23 Haziran 2012 Cumartesi

Dün Beşiktaş İstemiyordu, Bugün Galatasaray


Şu konuları bugün konuşmamızın en büyük nedeni Adnan Polat aslında. Stadyumun bir an önce açılması için verdiği ödünler bugün farklı şeyleri konuşmamıza neden oluyor. Beşiktaş'ın İnönü Stadı'nı yeniden inşa etme hedefi var. Çünkü Beşiktaş'ın ihtiyaçlarını karşılamayan bir stadyum durumunda, artı olarak büyük hedefler için stadyum gelirini yükseltmeniz şart.

Ama ortada henüz bir proje yok, erken konuşuyoruz aslında bu konuyu. Beşiktaş'ta bir gelenek bu, her Mayıs ayında dozerler İnönü'ye giriyorlar ama yıllardır bir girişim yok. Galatasaray'ın da her sezon ortaya koyduğu bir stadyum projesi hedefi olurdu ama bir türlü gerçekleşmezdi bu. Çünkü ekonomik güce sahip olmanız gerekiyor ve şu an Beşiktaş'ta da bu yok, o zamanlar da Galatasaray'da da bu yoktu.

2003 yılına dönelim. Galatasaray yine bir stadyum hedefiyle yola çıkıyordu ve Ali Sami Yen'de gelinen nokta, artık bu stadyumda maç oynanmasının dahi yasak olduğu bir zamandı. O kadar kötü bir duruma gelmişti. Bu yüzden de Galatasaray, Beşiktaş'ın kapısını çalmış ve İnönü'de maçlarını oynamak istemişti. Ama Beşiktaş'ın, Kayserispor'un Amrabat vari isteklerine benzer istekleri sonrasında da sessiz sedasız Olimpiyat Stadı'na gitti ve tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşadı. Koskoca Galatasaray'ın 40 bin küsür kombine satmasına rağmen 500-600 kişiye oynadığı maçlar oldu 80bin kişilik stadda.

Ama Galatasaray o gün bir duruş gösterdi. Tüm stadlar Gsgm'nün yoksa, Galatasaray da devlete gidip, Beşiktaş'ı şikayet edebilirdi, stadyum isteğini dile getirebilirdi. Bugün de Galatasaraylılar kendi stadlarında Beşiktaş'ı istemiyorlar. O günlerden kalan bir intikam hesabının da olduğunu sanmıyorum, kimse istemez kendi stadında başka bir takımı, 1970'lerdeki futbol günleri günümüzde yok artık, tribünler yarı yarıya bölünmüyor. O gün Beşiktaş'ın Galatasaray'ı kendi stadında istememesi doğaldı, bugün de Galatasaray'ın.

Bu arada, İnönü Stadı da tüm Türkiye'ye ait bir değerdir aslında. Ne Saraçoğlu ne de Sami Yen vardı bir vakitler ve tüm takımlar burada oynuyordu. Şöyle diyeyim, Galatasaray - Fenerbahçe derbisi Ali Sami Yen'den çok İnönü Stadı'nda oynanmıştır ve bu takımlar kendi stadlarına gidince İnönü Stadı Beşiktaş'a kalmıştır ve bu değeri Beşiktaş yüceltmiştir. Buna rağmen izin verilmedi Galatasaray'a.

Beşiktaş o gün Galatasaray'ın gösterdiği duruşu göstermiyor işte, sıkıntı burada. Galatasaray belli ki istemiyor, üstelik Galatasaray'a bu yönde teklif dahi yapılmadı, direk devletten böyle bir istek oldu. Yanlış burada işte, Galatasaray'a yapılan bir ayıp bu. Ben Beşiktaş TT Arena'da oynamasın demiyorum, Galatasaray'ın istekleri kabul edilecekse orta yok elbette bulunur ama Galatasaray böyle birşeyi istemiyorken, Beşiktaş'ın bu konuda diretmesi yanlış olan. Beşiktaş nasıl içine sindirecek bu durumda TT Arena'da oynamayı, istenmediği yerde olmayı.

Galatasaray'ı da bu duruma getiren fazlasıyla Adnan Polat, biraz da Eren Talu'dur. Herşey yolunda gidiyorken Eren Talu'nun batması ve stadyum inşaatının durması ipleri devletin eline verdi bir anlamda. Toki işin içerisine girdi, stadyum bitti, stadyumun bir an önce bitmesi için Adnan Polat büyük ödünler verdi derken bugün imza yetkisi Galatasaray'da olmasına rağmen farklı kanatlardan da stadyum hakkında söylemler geliyor. 1.5 milyon tl stad kirası veriyor Galatasaray, artı olarak 400 civarında vip koltuk. Hangi stadyumda böyle birşey var, varsa da ben bilmiyorum.

Ayrıca ''Devlet bedavaya Galatasaray'a stad yaptı'' söylemlerine de verilecek tek cevabım; geçiniz olacak. Bu konu hakkında polemiğe girmeye bile gerek yok, objektif bakan olaya neyin ne olduğunu biliyor, hangi takımı tuttuğunun bir önemi yok.

Türkiye'nin 2020 Olimpiyatları için dosyasında İnönü Stadı'nın yenilenmesi zaten var. Büyük ihtimalle de Olimpiyatları alacağımızı düşünüyorum, en güçlü aday durumundayız ve kazanma ihtimalimiz bir hayli yüksek. Eğer Beşiktaş 7-8 ay daha beklerse zaten stadyum için bir kuruş bile cebinden çıkmadan bu stadyum yerinde inşa edilecek.

Zaten bunları konuşmak için erken ama Beşiktaş süreci hızlı tutuyor. Ben İnönü'nün yapımının hemen başlayacağına, hatta bu sezon başlayacağına inanmıyorum çünkü ortada bir proje, plan falan göremiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir