8 Aralık 2009 Salı

Yılın Futbolcusu 2009

Önceki gün Fifa'nın resmi sitesinden Yılın Takımını kurmuştuk ben de Burak da. Sonra birbirimizin takımını değerlendirmiştik. O konuyu okumak için Yılın Takımı 2009'a tıklayabilirsiniz. Herkes yılın takımını kuradursun, Fifa yılın futbolcusunu seçmek için adayları belirledi. Toplam 5 adayımız var bu sene. Bu 5 futbolcuyu milli takımların teknik direktörleri ve kaptanları oyluyor bildiğim kadarıyla. Oylamanın ardından yaklaşık 2 hafta sonra 21 Aralık'ta da açıklanacak yılın futbolcusu. Son 5 yılın en iyi futbolcularına bakalım öncelikle; 2008 yılında bu ödüle Cristiano Ronaldo lâyık görüldü. Zaten 2008 yılı için Ronaldo'nun kariyerinin en parlak dönemi diyebiliriz. Attığı goller ve kazandığı kupalarla adından bir hâyli söz ettirdi ve Manchester'ın en önemli oyuncusu konumuna geldi. 2007 yılına baktığımızda ise Kaka'yı görüyoruz. Milan'da yeni yeni parlayan genç bir Brezilya'lıydı Kaka o sezon. 2006 yılında ise Cannavaro'yu görüyoruz. O sezonu Juve'de bitiren futbolcu şike olaylarının ardından takımının küme düşmesiyle Real Madrid yolunu tutmuş ve takdire şayan bir performans sergilemişti. Zidane gibi, Ronaldinho gibi efsaneleri geride bırakarak yılın futbolcusu seçildi. 2004 ve 2005 yıllarında ise Ronaldinho'nun domine ettiğini görüyoruz ödülü.

FIFA, bu yılki listesine, geçen yılın futbolcusu seçilen Real Madrid'in Portekizli forvet oyuncusu Cristiano Ronaldo'yu, 'Altın Top'un bu yılki sahibi Barcelona'nın Arjantinli oyuncusu Lionel Messi'yi, Real Madrid'in Brezilyalı futbolcusu Kaka'yı ve Barcelonalı Andres Iniesta ile Xavi'yi dahil etti. Adayların tümünün, İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) takımlarında forma giyiyor olması, dikkatlerden kaçmadı. Bu senenin adaylarının tamamı ise La Liga'dan gelmiş. Serie A'dan sonra acaba Premier Lig'i de mi kaybediyoruz diye düşünmeden edemiyor insan. Serie A'nın bu halde olmasının sebebi ne kadar Inter'se, Premier Lig'in de bu halde düşmesinin sebebi de Manchester United. Son 4 sezonu domine etmişler. Son 3 sezondur şampiyonlar, 4. sezonda da eğer yanlış değilsem Mourinho'nun Chelsea'sine şampiyonluğu kaptırdılar. Bakalım Chelsea bu sezon başı çekip yeniden yıldızını parlatacak mı Premier Lig'in. Dediğime bakmayın aslında ben iflah olmaz bir Premier League hayranıyım. Girişi çok uzattım gelelim asıl konuya. 5 aday arasından biz kimi seçtik? Burak da ben de yine yılın takımında olduğu gibi kendi adayımızı yazdık. Buyrun efenim;

Lionel Messi {Burak Eren}
Sadece benim değil bir çok futbolseverin de adayı Messi olacaktır. Hatta bu ödülü yüzde 90 ihtimalle Messi'nin kazanacağını söyleyebiliriz. Çünkü futbolu güzelleştiren, futbola renk katan, futboldan mücadelenin önemini belirleyen futbolcuların başında geliyor. Ayrıca Barcelona kültürünü çok iyi bir şekilde yansıtması nedeniyle Messi çok seviliyor diyebilirim. Barcelona'da Ronaldinho'nun ayrılmasının ardından hatta Ronaldinho'nun Barcelona'da oynadığı son sezonda bile takımın bir numaralı popüler futbolcusu haline gelmişti. Bugünlerde ise Barcelona'yı geçtim futbol deyince aklımıza ilk gelen isim Messi oldu. Ayrıca Messi'nin şu an 22 yaşında olduğunu unutmamak lazım. Bu demek oluyor ki Messi daha uzun yıllar bu ödülü kazanmaya devam edecek ve sakatlık falan olmazsa Messi için Dünya'nın gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu deme ihtimalimiz yüksek olacak. Diğer adaylara baktığımda Xavi ve Iniesta'nın yine hakkının fazlasıyla yeneceğini düşünüyorum. Aslında bu iki futbolcudan birisi bu ödülü alsa kesinlikle hak etmiş olacak ama Messi'nin popülaritesi altında kalıyorlar. Bugün Messi böylesine mükemmel performans gösteriyorsa bunun biraz da sebebi Xavi ve Iniesta'lı Barcelona orta sahası olmalı. Bugün futbol zekası denildiğinde benim ilk aklıma gelen futbolcu Xavi oluyor. Tamam adayım Messi ama Xavi ve Iniesta'nın da öneminden bahsetmemek olmaz.

Xavi Hernandez {Serap Bahar}
Burak biraz evvel Xavi & Iniesta ikilisinden bahsetti. Haklı da.. Ben Messi'den ziyade bu ikilinin, daha çok Xavi'nin ön plana çıkması gerektiğini düşünüyorum. Benim adayım kesinlikle Xavi'dir. Listedeki aday isimlerden Kaka ve Ronaldo'yu ne kadar sevsem de Xavi'nin daha çok futbolcu olduğunu düşünüyorum. Xavi için dünyadaki en yetenekli futbolcu diyemeyiz. Müthiş bir tekniğe sahip yada hızlı bir futbolcu da diyemeyiz. Ama buna rağmen Xavi, bugün dünyada, orta sahanın ortasında, oyunun merkezinde oynayan oyuncular arasında 1 numara olarak gösterilebilir. Gerek Barcelona da gerekse İspanya'da santra noktasının biraz dışına bir mekanik beyin gibi kuruluyor Xavi her maç. Ve o andan itibaren de takımı yönetmeye başlıyor. Geriden gelen her top onun vasıtasıyla ileri taşındığı gibi, rakiplerin yaptığı her atağı da ilk karşılayan isim Xavi oluyor. Günümüz futbolunda çift yönlü oyuncuların önemi tartışılır sürekli. Oyunun her iki yönünüde oynayan bir orta sahanız varsa, takımınız hem hücumu hem de defansı oynayabilir demektir. İşte Xavi oyunun her iki yönünü de müthiş bir şekilde oynayan oyuncu sıfatıyla yer alıyor takımlarda. 2008'deki performansı da gerçekten parmak ısırtan cinstendi. La Liga'yı yaptığı 20 asist ile asist kralı bitirdi. Ayrıca takımı ile oynadığı Şampiyonlar Ligi Finali'nde Manchester United'a karşı takımının en önemli silahlarından birisiydi. Final maçında maçın adamı seçilerek turnuvanın en değerli oyuncusu konumuna yükseldi. Fergie bile o maçta "Açıkçası esas sorun Messi değildi. Daha ziyade Iniesta ve Xavi'ydi. İkisi, bütün gece boyunca topu ayaklarında tutabilirlerdi" diyerek Xavi & Iniesta ikilisinin ne kadar başarılı olduğunu söylüyordu. Özetle benim adayım da Xavi'dir. Peki ya siz kime oy verirdiniz yılın futbolcusu için?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir