10 Aralık 2009 Perşembe

Cristiano Ronaldo, Messi, Balotelli: Hedef Frikik

Şampiyonlar Ligi gruplarında oynanan son maçlar çok güzel frikik gollerine ve benim için daha önemlisi Sinan Bolat mucizesin şahit oldu. Bu yazıda ise frikik gollerini değerlendirmek istedim. Cristiano Ronaldo'nun, Messi'nin ve Balotelli'nin frikikten attığı harika golleri izlemek benim için büyük keyif oldu. Cristiano Ronaldo ve Balotelli'nin iyi bir frikik vurucusu olduğunu biliyordum ama Messi'nin de bu konuda çok iyi olduğuna ilk defa şahit oldum diyebilirim. Bu üç frikiği Serap'la ikimiz değerlendirmek istedik. Gönül isterdi Ibrahimoviç'in Dinamo Kiev karşısında maçın son dakikalarda attığı frikiğin videosunu bulayım ama malesef başaramadım. Gol olmayınca görüntüyü bulmak maçın hemen ardından zor oluyor. Ibrahimoviç'in vuruşuna kısaca değinirsek barajın açık bıraktığı ve kalecinin durduğu tarafa öylesine sert bir şut çektiki kaleci bile ne olduğunu şaşırdı ve şansla topu tutmuş oldu. Kalesinin sadece ellerini uzattığını gördüm ve topun nasıl geldiğini tahmin bile edemedi. Ben bu vuruşu Pes falan oynarken idmanlarda deniyorum ama Ibrahimoviç benim için mucizeleri gerçeğe yansıtmaya devam ediyor. Eğer gol olsaydı bu üç frikiktende çok güzel bir gol olacağını söyleyebilirim.


Cristiano Ronaldo frikik kullanma konusunda kendini aşmış bir futbolcu. Mesafe tanımadan mükemmel vuruşlar yapabiliyor ve mesafeye göre vuruş tekniğini değiştiriyor. Yani bazı futbolcular sırf sert, bazıları ise daha teknik vuruşlar yapabilir ama Cristiano Ronaldo'da bu iki özellik fazlasıyla var. Marsilya karşısında yine kaleyi cepheden gören bir yerden sert ve teknik vuruş diye nitelendirdiğim bir vuruşla golü yaptı. Diğer futbolcuların aksine Cristiano Ronaldo'nun çok farklı bir serbest vuruş tekniği olduğunu söyleyebilirim. Topa gelişi, vuruşu hatta topa gelmeden önceki duruşu bile çok farklı.

Ronaldo'nun frikiklerini izlemeyi özlediğimi itiraf etmem gerekiyor. Manchester'a transfer olduğu ilk günlerden itibaren frikik vuruşlarını geliştiren, bu konuda çok çalışan bir futbolcu Ronaldo. Saha dışında çoğu insan tasvip etmese de, saha içinde gerçekten işini düzgün yapan insanlardan birisi. Frikiki ilk izlediğimde, önceki akşama damgasını vuracaktır demiştim. Öyle de oldu. Kaleyi cepheden gören noktalarda Ronaldo'nun füzelerine dur demek gerçekten zor. Eğer Ronaldo'nun takımına karşı oynuyorsanız ve kaleciyseniz frikik olmaması için dua etmelisiniz. Yaklaşık 33 metreden yaptığı etkili ve sert vuruşla frikik konusundaki uzmanlığını bir kez daha ispatlarcasına tam bir ziyafet çektiriyor gözlerimize. Sakatlığını geride bırakmış olması çok güzel oldu. Zira Real Madrid, Ronaldo ile güzel :)



Balotelli'de de Allah vergisi diye nitelendireceğim bir şut yeteneği var. Henüz 19 yaşında olmasına rağmen çok iyi frikik kullanıyor ve yaşına baktığımızda bu frikik olayını oldukça geliştirebilir. Rubin Kazan karşısında cepheden çok sert bir biçimde kullandığı vuruşa kalecinin bir şey yapmasının imkanı yoktu. Çünkü top inanılmaz şekilde sert gitmesinin yanında havada yön değiştiriyor ve gol oluyor. Zaten Balotelli topa vurduğunda gol olacağını anlamış gibi çok karizmatik bir duruş sergiledi.

3 gol arasında benim en çok hoşuma giden gol Balotelli'nin golü. Diğer iki frikike nazaran daha şık bir şekilde kaleye gidiyor top. Adeta süzülüyor. Mourinho'nun bu çocuğu Milan taraftarıyım demesine rağmen niye koruduğunu anlamak çok güç değil açıkçası :)



Cristiano Ronaldo - Messi karşılaştırmaları yaparken Ronaldo'nun bu frikik kullanma olayında Messi'den çok önde olduğunu belirtiyorduk. Messi'nin de bu konuda kendini geliştirmesi ve iyi bir frikikçi durumuna gelmesi onun büyük artılarının yanında bir büyük artı daha olacaktır. Ben Messi'nin bu kadar iyi frikik kullandığını ilk defa görüyorum. Dinamo Kiev karşısında attığı bu frikiğin kendi açısından ziyade Rubin Kazan açısından önemi büyük oldu. Çünkü Dinamo Kiev, Avrupa'ya bu yediği golle havlu attı. Messi'nin attığı gole gelirsek sol ayağıyla inanılmaz teknik bir vuruşla, kalecinin çok zorlanacağı bölgeye topu gönderdi. Kaleci topa iyi hamle yapmasına rağmen bu vuruşa karşı koyamazdı.

Aslında Ibra'nın maçın bitimine doğru kullandığı frikik gol olsaydı şimdi tek video tek gol izlemiş olacaktık. Ama olmayınca bu 3 güzel frikiki paylaşalım dedik. Messi'nin Kiev'e attığı ve takımına galibiyeti getiren bu frikik de diğer ikisi gibi şık bir vuruş ve nihayetinde gol ile sonuçlanıyor. Topun başındaki duruşlarına bakılırsa ben Xavi'nin frikiki kullanacağını ve gole çevireceğini düşünüyordum. Zira Messi ters ayak tarafında duruyordu. Bana sürpriz yaparak sol ayağıyla yaptığı bu vuruş gol oldu. Messi'nin ayağıyla da Rubin, Avrupa Ligi'ne kaldı. Şampiyonlar Ligi'nin son maçlarını ve yükselen takımları bir sonraki yazıda bulabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Ronaldo'yu hiç sevmem ama vuruş takniği acayip. Çok çalışıyor kanımca. :))
    Balotelli'nin golde de nasıl bir yalpalanıyor top giderken anlayamadım vallaha. Kaleci yamuldu kaldı kurtarıcam diye. :D

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir