14 Aralık 2009 Pazartesi

Sabır - Performans Bağlantısı

"Brezilya'da 4 yıldır oynuyorum, Galatasaray'da 4 aydır. Belirli bir adaptasyon süreci geçiriyorum, bu farkın olması normal”

Bu sözler tahmin edeceğiniz üzere Elano'ya ait. Antalyaspor karşılaşmasında gösterdiği muhteşem performansın ardından bu sözleri söyledi. Biz Türk'ler nedense çok sabırsızız ve her şeyin hemen olmasını istiyoruz. Bir de buna beklenti dediğimiz durum eklenince gözümüz görmez oluyor. Elano da transfer olduğunda isminin ağırlığı neticesinde büyük beklentilerle ülkemize geldi. Tam olarak hazır olmaması ve Türkiye'ye uyum süreci falan derken son 2-3 maça kadar beklentileri karşıladığını söylememiz çok güç oldu. Bir de bu futbolcu Brezilya'lı olunca, Galatasaray'da geçtiğimiz sezon Lincoln örneği olunca {iyi oynadığı dönemi göz önüne alıyorum}, hatta bunların yanına bu futbolcu Brezilya Milli Takım'ında banko forma giyince artık beklentilerin boyutunu siz düşünün. Bu süre zarfında alakasız eleştiriler dinledik, hatta Elano'nun gerçek kimliğini bilmeyenler onu Lincoln'le karşılaştırdı. Yani Elano'yu forvet arkasında oynayan sıradan bir oyun kurucu olarak gördüler. Ama son maçlarda Elano, 4-3-3'ün ne kadar önemli bir futbolcusu olduğunu ve Galatasaray'da sistemin kilit ismi olduğunu bizlere kanıtladı ve kanıtlamaya devam edecek gibi görünüyor.

Elano'da en çok sevdiğim özellik futbolunun inanılmaz derecede yönlü olması. Yani orta sahanın ortasında, kanatlarda hatta santrafor olarak bile oynayabilir. Ayrıca Antalyaspor maçının bir bölümünde ön libero olarak oynadığını gördük. İşte bu yönlü futbol bizlere futbol zekasını gösteriyor. Futbol zekası üst düzeyde olan bir futbolcu kendini sürekli geliştiren bir futbolcudur ve çoğu mevkide forma giyebilir. Mesela genç takımlarda öğrendikleri ile Kewell'ın geçtiğimiz sezon stoper bile oynadığını görmüştük. Elano'nun da bu sezon bir çok mevkide forma giyeceğine şahit olacağız. Yalnız Elano'yu değerlendirirken beklentilerimizi bir seviyede tutmalıyız. Yani Elano topu aldığında 5 adamı bir anda çalımlamaz ya da topla birlikte sürekli inanılmaz hareketler yapıp bizleri heyecanlandırmaz. Ama sistemin bir numaralı futbolcusu olur, çıkar golünü atar takımını rahatlatır, bir hareket yapar veya olmadık bir pas verir işi bitirir. Yani Elano kitleleri peşinden sürükleyen bir yıldız değildir ama futbolu iyi bilen her kesim Elano'nun futboluna hayran kalacaktır.

1 yorum:

  1. buna benzer şeyleri ben de yazdım.Ayrıca adamın Brezilya milli takımında Kaka'ya,Nilmar'a falan pas attığını burda ise uzun bi süredir Nonda'yla oynamaya çalıştığını da eklemek lazım ;)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir