2 Aralık 2009 Çarşamba

Neeskens'ten İnciler

Galatasaray Televizyonunda her hafta yapılan Rijkaard'la soru cevap programına bu hafta takımın başındaki isim olan Neeskens konuk oldu ve soruları yanıtladı. Galatasaray'da bir kaç maçtır göze çarpan bariz düşüşün sebeplerini konuştular. Programdaki bir kaç soruyu ve Neeskens'in verdiği cevapları değerlendirmek gerekirse;
Soru; ''Galatasaray'daki hem puan hem de performans olarak düşüşün temel sebebini nasıl yorumluyorsunuz? Takımın kötü performans göstermesinin temel sebebi nedir?''
Neeskens'in yanıtı; ''22 haziranda maçlara başladık. Lige baktığımızda en fazla maç oynayan takım biziz. Bunun haricinde futbolcularımızın mental olarak iyi hazırlanması lazım. Ama bu kesinlikle pas alışverişi ve topa sahip olmakla alakalı bir durum. Yapacağınız hareketlerde daha akıllıca davranmanız lazım. Bursaspor maçına baktığımızda topu ayağımıza aldığımız zaman rakip çok akıllı taktik fauller yaptı. Bizim de aynı şeyleri yapmamız gerekebilir. Ama dediğim gibi uzun zamandır maç yapıyoruz. 22 hazirandan beri çok yoğun bir maç periyotuna sahibiz. Fakat mental olarak iyi hazırlanmamız lazım. Bu durum tamamen topun ayağımızda kalma süresiyle alakalı bir durum. Futbolcularımıza bu güveni bizim vermemiz lazım. Onların da bunu sahaya yansıtmaları lazım.''
Gerçekten takıma fazla yükleniyoruz sanırım. Buna kendimi de dahil ediyorum tabii. Zira yenildiğimiz maçlardan sonra hemen maçın stresiyle yazıyı yazdığım için takım kötü olduğunda fazlaca yerdiğimi ve eleştirdiğimi daha sonra okuduğumda farkediyorum. 22 Haizran'dan beri 5 aydan fazladır maç yapıyoruz. Takım erken form tutuyor erken başlayınca evet, fakat bu erken yorulmalarına da neden oluyor. Biz diğer takımlara nazaran lig maratonuna bir kaç hafta erken başladığımız için diğer takımlardan da bir kaç hafta önce tatile ihtiyaç duymamız gayet doğal diye düşünüyorum.


Soru; Çeşitli spekülasyonlar oluyor. Bunların önüne geçmek için bu soruları sordum. Peki Bursaspor maçının ilk on birine bakalım. İlk on birden başlayacak olursak değişik ve sürpriz bir ileri uç hattı vardı. Forvet olan Nonda yedekler arasında ve o bölgede orta saha özellikle Arda’yı görüyoruz. Bunu tam olarak anlayabilmek adına soruyorum, teknik ekip neyi amaçladı? Arda’yı en uçta tutup, Nonda’yı yedek soyundurarak ve ikinci soru neden Kewell değil Arda daha öndeydi?
Neeskens'in cevabı; "Arda'nın forvet oynaması'' Bu konuyu daha önce sayın Rijkaard'la da konuştuk. Bu konuyu mutlaka masaya yatırdık ve böyle bir karara vardık. Çünkü Bursaspor'un stoperlerini hatırlayalım, ikisi de uzun boylu stoperler ve bu tip oyuncular Arda gibi daha kısa oyuncularla oynamayı sevmezler. Öyle bir insiyatif kullandık. Ve böyle bir karar verdik. Onun haricinde maçın içinde zaten Arda tamamen o pozisyon kalmadı, bazı pozisyonlarda Kewell öne geçti, bazı pozisyonlarda Keita'yı gördük onun yerinde, devamlı kendi aralarında değiştiler. Gösterdiğimiz performansı tamamen Arda'ya bağlamamak lazım ya da kişiselleştirmemek lazım. Çünkü onun haricinde top kaybı yaptık, organize olamadık en önemlisi bu. Ve tabii bunlar olmayınca saha içinde organizasyon sorunu olunca, mutlaka gereksiz top kayıpları geldi.''
Arda yerine Kewell'ın veya Nonda'nın neden oynatılmadığını merak ediyordum. Eden arkadaşlarım da çoğunluktaydı. Hoca Arda'nın kısa oluşu sebebiyle forvette oynadığını söylemiş. Onlar bizden tabii ki daha iyi biliyorlardır asla eleştirmiyorum, fakat Arda'nın gününde olmaması sebebiyle belki de takımda en çok gözüme batan o oldu. Hâlâ da neden oynadığını anlayamayan Galatasaray'lılar vardır mutlaka. Gelecek maçlarda Milan'ı daha çok ararız gibi geliyor bana. Dilerim yanılırım.
Soru; Önümüzde UEFA Avrupa Liginde son derece önemli bir Panathinaikos maçı var, o maça ilişkin neler söylemek istersiniz?
Neeskens'in yanıtı; Bizim için her zaman söylediğimiz gibi her oynadığımız maç çok önemli. Ama dediğiniz gibi Panathinaikos maçının ayrı bir önemi var. Liderlik maçı ve biz bu grubu kesinlikle lider olarak bitirmek istiyoruz. Ne kadar zor bir rakiple karşılaşacağımızı biliyoruz çünkü Panathinaikos’un yaptıkları ortada. Ligdeki performansı da ortada. O yüzden mutlaka zor bir maç olacaktır ama bizim kesinlikle UEFA Avrupa Ligi’nde amacımız grubu lider bitirmek.
Bu en önemli konu sanırım şu andaki Galatasaray Futbol Takımı gündeminde. Zira Avrupa Ligi F grubunda komşudan Pana ile liderlik mücadelesi veriyoruz. İki takımın çıkacağı kesin gibi duruyor. Ama hangi takımın lider hangi takımın ikinci olarak çıkacağı eşleşmeler adına önemli bir kriter olacaktır şüphesiz. Sondan bir önceki maçta istediğimiz sonucu Samiyen'de alıp yola devam etmek en büyük temennimiz. Galatasaray'a ve tabii Fenerbahçe'ye Avrupa Ligi maçlarında başarılar dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir