8 Temmuz 2012 Pazar

Neden Burak Yılmaz?

Holosko ve Gökhan Ünal şimdi neredeler diye soracak olursak, ikisi de şu an takım arıyorlar. Beşiktaş, Holosko karşılığında Burak Yılmaz'ı Manisaspor'a, Fenerbahçe ise Gökhan Ünal karşılığında Trabzonspor'a takas etmişti. Her iki takım da fayda sağlayamadı yani bu futbolcudan ve Burak Yılmaz'ın bu takımlardaki günlerine bakarak, olası Galatasaray transferi için kötü bir transfer demek oldukça komik bir durum.

Burak Yılmaz'ın teşekkür edeceği iki tane teknik adam var. Birincisi Tigana, onu sahneye sunan isim o olmuştu ama Tigana'nın ömrü uzun olmadı. Tigana daha uzun vadeli Türkiye'de kalabilse belki Burak Yılmaz'ı çok daha erken konuşuyor olurduk. İkinci isim ise Şenol Güneş. Onu aldığı nokta ile şu anda getirdiği nokta arasında uçurumlar var, Burak Yılmaz'ı gerçek anlamda bir yıldız yapan teknik adamdır kendisi.

Ama Trabzonspor'daki misyon bir noktada tıkanıyor. Bir noktadan sonra futbolcular ben gitmek istiyorum diyor ve ayrılıyorlar. Şenol Güneş olduğu sürece bu sıkıntı olmuyor tabii, gidenin yerini daima doldurur, Burak Yılmaz'ın da dolduracaktır ama maddi koşullar, kariyer planlamaları bu isimleri farklı bir rotaya sürüklüyor. 90'larda da bu durum böyleydi, 2000 sonrasında da.

Ülkemizin futbol değeri de ilginç aslında. 33 gol atmış ve gol kralı olmuş bir futbolcu Burak Yılmaz. Üstelik 26 yaşında ve kariyerinin en iyi dönemlerine doğru yaklaşmış. 5 milyon avro'luk bir maddesi de var, transferi her anlamda futbolcunun elinde. Ama Atletico Madrid diyor ki, ilgilendik ama fiyat yüksek geldi. Lazio gündemine oturuyor ve Lazio da 5 milyon avro'yu 1000 taksite bölmeye çalışıyor, görünen de müthiş ısrarcı olmadıkları.

Diğer teklifler ise Tuncay Şanlı'nın zamanında Avrupa'ya geçişi vari durumlar. Kariyer yükselişi Avrupa'da adım atmaktan ziyade, doğru takıma gitmek, hedefleri olan takımlarda oynamak. Şu durum Burak Yılmaz için henüz oluşmuş değil. Yarın ne olur, biter bilinmez ama bildiğimiz şey şu, Burak Yılmaz konusunda Galatasaray çok ısrarcı, bir numaralı nedeni de Fatih Terim.

Demba Ba, Adebayor gibi isimler gündeme geldi mesela. Kimsenin hayır diyemeyeceği isimler ama maliyetleri de beraberinde geliyor doğal olarak. Ayrıca yabancı kontenjanının rüzgarını her geçen yıl daha fazla hissedeceğiz, doğal olarak Burak Yılmaz gibi isimlerin değeri daha da yükseliyor. Ülke genelinde yerli santrafor ihtiyacı var, Burak Yılmaz'ın alternatifi yok. Bunu da iyi bildiği için, Fatih Terim'in inanılmaz bir ısrarı var.

''Cuk'' tabirinin uyacağı bir transfer olur bu, eğer gerçekleşirse. 4-4-2'ye de devam edebiliriz ama gidişat 4-3-3'e dönüş yönünde. Burak Yılmaz'ın geçmişi, ilk piyasaya çıktığı yıllar kanat forvet olarak forma giydiği günlerdi. Üçlü hücum hattının sağında ve solunda izledik genelde ama Burak Yılmaz'ın gelişimi bir noktada tıkandı, gözden düşmesinin nedeni de bu olmuştu. Burak Yılmaz'ı dizginlemek imkansız, onu serbest bırakmak gerekiyor. Şenol Güneş'in de yaptığı bu olmuştu, onu en ileri uca koydu ama serbest bir rolü vardı. Umut Bulut varken onunla yakaladıkları uyum mesela. Burak Yılmaz'ın asist yönünü de izliyorduk.

Umut Bulut ayrılığı sonrasında ise forvette tek alternatif o kaldı ve takım belki istenilen düzeye gelemedi ama onun gol oranı fazlasıyla yükseldi. Burak Yılmaz sürekli üzerine koyan bir futbolcu, gelişimini hala devam ettiriyor. Şöyle düşünüyorum ben, Galatasaray'a transferi gerçekleşse belki 33 golü göremez bir daha, 20 golün altında atar hatta 15'de kalır {bunun nedeni Galatasaray'ın gol yükünün birçok futbolcuya dağılıyor olması} ama verimlillik anlamında çok daha fazlasını verir bizlere.

Geçen sezon iki yönde sıkıntı yaşadık. Birincisi kreatif kanatlardı, alıp sürükleyen. İkincisi ise bulduğunu gol yapacak bir santrafor. Eskiden olsa Baros bu isimdi derdik ama Baros değil artık o isim. Yine de geçtiğimiz sezon Fenerbahçe'yi ligin ilk yarısında 3-1 yendiğimiz maçın ardından Baros 11 oynamaya başlamış ve yükselen bir grafiği vardı. Elmander'le uyumunu konuştuk durduk, o sakatlantıktan sonra da Necati Ateş transferine rağmen sıkıntı yaşadık. Burak Yılmaz bu anlamda değerli işte, Elmander'i rahatlatacak bir futbolcu. Elmander gol atmaktan öte, partneri olacak futbolcuyu yücelten bir isim, bu da verimlilik anlamında bizlere geri döner.

Benim hayalim, 4-3-3 gibi bir formasyon ve hücum hattında Umut Bulut, Elmander ve Burak Yılmaz'ın beraber oynamasıydı, bunu twitter'da da yazdım. Bu müthiş bir hücum sinerjisi yaratacaktı. Üç tane hareketli, mücadeleci forvet. 4-4-2 oynansa dahi, Elmander & Burak Yılmaz ikilisi ileride izlenip, Umut Bulut sık sık forma bularak o rotasyon sağlanabilir. Bu olası transfer hücumdaki verimliliği beraberinde getirir aslında.

Selçuk İnan faktörünü atlamak istemiyorum. Bir sezonda 15 asistlere dayanan bir istatistik yakaladı. Onun verimliliği x3 ilerledi dedim durdum sezon. Trabzonspor'da Burak Yılmaz ile yakaladıkları uyumu hep konuştuk ama 5 asistin yukarısına pek çıkmayan sezonlar yaşamıştı Selçuk İnan. Galatasaray'ın sistemi içerisinde bir de Burak Yılmaz'ın olduğunu düşünün. Selçuk İnan'ın yapacakları neler olur sizce, 15 asist rakamı zorlanır mı tekrardan, Burak Yılmaz'ın en sevdiği iş olan savunma arkası koşuları ne kadar sıklıkla izleriz?

Umut Bulut transferini çok istedim o gerçekleşti. Burak Yılmaz transferini çok istedim, bitmeye yakın haberleri geliyor, umarım biter. Bakarsın Lazio devreye girer ya da başka bir Avrupa takımı ve bu yazılanların hepsi hikaye olur ama inşallah bu transfer biter diyorum. Benim adıma üçüncü olmazsa olmaz ise Melo olacak. Bu iki transferden sonra hangi takımın kimi transfer ettiğinin en azından benim için bir önemi kalmayacak, bunu söylemek istiyorum. Kanatlarda hala sıkıntı var ama o transferler çözülür, bakarsınız ters köşe transferleri de izleriz. Assaidi diyoruz, bitti deniliyor ama bu kadar bekletilmesinin nedeni daha iyi bir alternatif olabilir. Bekleyelim görelim bu yüzden...

2 yorum:

  1. Güzel bir yazı Burak bey. Yabancı kontenjanı konusuna kesinlikle katılmakla birlikte, rüzgardan daha fazlasını hissediceğimizi düşünüyorum. Burak yılmaz'ın yerine yabancı transferi yapsak ve kanada bir yabancı daha alsak mevcut kadroda 1 yabancı isim kesik yicek.(muslera,eboue,ujfalusi,melo,elmander,yabancı kanat,yabancı forvet) 7 yapıyo. ayrıca yeni transferimiz dany'i saymıyorum bile. bu yüzden burak yılmaz transferi çok önemli.

    YanıtlaSil
  2. Şenol Hoca 2 sene içinde Sonerden Selçuk İnan performansı ,yasin öztekindende Burak Yılmaz performansı almaya başlayacaktır. Trabzon taraftarının yerinde olsam hayal aleminde yaşamaktansa Şenol Hoca gibi bir değerin kıymetini bilirdim. Öncelikle gerçekçi bir hedef koymak gerekiyor. Şenol Hocanın Kıymetini türkiye olaraak bir anlayabilsek birde.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir