. Gelmeseler miydi, gelseler miydi tartışmaları süredursun, grupları belli oldu bile. Çok zor bir grup olmadı A grubu. Fakat kimin gruptan çıkacağını söylemek güç. Tüm takımlar eşit seviyede diyebiliriz. Sonuçta maçlar kağıt üstünde kazanılmıyor.

B Grubu
Arjantin-Nijerya-Güney Kore-Yunanistan

Burak Eren; B grubuna baktığımda da öyle çok zorlu bir grup görmüyorum. Yine formsuz favorilerden birisi olan Arjantin kendine inanılmaz bir grup çekmiş diyebilirim. Gruba genel olarak baktığımda Arjantin'in o zamanlarda yaşayacağı form durumunu bilmiyorum ama normal şartlarda birinci olması lazım. Ama bu konuda malesef garanti veremiyorum çünkü Maradona'nın Arjantin'i bu grupta sonuncu olacak deseler yine hiç şaşırmam. Yunanistan yine katı savunmasıyla yukarılara çıkmak isteyecektir. Özellikle Arjantin ile oynayacağı maçı merakla bekliyorum. Nijerya ise Afrika'da kaybetmeye başladığı itibarını yine kazanma yoluna gidecek. Güney Kore ise 2002'de kendi evinde kazandığı 4. lüğün ardından ismini yine Dünya'ya duyurma peşinde. Bu grupta favorilerim Arjantin ve Yunanistan.

Serap Bahar; En civcivli gruplardan birisi ile karşı karşıyayız. Tam bir Dünya Karması olmuş gördüğümüz kadarıyla. Amerika'dan da takım var, Avrupa'dan da, Asya'dan da Afrika'dan da.. Arjantin'in Dünya Kupası'na kılı kılına katılması, Nijerya'nın neredeyse ev sahibi gibi olması, Yunanistan'ın turnuvadaki katı savunma anlayışını benimsemiş ekiplerden birisi olması ve Güney Kore futbolunun 2002'den beri çok gelişme gösteremese de son Dünya Kupası'ndan bu yana uzakdoğu futbolunda gelişmelerin olması takımlar adına tek tek ayrıntılar olarak gözümüze çarpıyor. Bu gruptan Arjantin eğer ciddiye alarak mücadele ederse çok rahat bir şekilde üst tura çıkabilir. Yunanistan'ın ise Arjantin karşısındaki oyunu gruptaki yerini belirleyecektir.

C Grubu
İngiltere-Amerika Birleşik Devletleri-Cezayir-Slovenya

Burak Eren; C grubu biraz daha zevkli maçlara şahit olacakmış gibime geliyor. Cezayir'i bir kenara bırakırsak İngiltere, ABD ve Slovenya çok formda durumdalar ve gruptan çıkma adına mücadeleye girecekler. İngiltere, Capello'nun ardından artık çok daha iyi ve uzun yıllardır sürdürdükleri şampiyona kazanma hasretini bu turnuvada gidermek istiyor. ABD ise Konfederasyon Kupası'nda harikalar yaratmıştı ve ince mesajlarını o turnuvada vermişti. Slovenya ise Avrupa Kıtası baraj maçlarında güçlü Rusya'yı saf dışı bırakarak Dünya Kupası'na katıldı. Favorilerim İngiltere ve ABD ama Slovenya'yı da yabana atmamak gerekiyor.

Serap Bahar; Turnuvadaki favori gruplarımdan birisi C grubu. İngiltere'nin bu grupta olması bunun en büyük sebebi tabii. Capello ile süregelen başarılı performansın Dünya Kupasında da devam edeceğini düşünüyorum. Grubun diğer ağır topu ise Amerika Birleşik Devletleri. Son oynanan Konfederasyon Kupası'nda ki mini Dünya Kupası olarak adlandırılıyor, günümüz futbolunun en önemli ekolü olan İspanya'yı kupanın dışına iterek ciddi bir sürprize imza attıklarını söylemek mümkün. Slovenya ise turnuvanın en önemli ekiplerinden birisi olan Rusya'yı kupa dışına iterek Dünya Kupası'na katıldılar. Playoff eşleşmelerinden sonra çoğunluk Rusya'nın turnuvada yoluna devam edeceğini düşünüyordu elbette. Ben bu gruptan İngiltere'nin elemelerdeki gibi lider çıkacağını düşünüyorum. İkincinin kim olacağı ise Amerika ile Slovenya'nın aralarındaki maçlara bakar.

D Grubu
Almanya-Avusturalya-Sırbistan-Gana

Burak Eren; D grububa baktığımda futbolun seyir zevki açısından en keyifli gruplardan birisini görüyorum. Almanya, Avustralya, Sırbistan ve Gana çok güçlü ekipler. Almanya, Dünya Kupası elemelerinde harika maçlar çıkarmıştı ve her zaman bir turnuva takımı olmayı başarmışlardır. Sırbistan ise son yıllarda yakaladığı oyuncu kalitesiyle ön plana çıkıyor. Gana'ya baktığımda onlarında çok kaliteli oyuncuları var ve son yıllarda Afrika'nın yükselen değerlerinden birisi oldular. Avustralya ise 2006 Dünya Kupası'nda neler yapabileceklerini bizlere göstermişti. Kewell'ın da turnuvada yer alacağını düşünürsek bizim için Avustralya'nın önemi artacak. Favorim bu grupta Almanya ama ikincilik için ne olur bilemiyorum.

Serap Bahar; En ciddi gruplardan birisi ile karşı karşıyayız. Bu grupta da bizden birisi olan Harry Kewell var ve çoğu Galatasaray'lı Dünya Kupası'nda Avusturalya'yı destekleyecektir. Kewell, elemelerin ardından; "2006'da Almanya'da çıtayı yükseltmiştik. Şimdi gruplardan çıkmamızı bekliyor herkes. Bu yüzden daha başarılı olmamız şart" demişti. Avusturalya'nın lider olarak çıkmasını diliyorum. Öte yandan elemelerde Fransa'yı geride bırakan Sırbistan, güçlü oyuncuları ve yine neredeyse ev sahibi ülkelerden birisi olmasıyla Gana, Dünya Futbolu'nun önemli ekollerinden Almanya ciddi ekipler. Güç dengesine baktığımızda Almanya'nın tecrübesiyle liderliği alabileceğini düşünsem de demin de dediğim gibi gönlüm Avusturalya'dan yana.

E Grubu
Hollanda-Danimarka-Japonya-Kamerun

Burak Eren; E grubunda da ilginç maçlar oynanacak. Gruba baktığımda Hollanda'nın kafadan favori olduğunu ve çok büyük ihtimalle rahatlıkla lider olacağını söyleyebilirim. İkincilik mücadelesinde ise Danimarka, Japonya ve Kamerun'un eşit şansları bulunuyor. Danimarka çok sert bir takım ve turnuvalarda her zaman ilginç sonuçlar almıştır. Japonya'nın her turnuvada büyük sürprizler yaratabilecek bir potansiyeli var. Kamerun ise bir zamanların Afrika'nın en iyi takımı ve kadro kaliteleri ortada. Hollanda'nın önde götüreceği ama ikincilik için kıyasıya bir mücadele yaşanacağını düşünüyorum.

Serap Bahar; Pek ilgimi çekmeyen bir grup açıkçası. Bu gruba Amerika'dan bir takım düşseydi tam bir Dünya karması izleyebilirdik. Hollanda'ya renkleri açısından ve Van Der Sar'ın Hollanda Milli Takımı'nda yer alması nedeniyle diğerlerinden bir tık daha yakınım. Danimarka ve Japonya'nın katıldıkları turnuvalardaki çizdikleri performanslar ortada. Son torbadan gruba katılan Kamerun ise Afrika'da Fildişi Sahilleri ile başı çeken takım. Bu gruptan kimin lider olarak çıkacağını kestirmek zor. Ama grubun en renkli gruplardan birisi olduğu kesin.

F Grubu
İtalya-Paraguay-Yeni Zelanda-Slovakya

Burak Eren; F grubuna baktığımda yine kolay gruplardan birisini görüyorum. Yaşlanan ve giderek formsuzlaşan İtalya her şeye rağmen bu grupta favori ekip olarak görünüyor. İkincilik mücadelesi ise zayıf takımlar arasında geçecek ama zevkli maçlar olacak. Slovakya, Avrupa elemelerinde ilginç işler yapmıştı, Paraguay zaten her Dünya Kupası'nda mutlaka yer alıyor. Yeni Zelanda ise uzun yıllardan sonra ilk defa bir Dünya Kupası'na katılıyor. İtalya'nın önderliğinde ilginç bir ikincilik mücadelesine şahit olacağız gibime geliyor.

Serap Bahar; İtalya'nın rahat bir şekilde başı çekeceği, çok zor olmayan gruplardan birisi. Paraguay'ın elemelerde son maçlarda kıl payı ile Dünya Kupası'na katılmasının yanı sıra, Slovakya'nın parmak ısırtan cinsten olan başarılı performansı ile, Slovenya'yı geride bırakarak gruptan lider olara çıkması ikinciliğin kime gideceği konusunda merakımızı artıran sebepler. Yeni Zelanda bu grubun en zayıf halkası olarak dikkat çekiyor. Yine de 7 Dünya Kupası'ndan sonra yeniden Dünya Kupası'na katılmış olmaları bile onları ne kadar mutlu etmişti. Fotoğraflar ve görüntüler biraz önce görmüşüm gibi gözümün önünde..

G Grubu
Brezilya-Güney Kore-Fildişi Sahilleri-Portekiz

Burak Eren; G grubu bana sorarsanız turnuvanın ölüm grubu olmuş ve çok zevkli maçlar bizleri bekliyor. Kuzey Kore'nin turnuvanın averaj takımı olacağını düşünürsek Brezilya, Fildişi Sahili ve Portekiz arasında inanılmaz maçlar bizleri bekliyor. Brezilya son Konfederasyon Kupası'nı kazandı ve oynadıkları maçlara baktığımda çok formda gözüküyorlar. Özellikle kadro kalitesi bakımından çok üst seviyedeler. Fildişi Sahili son yıllarda Dünya'nın yükselen ekiplerinden ve harika bir kadro kalitesi var. Portekiz ise ne kadar formsuz görünsede, iyi bir forvet oyuncuları yokmuş gibi dursada bu turnuvada önemli işlere imza atabilirler. Benim favorim Brezilya ve Fildişi Sahili ama Portekiz'de bu mücadelenin içerisinde olacaktır.

Serap Bahar; Gruplara ilk baktığınızda göze çarpan grup D grubu oluyor. Ama grupları inceledikçe G grubunu görüyor ve gözleriniz açık bir şekilde dakikalarca takımları inceliyorsunuz. Ölüm Grubu denilen şey tam da bu olsa gerek. Brezilya'nın ve Portekiz'in aynı gruba düşeceklerini torbaları ilk gördüğümde nasıl olduysa hissetmiştim. Ama yanlarına Fildişi Sahilleri de gelince müthiş bir grup ortaya çıktı. Kuzey Kore ise yine grubun zayıf halka olarak dikkat çeken ekibi. Bu grupta gönlüm Fildişi Sahili ile Portekiz'in gruptan çıkmasından yana itiraf etmek gerekirse. Artık Brezilya'nın domine etmediği bir Dünya Kupası izlemek istiyorum. Fakat Portekiz'in son anda turnuvaya katılması, Ronaldo'suz pek varlık gösterememesi de Brezilya'nın yine rahat bir şekilde tur atlayacağını gösteriyor.

H Grubu
İspanya-İsviçre-Honduras-Şili

Burak Eren; H grubuda diğer gruplara göre biraz daha basit bir grup olmuş. İspanya zaten turnuvanın favori ekipleri arasında yer alıyor ve hatta bana sorarsanız Dünya Kupası'nın bir numaralı favorisi durumundalar. Diğer ekiplere baktığımda İsviçre'nin bu gruptan ikinci ayrılacağını düşünüyorum. Şili ve Hondruas ise bu grupta fazla şansı bulunmayan ekipler. Yine de Şili'nin ikincilik için bir şansı olacak.

Serap Bahar; Yine Amerika ve Avrupa karışımı bir grupla karşı karşıyayız. İspanya'nın ne kadar şanslı bir takım olduğunu görüyoruz. Tabii şans çalışanın yanındadır. Bunu da atlamamak lazım. Son zamanların en iyi futbol oynayan milli takımlarından birisi İspanya. Turnuvayı domine eden Brezilya'nın da en büyük rakibi şüphesiz. İsviçre gruba ikinci torbadan katılan, 2. Avrupa ekibi. Ciddi ve gelişen futbolları ile başarılı bir performans çiziyorlar. Honduras Amerika'nın kuzeyinden, Şili ise güneyinden gruba dahil olan iki takım. Honduras'ı çok zorlayan ekip yoktu elemelerde fakat Şili; Brezilya, Uruguay ve Arjantin ile aynı gruptaydı. Son maçlara kadar da liderlik şansları ellerindeydi. Ama onların tek handikapı elemelerdeki rakipleri oldu. Elemelerde Brezilya'dan sonra gruplarda da İspanya. Sanırım turnuvanın en şanssız takımı Şili'dir.

Bu Dünya Kupası'nda olamaycağımıza hâlâ inanamasam da turnuvanın yaklaşması ve yalnızca 182 gün sonra vuvuzelalar eşliğinde maçları izleyecek olmamız heyecan verici.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir