
Jardel'in kariyeri Vasco da Gama da başladı. Ardından Gremio ve Avrupa yılları. Jardel'i Jardel yapan Porto günleri. Dört sezonda çıkılan 125 maç ve atılan 130 gol. Gerçekten çıldırtıcı rakam ve bugüne kadar görülmüş en büyük gol sanatçılığı. Tabii bu sürede kazanılan iki altın ayakkabı ödülü ve Porto ile büyük başarılar. Böyle bir gol oranından sonra büyük takımlar bu adamı neden transfer etmemişti anlamamıştım. Jardel elbette bir Raul, Ronaldo, Shevchenko falan değildi ama en az onlar kadar önemli bir gol vuruşu ustasıydı. Jardel, Porto'da oynadığı son sezonda takımıyla Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final görüp, altın ayakkabıyı aldıktan sonra transferi hakkında çok fazla konuşulmaya başladı. Herkes daha büyük bir takıma gitmesini beklerken, Galatasaray'a transferi çok çıldırtıcı bir durumdu. Düşünsenize, Avrupa'nın bir numaralı golcü futbolcusunu takıma getiriyorsunuz. Üstelik UEFA Kupası'nın hemen ardından ve Hakan Şükür'ün de takımdan ayrılmasından sonra. Fatih Terim, Hakan Şükür gibi isimler gittiğinde hedefler küçülmüş gibi görünüyordu ama Jardel'in gelişi yeni bir heyecan yarattı. Futbolcuya da üstelik çok büyük bir bonservis ödenmişti. Sonra Cem Uzan transfer etti falan dendi ama ne kadar doğru bir durum bilemiyorum.
Yanarım yanarım Jardel'in gitmesine değil de bu kadar ucuza gitmesine yanarım. Takas olarak gelen üç futbolcudan da hiç yararlanamadık. Mbo Mpenza sakat geldi ve hiçbir maçta oynayamadı. Spehear desek yaşlıydı, bir maç oynayabildi. Horvath biraz sağlam bir futbolcu çıktı ama onun da vadesi uzun sürmedi. Ama bu işin kaymağını Sporting Lisbon da yiyemedi. Jardel ilk sezonunda yine harikalar yaratmasına rağmen yaşadığı psikolojik sorunlardan sonra giderek düşüşe geçti ve iflas eden borsa misali yere çakıldı. Sırasıyla Bolton, Ancona, Newell's Old Boys, Alaves, Goias, Beira-Mar, Anorthosis, Newcastle Jets, Criciuma, Ferroviario, Flamengo-Pl ve Cherno More yolcusu oldu. Artık 36 yaşında, eski günlerinden çok uzakta ve tez konusu olacak kıvamda bir futbolcu. Sporting'den sonra attığı Dünya turu ortada. Bir psikolojik sorun futbolcu için nelere yol açtı. Jardel için üzülmemek elde değil.
Hala merak ettiğim acaba o gol vuruşları diri durumda mı. CM'de, FM'de falan gol vuruşu denen olayı kesinlikle 20 hatta daha üst bir rakam varsa oydu. Bu adam gol için yaşıyordu ve attığı gollerle hayatta kalıyordu. Koşmuyordu, pres yapmıyordu, sistemi üzerine kurmak lazımdı ve etrafında süper futbolcular barındırmak gerekiyordu. Zahmetli bir futbolcuydu aslında ama siz ekibi kurduğunuzda da en ala bitirici Jardel'di. Galatasaray'da attığı golleri düşünüyorum da müthiş gollere imza attı. Ceza sahasının içinden, dışından, kafayla, voleyle her türlü gollerini izledik. Kendisine de Süper Mario Jardel lakabını taktık. Yakışıyordu da bu lakap. Ama en büyük kaybımız sadece bir sezon Galatasaray forması altında izlememiz oldu.
Süper kupa maçındaki attığı gol, gerçekten altın gibi bir goldü. Ne kadar acımasızca eleştiriler aldıysa da, aldığı parayı sonuna kadar hakeden bir futbolcu olduğunu düşünüyorum.
YanıtlaSilaslında ciddi ciddi real madrid'in gündemine girdi senelerce ama düzensiz özel hayatı(galiba karısı) yüzünden transferini yapmadılar jardelin, ve tabi raul'un en bomba yılları olmasının da bunda payı olabilir. hatırladığım kadarıyla şu anda brezilya ikinci liginde yılda 6000 dolar gibi bir paraya oynuyor.. yakın geçmişte bir ara ankaragücü denemek için idmana çıkarmış ve beğenmemişti, nereden nereye?..
YanıtlaSilrüzgar gibi geldi ve giti süper mariomuz..
YanıtlaSil