17 Aralık 2009 Perşembe

4-3-3 Günlüğü #2

Sezon başında Arda Turan'ın üçlü orta sahada oynamasının Arda'nın futbolu için büyük bir aşama olduğunu düşünüyordum. Çünkü Arda Turan'ı genelde sol açık veya sağ açık olarak izliyorduk, hatta ilk patlama yaptığı yıllarda sağ bek olarak bile gördük ama orta sahada hiç izlememiştik. Futbol özelliklerine baktığımızda ise Arda Turan'ın çok hızlı bir oyuncu olduğundan söz etmemiz güçtü ama seri oyunu, teknik oyunu ve futbol zekası sayesinde mutlaka orta sahada veya forvet arkasında oynayacağını düşünüyordum. Zaten futboluna yön vermesi açısından ve o bahsettiğimiz Avrupa arenasında piyasa yapması açısından bu özelliklerini geliştirmesi çok önemliydi. Arda Turan'ın başka bir artısı ise bazı maçlarda pek göstermese de savunma yönüde olan ve bu özelliği daha da geliştirilebilecek özellikte. Rijkaard'ın 4-3-3 felsefesini Galatasaray'a aşıladığını ve bu sistemde oyunun iki yönünü oynayabilecek yönlü ama Xavi ve Iniesta gibi ofansif gücü inanılmaz yüksek futbolculara ihtiyaç olduğu için Arda Turan'ın da orta sahaya tam anlamıyla geçmesi gerektiğini düşünüyorum.

Elano'nun son maçlarda ne kadar faydalı işler yaptığını gördük. Üçlü defansif aksiyonu yüksek orta sahadan vazgeçtiğimizden beri Elano orta sahayı derleyen, toparlayan, Galatasaray'ın temposuna yön veren ve oynadığı bölgenin liderliğini yapan bir futbolcu. Ama hala Elano orta sahada tek başına yetmiyor ve hücum organizasyonları konusunda yardıma ihtiyacı var. Galatasaray'ın kadrosuna baktığımızda Mustafa Sarp'ın biraz hücum konusunda etkili olabileceğini düşünüyorum ama yukarıda bahsettiğim özellikler malesef kendisinde yok ve Elano'ya yardım olayını bir yere kadar götürebilir. İşte bu yüzden Galatasaray, 4-3-3'ü tam anlamıyla Elano ve Arda'nın birlikte, tam uyumla orta sahada oynamalarından sonra uygulayacağımızı düşünüyorum. Elano oynadığı maçlarda futbol repertuarında neler olduğunu gösterdi ve orta sahamızın Xavi'si olacaktır. Ama bizim bir Iniesta'ya da ihtiyacımız olacak ve bu bölgeye transfer yapacağımıza Arda Turan'ı Iniesta rolünde görmek çok daha isabetli bir iş olacaktır.

Ayrıca Arda Turan'ın orta sahaya geçmesiyle kanatlarda oynayan Keita ve Kewell'ın birbirleriyle daha uyumlu performanslar göstereceklerini düşünüyorum. Çünkü Arda'nın futbol tarzı Keita ile uyuşmuyor. Bu yüzden sol ve sağ kanatlar birbirine uyum gösteremiyorlar. Bu hücum futbolunda iki kanatın aynı etkiyi yaratabilmesi çok önemli. Bu yüzden Arda'dan bir Messi yaratmak yerine Iniesta yaratma çabalarına girmeliyiz. Ama Arda'nın kanatlarda da oynayabilme özelliği onun piyasası açısından çok önemli bir durum olacaktır.

2 yorum:

  1. Az kaldı emre çolak gelio bu mevkiye.. 4-3-3 orta alanında daha verımlı oynayabılıcek kapasıtede..

    YanıtlaSil
  2. Emre Colak bu bolge icin maalesef cok gucsuz. Iniesta mucadelecidir, top kapma ve pozisyon okuma bakimindan da oldukca zekidir, fakat ayni zamanda rakip oyuncuyu fiziksel olarak rahatsiz etme ve pozisyonunu bozma konusunda da gayet etkilidir. Emre Colak bir an once guclendirilmeli (bunun icin cok gec kalinmis maalesef futbolcu aldigi kilo ve yaptigi vucut hacmi ile birlikte futbolunu gelistirir, digeri gelisirken oburu durursa kisa zamanda cok kilo almaniz, hacim yapmaniz gerekir, bu da oyununuzu etkiler, sizi yavaslatir. orn. Emre Belezoglu)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir