28 Mart 2010 Pazar

Orta Sahası Olmayan Takım {Galatasaray:0-1:Fenerbahçe}

Galatasaray'ın orta sahası yok. Bu bariz şekilde ortada. Aslında Rijkaard'ın sisteminde bu orta sahaya yer yok demek lazım. Ama Rijkaard'ın da mevcut kadroya göre bir sistem yaratmak yerine, kendi sistemine futbolcuların uymasını istemesi nedeniyle beklenen, hayal edilen futbol bu sezon oynanamayacak. Bana sorarsanız Rijkaard sisteminden geri adım atmayarak doğru olanı yapıyor. Bu sayede takımda gelecek sezon iş bulamayacak futbolcuları görmüş oluyoruz. Rijkaard'ın gelmesinden önce Mehmet Topal, Ayhan Akman, Barış Özbek gibi oyuncular iyi gibi görünen isimlerdi. En azından teknik adamların bu futbolculardan vazgeçmemesi ile bunları söyleyebiliriz. Mustafa Sarp'ın ise sezon başında yakaladığı çıkışla bir anda kahraman etkisi yarattığını ama sezonun geri kalanında düşüşünü gördük. Şimdi iki tane soru işareti oluşuyor. Birincisi Elano da mı yetersiz bir futbolcu, ya da Elano'nun yanında oynadığı orta saha futbolcularına bakarsak Elano da bir yere kadar mı.

Bence her ikisi. Elano'nun Brezilya'da gösterdiği performansa bakınca yanında oynayan iyi isimlerle neler yapacağı ortada. Ama yıldız olarak gelen futbolcunun yanında kim oynarsa oynasın fark yaratması gerekiyor. Arda Turan sezon başında orta sahada oynuyorken bu farkı yaratıyordu. Kariyerinin en iyi dönemine sezon başında orta sahada oynadığı maçlarda ulaştı. Ne zaman Elano geldi ve sistem içerisinde dengeler bozuldu. Elano şu futboluyla geçtiğimiz sezonki Meira tadını bizlere veriyor. Yani ben kaliteli futbolcuyum, yanına iyi futbolcular koyarsanız değerimi anlarım dedirtiyor ama geçtiğimiz sezon Meira'ya gelen teklif gibi bir durum yaşanırsa bir anda Elano'ya veda edebiliriz.

Girizgâhı Galatasaray'ın orta sahası ile yaptık. Çünkü Galatasaray'ın zaafı orası. Fenerbahçe'nin ise zaaf duyduğu nokta kanat oyuncularının göstereceği performanstı. Hangi takım diğer takımın zaafını iyi işlerse maçı kazanma adına bir adım öne geçecekti. Maç öncesi yorumlarımda ısrarla Galatasaray'ın ilk 20 dakikada gol bulamazsa sıkıntı yaşayacağını, maçın 0-0 gitmesi durumunda ise ibrenin Fenerbahçe'nin galibiyeti yönüne döneceğini söylemiştim. Selçuk Şahin ve Mehmet Topuz orta sahası bariz şekilde Galatasaray'a üstünlük sağladı. Fenerbahçe'nin hücumlarına bakarsak rahatlıklar orta sahayı geçtiklerini, ön alanda baskıdan çabuk kurtulduklarını görebiliriz. Ama Emre Belözoğlu'nun olmaması Alex'i biraz daha geriye çekti ve pozisyon bulmakta sıkıntılar yaşandı. İyi bir Emre Belözoğlu ile beraber maçın rengi çok daha farklı olabilirdi.

Galatasaray ise ön alanda yaptığı baskı sonucu toplar kaptı, hızlı oynamaya çalıştı ama orta sahanın bas becerisinin sıfırın altında olması neticesinde hücum verimliliğinden söz etmek mümkün olmuyor. Bunun yanında Fenerbahçe'nin zayıf noktası olarak baktığım kanat performansında ise özellikle savunma tarafında iyi durması Galatasaray'ın elini kolunu bağladı. Giovani çok fazla boş alan bulamadı, maç ilerledikçe futbolu geriye gitti. Keita iyi gibi göründü, çalımları falan vardı ama bildiğimiz Keita görüntüsünden uzaktı. Özer Hurmacı'nın savunma etkisine pek artı puan vermesem bile Andre Santos, Vederson ve Gökhan Gönül'ün bu konuda çok başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Rijkaard'ın bir diğer yanlışı ise risk alıp Mehmet Topal & Arda değişimini yapması oldu. Aslında galibiyet için risk alması güzel ama Arda'nın hazır olmadığı ortada. Zaten hazır olmadığı için bu maçta ilk 11 başlamadı. Böyle bir değişiklik olunca zaten orta sahada üstün olan taraf Fenerbahçe idi ve bu üstünlük çok daha fazla arttı. Savunma anlamında da orta saha kalesi düşünce Selçuk Şahin'in boş pozisyonda sürpriz şutunda harika bir gol izledik. Aynı şekilde hücumda etkili olan, rakip savunmanın dengesini bozan zinde bir Jo'yu çıkarıp Baros'u oyuna sokmanın da mantığını çözemedim. Baros oyun yapısı itibariyle daha tahrip edici bir futbolcu olmasına rağmen hazır olmadığını rakip savunma arasında kaybolunca görmüş olduk.

Genel olarak akıllı oynayanın, sabredenin kazandığı bir maç izledik. Galatasaray hücum yapmak isteyen taraftı ama Fenerbahçe rakibin zayıf noktalarını iyi analiz edip, güçlü olduğu noktayı yavaşlatmayı başarınca galibiyete ulaştı. Bu saatten sonra 7'de 7 yaparız falan hiç demeye gerek yok, çünkü bu oyuncu yapısı bizi şampiyonluğa götürmez. Kendi sahanda Fenerbahçe'yi yenemedikten sonra nasıl 7'de 7'nin peşine düşeceksin. Fenerbahçe ise galibiyetle üzerinde oluşan ölü toprağını attı, şampiyonluk mesajını vermiş oldu. Tabii bu ligde daha çok puan kayıpları yaşanacaktır ama Galatasaray adına malesef pek umudum kalmadı.

4 yorum:

  1. ya bu canere maç boyu küfreden bi ben mi varım ya..kendi saçma top kayıpları yaptığı gibi önünde oynayan sol açığa tek pas vermişliği yok adamın ve onu da oyundan düşürüyo önüne kim geçtiyse maçta yokmuş gibi oluyo adamın ya..

    YanıtlaSil
  2. Burak Eren,

    yorumunuza tamamen katılıyorum. Orta saha çok sırıttı bu senen. Katılmadığım tek nokta ise, Rijkaard'ın sisteminde ısrar ettiği. Pas futbolu yerine, uzun toplarla oynanan bir futbola döndük uzun zamandır. "Ver Keita'ya , o bir şeyler yapar" olarak nitelendirebileceğimiz bu oyun stili, Rijkaard'ın da bu takımdan umudunun olmadığını, bu seneyi gözden çıkardığını gösteriyor.
    Gökhan Erensoy

    YanıtlaSil
  3. Oyun sisteminde ısrar etmesini 4-3-3'e bağlıyorum ben. Yoksa sistem içerisinde yapılan organizasyonlarda haklısınız. Galatasaray orta saha kontrolünü eline alamadığı için sürekli uzun toplarla oynamaya çalıştı, kanatlara top aktarmakta başarılı olmak istedi.

    YanıtlaSil
  4. Selamlar;

    Rijkaard sistemine ihanet ediyor!

    Sezonun ilk devresinde de aynı orta saha vardı şimdi de. E ne oldu da artık toplar orta sahaya uğramadan direk ileri şişiriliyor?

    Mustafa sarp aynı mustafa, mehmet aynı mehmet, ayhan barış aynı adamlar.

    Neden artık alınan top ileri şişirilerek bir şeyler yapılmaya çalışılıyor?

    Pas futbolu mu? Abi son 5 maçta pas futbolu adına ne yaptık?

    Rijkaard'a olan güvenim feci şekilde zayıflamıştır.

    Sabır diyoruz. Eyvallah. Şampiyonluk umrumda da değil.

    Beni üzen şey, takımın git gide kötüye gitmesi...

    Nerde sistem abi? Neden kötüye gidiyoruz? Kaos futbolu mu oynuyoruz ?

    Üzerine birşeyler koyuyor muyuz? Gelecek vaadediyor mu bu futbol?
    İşimiz Keita ve dos santos'un bireysel yeteneklerine kalmış.

    Herkes orta sahaya laf atıyor? Sezon başından beri aynı adamlarla oynamıyor muyuz?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir