23 Nisan 2010 Cuma

Fenerbahçe Yönetimi'nin Taraftarlarını Koruması

Pazar günü 15:00'de Kasımpaşa - Fenerbahçe maçı var, hepimizin malumu. Bu maç RTE Stadyumu'nda oynanacak. Kasımpaşa, daha önce Galatasaray ve Beşiktaş maçlarında yaptığı gibi bilet fiyatlarını artırdığını açıkladı bu maçtan önce de. Diğer takımlarla oynayacakları maçlarda normal fiyat uygulaması yapan ve 3 büyüklere gelince fiyatı katlandıran Kasımpaşa Yönetimi'ni hepimiz eleştirdik, eleştirmeye de devam ediyoruz. Bugün asgari ücretin dörtte birine bilet satmak kimsenin haddi değil. Tamam Kasımpaşa'nın en büyük gelirlerinden bir tanesi bilet fiyatları olabilir. Ama bu durum onlara, taraftarı müşküle düşürme hakkını vermiyor malesef. Zira sezonluk bilet olan kombineler 100 lirayken, bir maçın fiyatı 120 lira olursa buraya bir dur demek gerekiyor. Kasımpaşa Yönetimi'ne önce biz Galatasaray'lılar, sonra Beşiktaş'lılar bugünlerde ise Fenerbahçe'liler veryansın hâlinde. Çünkü Galatasaray maçının fiyatı 120 liraydı, Beşiktaş maçının fiyatını 50 lira olarak biçtiler, son olarak pazara oynanacak maçın fiyatını da 120 lira olarak açıkladılar. Bilet fiyatları konusunda federasyonun yönetmeliklerinde bir sınırlama var mı bilmiyorum, bunu da daha sonra araştırırız.

Kasımpaşa'yı suçlarken gözden kaçırdığımız bir durum var. Malum Fenerbahçe Yönetimi, 120 lira olan bilet fiyatlarını taraftarlarına bir nevi destek olmak adına satın alıp, daha makul bir fiyata taraftarlara ulaştırmayı planladığını açıklamıştı resmi sitelerinden. Açıklamada;

"Turkcell Süper Lig'de Pazar günü saat 15:00'da İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu'nda Kasımpaşa ile oynayacağımız karşılaşmanın biletleri çok özel fiyatlarla kulübümüz tarafından satışa sunuluyor. Kasımpaşa yönetimi tarafından 120 TL olarak açıklanan biletler kulübümüz tarafından 50 ve 80 TL fiyatla taraftarımıza satışa sunulacak."


denmişti. İtiraf etmek gerekirse ilk duyduğumda kutlama isteği uyandırmıştı bu tavır bende. Yönetim, taraftarı ekonomik açıdan "legal" yollarla desteklediği takdirde takımdaki kenetlenme artma eğilimi gösterir çünkü. Fenerbahçe, ne kadar rakip olsa da bu durum beni memnun etmişti. Gel gelelim işin aslı öyle değilmiş. Benim legal olması hâlinde desteklediğim olay, bugün gördüğüm ve bizzat araştırıp bulduğum verilerde pek de legal görünmüyor.

Şimdi olayın özü şu; Türkiye Futbol Federasyonu Süper Lig Müsabakaları Statüsü talimatnamesinin 4. sayfasındaki 8. maddesinde Tribün Düzenlenmesi ve Organizasyon başlığı altındaki 4. madde der ki;

"(4) Tüm tribünlere biletle ve/veya kombine kartla girilir. Bilet satışları görevlilerce, TFF veya kulüp tarafından uygun görülen yerlerde yapılabilir. Biletlerin her ne surette olursa olsun toplu bir şekilde ya da rayiç veya üzerlerinde yazılı bedellerinin altında ya da üstünde bir bedelle satılmaları, temin edilmeleri ve dağıtılmaları yasaktır."


  1. Bu maddeye göre yönetimin biletleri toplu hâlde alması suçtur.
  2. Yine bu maddeye göre yönetimin biletleri "makul bir fiyat" başlığı altında daha düşük bir fiyata satması da suç teşkil eder.
Fenerbahçe Yönetimi'nin taraftarlarını korumak amacıyla yaptığı bu davranış görünümde çok iyi niyetli olsa da, içerikte malesef hatalıdır. Bu yazıyı yazarken amacım iki tarafı da suçlamak değildi. Fakat benim bile kolaylıkla ulaşabildiğim bu bilgileri federasyon yetkililerinin bilmeyişi, veya bilerek duruma göz yumuşu asla tasvip edilemez bir davranıştır. Bursaspor taraftarları duyurmuş bu haberi Fenerbahçe, Kasımpaşa'ya teşvik primi veriyor diye. O konuya hiç bulaşmak istemiyorum çünkü ne her takımı tanıyacak kadar bilgim, ki Galatasaray da dahildir buna, ne de geçmişi araştırabilecek kadar kaynağım yok. Ben sadece yönetmelikte yazan olay ile yapılmaya çalışılan olayın arasındaki farkı ortaya koyma çabası içindeyim şu an. Tarafsız bir gözle yazmaya çalıştım dilimin döndüğünce. Bakalım sesimizi duyurabilecek miyiz?..

2 yorum:

  1. Çok güzel bir noktaya parmak basmışsın, ve her cümlene tek tek katılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Ben nerden bileyim 600.000 verdiklerini ?

    İşin içinde Yılmaz Vural olduğu sürece ve Kasımpaşa camiası yeteri kadar büyük olmadığından bu fiyat 2 milyonsa ve satış olursa ?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir