
Abdoulaye, Shorunmu, Allum Buker ve Hamidou gibi kendi ülkelerinin Milli Takım'larını koruyan Afrika'lı kaleciler ülkemizden çok geçti. Bu kalecilere baktığımızda genel olarak Afrika futbolunun kaleci anlamında çok ön planda olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü futbolcu olarak büyük yıldızlar çıkarmalarına rağmen kaleci bazında çok üst düzey kalecilere sahip olamıyorlar. Mesela Eto'o lu bir takımın kalecisi Allum Buker veya Hamidou olabiliyor. Ya da Nijerya'nın iddialı olduğu yıllarda kalede Shorunmu'yu görebiliyoruz.
Bu kalecilerden yolara çıkarak biraz Hamidou'yu değinmek istiyorum. Çünkü ülkemizde şu an hakkı verilmeyen futbolcular diye bir liste çıkarılsa ben ilk sırasına Hamidou'yu koyabilirim. Kendisi iki sezondur ligimizin en az gol yiyen takımlarının başında gelen Kayserispor'un kalesini korumasına rağmen bugün ülkemizde oynayan iyi kaleciler arasında ismini pek duyamıyorum. Hamidou'nun bazen yediği hatalı goller ve Çaykur Rizespor, Denizlispor kariyerleri öylesine üzerine yapıştığından Hamidou için bloga bir şeyler yazamıyorum. Hamidou'nun kariyerine baktığımda 9 senedir Türkiye'de olduğunu görüyorum. Yalnız bu 9 senede bıraktığı en iyi izlenimleri son iki sezondur Kayserispor'da yaşatıyor. Hem de 35'li yaşlardan sonra bunları yaşamaya başladı. Kalecilik mesleğinde yaşın pek önemi yok, aksine tecrübenin büyük önemi var diyebiliriz ama Hamidou'nun durumu biraz abartı oldu.

Bir de son zamanlarda bir söylem var. Kalecilerin önünde oynayan savunma oyuncuları iyi olduğu sürece kaleci gerçek kalitesini gösterebilir denilebiliyor. Bunu da en çok bizim Leo Franco için duyuyorum. Bu kaleciye eleştiri getirdiğimde önünde oynayan savunma oyuncularına bak diyenler oluyor. Şimdi sormak istiyorum Mondragon'un Galatasaray'da oynadığı sezonları ele aldığımızda {2003-2004 sezonunda yaşanan kabus dahil} önünde oynayan savunma oyuncuları çok mu kaliteliydi. Her zaman dediğimin bir şey vardır. O da kaleciliğin güven mesleği olduğudur. Leo Franco bana o güveni vermedi ayrı konu ama konumuz o değil. Şimdi madem Hamidou'yu bu kadar övdün sen bu kaleciyi Galatasaray'a alır mıydın diye. Buna cevabım tabii ki hayır olacaktır. Çünkü dedim ya kalecilik güven işidir. Hamidou'ya da büyük bir takımın kalesinde iken asla güvenilmez. Ama böyle olması onun kötü kaleci olduğunu göstermez, Kayserispor gibi takımlarda önemli işler yapacağını gösterebilir. Kayserispor savunmasını övüyoruz ama bu kalecinin hakkını yemeyelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder