3 Aralık 2009 Perşembe

Juan Silveira dos Santos

4-3-3 oynamanın temel özelliğinin orta saha futbolcularının oyunun iki yönünde aktif olmasından geçtiğini yazmıştık ama defans hattının oyuna yön verme özelliğininde olmasının bu sistemde büyük önemi bulunuyor. Mesela Dünya'da 4-3-3'ü en iyi oynayan takım olan Barcelona'dan örnek verecek olursak Puyol ve Milito tarzı futbolcuları göz önüne aldığımızda, onların oyuna katkısını gözlerimizin önüne getirdiğimizde ne demek istediğimizi daha iyi anlayabiliriz. 4-3-3'ün hücum versiyonunu oynamak istiyorsak stoper hattında tekniği iyi, rakibin kontra ataklarını kesebilen , seri oynayan, pas alış verişini iyi yapan, orta saha futbolcularını rahatlatan ve hamleli stoperlere büyük ihtiyaç vardır. Mesela yıllardır Popescu'nun Galatasaray'a kattıklarını konuşup duruyoruz. Ya da Song'u gözlerimizin önüne getirdiğimizde onun hamleli oyununu arıyoruz diyebiliriz. Çünkü o takımdan ayrıldığından bu yana hamleli stoper eksikliği duyuyoruz. Bu sürede oynayan stoperlerimize baktığımızda Emre Aşık, Servet Çetin, Gökhan Zan ve Meira gibi uzun ve ağır futbolcularla mücadele ettik. Emre Güngör kısa zamanda gösterdiği performansla bizleri çok umutlandırmıştı ama sürekli sakatlanması yüzünden ondan da tam anlamıyla yararlanamadık. Yani anlayacağınız Song takımdan ayrıldığından bu yana savunmanın arkasına kolay toplar kaçırıyoruz ve bu bölgede lider özellikleri yüksek bir futbolcu ihtiyacı duyuyoruz.

Galatasaray'ın bu sezon savunma bölgesinde çok büyük açıklar verdiğini görüyoruz. Defansif orta saha ile çıktığımız maçlarda bile çok fazla pozisyon vermeye başladık ve özellikle defansın arkasına atılan toplar büyük sıkıntı yaratıyor. Servet Çetin ve Gökhan Zan ikilisi Fatih Terim'in Milli Takım sistemi içerisinde önemli performans gösteriyor olabilir ama Galatasaray'ın bu sisteminde oldukça ağır kalıyorlar. Servet Çetin yine de kalitesiyle, mücadelesiyle yanında oynayacak iyi bir stopere rahatlıkla ayak uydurabilir ama Gökhan Zan'ın neler yapacağını kestiremiyorum. Şu an görünen bu ikilinin 4-3-3'ün ideal stoper ikilisi olmadığı ve bu bölgeye mutlaka transfer yapılması gerektiğidir.

Galatasaray'ın devre arasında transfer edebileceği stoper futbolculara baktığımızda aklımıza gelen ilk isim Juan oldu. Futbolcunun kariyerine baktığımızda 1996 ve 2002 yılları arasında Flamengo'da forma giydiğini görüyoruz. Flamengo'da gösterdiği çıkışın ardından 2002 yılında Bayern Leverkusen'e transfer oldu ve Lucio ile çok iyi bir tandem oluşturdu. Hatta oluşturdukları bu tandem Brezilya Milli Takım'ında da çok başarılı olmuştur. Juan, Leverkusen'de çok başarılı bir 5 yıl geçirmiştir ve 139 maça çıkıp 10 gol atarak bir istikrar abidesi olmayı başarmıştır. 2007 yılında ise 6.3 milyon avro karşılığında Roma'ya transfer oldu ve Roma'da 3. sezonunu geçiriyor. Juan, Roma'da 42 maça çıkıp 4 gol atmayı başarmıştır. Brezilya Milli Takım kariyerine baktığımızda ise 69 kere Milli olduğunu görüyoruz. Ayrıca 2002 Dünya Kupası'nda kadroya alınmamasının ardından Milli Takım'da sürekli kadroya girmiş ve kendisine ilk 11'de yer bulmuştur.

Juan'a bu sezon Roma'da Burdisso ve Mexes'in arkasında yedek kalmaya başladı ve bu durumdan çok rahatsız olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü 2010 Dünya Kupası'nı düşündüğümüzde Juan sürekli oynamak ve kendini hazır tutmak istiyor. Brezilya'nın son oynadığı maçlarda istikrar abidesi olarak nitelendirebileceğimiz Juan yedek kalmaya başladı ve Milli Takım'da da forma şansını yitiriyor. Galatasaray'ın Roma ile ilişkilerini göz önüne aldığımızda ve Haldun Üstünel gibi bir transfer kurdunun bu işle ilgilendiğini düşündüğümüzde neden olmasın diye içimizden geçirebiliriz. Juan'ın 31 yaşında olması bu transferde istenebilecek bonservis bedelinin aşağılara düşmesini sağlayacaktır.

Nedir Juan'ı Bu Kadar Özel Kılan

Juan, 1.82 boyunda olmasına rağmen hücumda ve savunmada hava toplarında hakimiyeti, oyunu geriden iyi kurması ve seri hamleleri ile ön plana çıkıyor. Brezilya futbolunun teknik özelliklerden kurulu olduğunu düşünürsek bu ekolden çıkan stoperler bile kendilerince teknik futbolcular olabiliyor. Bu bakımdan Meira'dan yakalayamadığımız istikrarı Juan'da yakalayabiliriz. Ayrıca 1.82 boyunda bir futbolcunun hava toplarına böyle hakim olması onun atletik özelliklerinin ne kadar iyi olduğunu göz önüne koyuyor. Juan'ın çok iyi bir tekniği var ve yeri geldiğinde de geriden driplingler ile hücumlara çıkabiliyor. Ayrıca rakip kontra atağa çıktığı zaman rakibe nerede pres yapacağını ve teknik faul yapacağını çok iyi biliyor. Bu özellikleriyle Juan'ın çok iyi bir futbol zekasına da sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Galatasaray İçin Neden Juan

Yazının içeriğinde belirttiğimiz gibi Servet Çetin ve Gökhan Zan'ın beraber oynadıklarında bu sistemde uyumsuzlukları bizleri yeni bir stoper arayışına itti. Galatasaray'a bu sistemde seri, çevik ve hamleli bir stopere ihtiyacı var. Ayrıca geriden oyun kurabilecek, gerektiğinde hücuma katılabilecek ve en önemlisi lider özellikleri bulunan bir stoper bu sistemde büyük iş yapacaktır. Galatasaray'da Popescu ve Song gibi örnekleri düşündüğümüzde bu tarz bir stoperin eksikliğini yıllardan bu yana duyuyoruz. Bu anlamda bizler Juan'ın kriterlere fazlasıyla uyduğunu düşünüyoruz.

Juan'ın Transfer Olma Şartları

Galatasaray'ın Roma ile ilişkilerini baz aldığımızda ve Juan'ın 31 yaşına girdiğini düşündüğümüzde bu transferin çok imkansız olmadığını düşünüyoruz. Bu bakımdan bonservisinin 2 ile 5 milyon avro arasında değişeceğini tahmin ediyoruz. Roma, Juan'ı en parlak zamanında 6.3 milyon avro'ya transfer etmişti. Şimdi ise Mexes ve Burdisso'nun arkasında yedek bekliyor ve yaşı itibariyle sürekli geriye giden bir piyasası var. Galatasaray'ın son yıllarda Roma'dan yaptığı transferlere baktığımızda Nonda ve Barusso'yu görüyoruz. Yani Haldun Üstünel faktörünü aklımızın bir noktasına koyduğumuzda, iyi ilişkilerle beraber bu transfer bizim tahminimizce 4 milyon avro'ya bitirilebilir. En iyi ihtimalle ise 2 milyon avro'ya bonservisinin alınacağını ve futbolcunun yıllık 1.5 veya 2 milyon avro aralığında bir ücrete Galatasaray'a evet diyeceğini düşünüyoruz. Son olarak futbolcunun arasının Elano ile iyi olmasının faydası büyük olacaktır. En iyisi sizleri Juan'ın görüntüleri ile baş başa bırakalım:




Burak Eren & Cihan Şerbetçioğlu

Önemli not: Bu yazının tüm içeriği Sportif Cümleler Blogu'na aittir. İzinsiz ya da kaynak belirtilmeden alınması ve kullanılması hâlinde yasal prosedür uygulanacaktır. Yazıyı paylaşın, dilediğiniz platformda kullanın, okuyun, beğenin, yorumlayın, yahut beğenmeyin. Nihayetinde biz de bunlar okunsun diye yazıyoruz. Ama emeğe saygı duyun. Bugün bize yapılırsa yarın da size yapılır. Birbirimizin arkasını kollayalım, arkadan hançerlemeyelim.

2 yorum:

  1. PES'te banko oynatıyorum. BJK'ye lazım olmasa da GS'nin hiddetle ihtiyacı var böyle bir defansa.

    YanıtlaSil
  2. yönetimin herhangi bir görüşmesi var mı? yoksa siz gönlünüzden geçtiği için mi juan ismini yazdınız? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir