28 Temmuz 2011 Perşembe

Forvet Mi Diyorduk / Galatasaray 3-0 Liverpool

Başlık romantik biliyorum. Baros var Elmander var derken başka forvete ne gerek var gibisinden. Var ama o ihtiyaç, açık ne net. Tartışılması gereken nokta ise o forvetin özelliği, yapısı. Baros veya Elmander gibi santrafor özelliklerinin ön plana çıkmasından ziyade orta saha özelliklerini de beraberinde barındırıp Forlan misali Arshavin misali tarzı olan bir forvet lazım. En ileri uç ile orta saha arasındaki dengeyi sağlayacak bir isim. Bu konuda da çalışmalar var, mutlaka o transfer de en kısa zamanda gerçekleşir ama gördüğümüz gibi golcü anlamında sıkıntı yok. İyi bir Baros'un ya da takıma uyumunu sağlamış bir Elmander'in gol atamama gibi bir lüksü yok.

Galatasaray'da işler kademe kademe yoluna giriyor. Bir anda süper bir yemek ortaya çıkmayacak. Önce savunma der gibisinden o yönde takımın ileriye gitmeye başladığını gördük, yeni transferler derken takımın hücum tarafında da organize olabilmesi sağlandı ve şimdilerde oyunun genelinde de istediğimizi yapabiliyoruz.

Liverpool karşısında da bunu gördük. Hücum oynamak istediğimiz zaman pozisyonlar yakaladık, oyunu rakip yarı alana yıktık. Skoru koruyalım, tempoyu düşürelim derken de Liverpool'a kendi yarı sahamızda rahat hareket alanı bırakmayıp, hemen hemen pozisyon vermedik. Tabii bunda orta sahanın pres ve mücadele gücü, beklerin işin savunma kısmında yeterliliği de büyük etken ama Servet Çetin ve Gökhan Zan'ın da altını çizerim. Uzun vadesini bilmem ama kısa vadede bu ikilinin sunduğu uyum en azından Türkiye Ligi ayarında.

Bu takımda da asıl fark yaratmasını beklediğimiz futbolcu Arda Turan aslında. Arda ise henüz hazır değil, hala o fizik formunu sağlayamadı. İşin güzeli ise şurada, Arda Turan'ın fark yaratmadığı ortamda bile böylesine güzel bir futbol ortaya çıkabiliyor. Arda Turan'ın pek etkisi olmasa bile orta sahadaki sağlanan o devrimin halkaları işte burada farkını ortaya koyuyor. Bu sayede de kişilerden bağımsız olarak sistemini ortaya koyan, felsefem bu diyen bir takım izleme imkanı bizlere doğuyor.

Selçuk İnan, Melo ve x futbolcu. O x isim Sabri Sarıoğlu değil. Pres tamam, mücadele tamam ama işin hücum kısmında da o fark yaratılmalı. Yine de Sabri artık orta saha için bir alternatif ama yukarıda bahsettiğim o orta saha özelliklerini beraberinde getirecek forvetin gelmesiyle beraber de Sabri'yi daha çok sağ kanatta izleyeceğiz. Tabii sağ bekten ziyade sağ açık. Kazım'ın malesef maç içerisinde kopmaları çok fazla, Ujfalusi'nin hücum performansı bu açığı minumum seviyeye düşürdü ama durum bu. Sabri'yi sağa kaydırıp, arkasında Ujfalusi veya Eboue derken sağlam bir sağ kanat performansı gelebilir.

Liverpool'un eksikleri vardı, şöyleydi ya da böyleydi bir yana. Herşeye rağmen önemli bir maçtı, güzel bir maçtı ve gelecek adına harika bir fragman izledik. Sineması 3D mi olur bilmem ama Fatih Terim'in bizlere sunmaya çalıştığı bu sinema teknolojisinin üzerine de fazlasıyla konuşmak gerekecek.

10 yorum:

  1. Kazım'ı beğenmemenize şaşırdırm doğrusu, arkadaşlarla izlerken neler olmuş dedik bu adama. Fatih Terim ile adeta yeni bir kimliğe bürünmüş ekstra gayretli ve eski sorumsuz görüntüsünden uzak bence bugünlerde kendisine bir başlık bile açmalısınız. Sabri'nin bu takıma emeği tartışılamaz bile ama ben Kazım'ın yerinde oynayabileceğini zannetmiyorum bence bu sezon eğer olur ise yeni transferlerin ardında rotasyonda yer edinecek olmaz ise ortasaha'da onun gibi yorulmadan pres yapıp mücadele edecek birine ihtiyacımız var ve asıl mevkii olan ortasahada kullanılacaktır onu Fatih hoca, unutmayalım ki Sabri ara ara etkili bindirmeler yapabilen ve güzel arapasları çıkaran aslında hücum yönü olan ancak ihtiyaçtan dolayı sağbek yapılıp yetenekleri köreltilmeye çalışılmış bir oyuncu. Umarım geçen yılki korkmuş görüntüsünden uzak eski mücadeleci ve hırslı Sabri'mizi yeniden görürüz.

    YanıtlaSil
  2. Kazım Kazım benim çok beğendiğim ve sevdiğim bir futbolcu. Herkes yerden yere vururken ona ben destek oldum, geçen sezon yarım dönemde gösterdiği futbolu da inanılmaz beğendim. Ama şu var, kopuk kopuk oynuyor. Terim'le beraber mücadele gücünü de kazandı ama ondan asıl istek olan hücum. Daha fazla aktif olursa, oyun içinde kopmalaar yaşamazsa ondan iyisi yok.

    YanıtlaSil
  3. soru:

    kale +4 lü belli. melo, selcuk arti X yazmissiniz = ok. sabri - sag kanada cekiliormus, baros ve ardada giriyor takima.

    yeni transfer arshavinde olsa eder 12 futbolcu, en azindan sabriyi kadrodan cikratin!

    YanıtlaSil
  4. Kazım'ın yerine Sabri'yi koydum ben, yani eder 11 futbolcu. Daha iyi okuyun :)

    YanıtlaSil
  5. tamam. sabri kazimin yerinde ... orta üclü var melo, selcuk + X, arda arti baros ve yeni gelen mesela Arshavin + arkadaki besli... eder 12

    daha iyi yazin :P

    YanıtlaSil
  6. Geçen sezon Karabuk,İBB,Manısa gibi sıradan takımlar karşısında A.S.Yen de bile mahkum oynayıp gol pozisyonu üretemeyen G.Saray 6 asından yoksun Lıverpool u farklı yenince ister istemez umutlandık.Öncelikle yeni transferlerden Melo deyim yerindeyse tam bir piyango.Sert kendine güvenen, teknık, oyunu iyi okuyan mucadelecı Melo bellıkı takıma çok büyük güç katacak.Ujfalusi dün sağbekte hucuma oldukça destek verdi.Ancak tüm tehlikeli ataklarda onun savunduğu kanattan geldi.Acaba stoper oynasa dahamı yararlı olur? Selçuk bildiğimiz gibi çabuk top kaybeden orta sahamıza oyun kurucu olarak ilaç oldu diyebiliriz.İri fiziği, teknik kapasitesi, hava hakımıyeti ve şutor özelliğiyle Elmander in özellikle iç saha maçlarda çok katkı yapacağı kesin.Ceyhun dınamızıyle faydalanılacak oyuncu ancak çoğu zaman ilk onbirde düşünülecek oyuncu olmayacak gibi.Geçen seneki bıktıran yan ve geri pasların bu sene azalacağı kesin.Ancak yinede takımın temposu çok yuksek değil.Tabi bunda olmazsa olmaz Arda nın ağırlığının etkisi çok fazla.Arda çok klas oyuncu olmasına rağmen maalesef hızlı ve çabuk değil.Topla fazla oynaması karşı takımın kapanmasına,defansta çoğalmasını sağlıyor.Belkide Arda nın bugüne kadar Avrupa dan ciddi tek bir teklif almamasının temel sebebi bu yeterince hızlı ve çabuk olamamasıdır.Hepsi 1.85 ın üzerindeki defansın Andy Carool dan tek bir hava topu alamaması düşündürücü.Sabri hırsına ve çabasına keşke oyununa birazda kalite katabilse.Kazım hala çözemediğim bir futbolcu.Çok güçlü fiziğiyle ondan daha fazla beklentiye giriyorsunuz ancak bazen öylesine basit toplar kaybediyorki o düzeydeki oyuncuya yakıştıramıyorsunuz.İki gol atan Baros yıllık 2.8 mılyon kazancı haketmesi için bu çizgiyi sezon sonuna kadar devam ettirmeli.Sonuçta geçen seneden daha iyi bir takım olduğu kesin bundaki % 60 fark Melo ve Selçuk transferidir..Uzun maraton öncesi özlenen G.Saray ı izlememiz için görünen o ki takımın daha hızlı çabuk, az top kaybeden, daha çok gol pozisyonu üreten bir oyun sistemini oturtması gerekliyor.Bekleyip göreceğiz.

    YanıtlaSil
  7. Kazım, Fatih Terim'le ayrı kimliğe bürünmedi ayrıca Galatasaray'a geldiğinden beri gayet aklı başında oynuyor.

    YanıtlaSil
  8. Adsız kardeş, o ortadaki üçlünün x'si Arshavin oluyor zaten. Daha iyi okuyun şu yazılanları :)

    YanıtlaSil
  9. Emrediyorum lan! Daha iyi okuyun şu yazıları!

    YanıtlaSil
  10. Arshavin için Arsenal takımını en mükemmel biçimde anlatan bloga bi bakmanızı öneririm Arshavin'ciler.

    http://www.manilovefootball.com/search?q=arshavin

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir