8 Ağustos 2012 Çarşamba

Baskı Kavramı Hikaye, Bunu Nevin Yanıt Kanıtladı

Nevin Yanıt konusunda yaptığım tahmin de tuttu. Onun Olimpiyatlar öncesinde koyduğu 12:59 hedefinin tutacağını tahmin ettim ve finalde de ilk 5 içerisinde yer alacağını düşünüyordum. Çok zor 100 kadınlarda madalya almak. Sally Pearson, Dawn Harper ve Kellie Wells gibi atletlerin arasından sıyrılmak zorundasın ve 3. olan Wells'in derecesi 12.48.

Nevin Yanıt'ın yarı finalde 12:58 koşması ve finalde de bunu tekrarlaması onun Londra 2012'deki potansiyel limitini gösteriyor. Bu hedef gelecek yıl 12:50'de olur ve 12:50'in aşağısını görmeye başladığında da Dünya Şampiyonası ve Olimpiyatlarda madalya umudu doğar. Bu dalın en hızlı Avrupalısı o ama bu tip büyük organizasyolarda işin rengi değişiyor.

Bu yarışla ilgili bir diğer tahminim de Olimpiyat rekorunun gelmesi üzerineydi ve bu da tuttu. Sally Pearson çok formda çünkü, inanılmaz seriler koştu ve finalde de 12:35 ile altın madalya kazandı. Kendisi 12:28 ile Daegu'da Dünya Şampiyonu olmuştu geçen yıl, bunu atlamayalım. Çok daha büyük bir potansiyel ama 12:35'de onun için fazlasıyla yetti.

İşin özü, Nevin Yanıt kariyerinin en güzel günlerini geçirmekte. Bu yılı boş geçmediği belli oldu, unvanını koruduğu Avrupa Şampiyonası'nın ardından daha da üzerine ekledi ve önce final koşup bir ilk başarması, devamında 12:59'luk hedefini 12:58 ile iki kere kırması ve Lolo Jones'le birlikte aynı dereceyle yarışı bitirip 4.'lüğü paylaşması. 5. olarak gösteriyorlar onu ama Lolo Jones ile aynı dereceyi yaptı.

İlerleyen yıllarda çok daha iyisi olur. Nevin Yanıt, en popüler sporcularımızdan biri, hatta en popüler atletimiz ve bu oyunlarda çok konuştuğumuz baskı kavramı belki de en çok onun üzerindeydi ama baskının hikaye olduğunu gördük. İnanıyorsan, çalışıyorsan gerisi geliyor, en iyisini başarabiliyorsun. Nevin Yanıt'ın bu başarısı, baskı söyleminin arkasına sığınan tüm başarısız sporcularımıza ders olsun.

Karin Melis Mey de Nevin Yanıt'ın gölgesinde kaldı biraz ama onun potansiyelinin altını çizelim. Kendisi Dünya 3.'sü bir atlet ama gördüğüm en istikrarsız sporculardan. Gelen Dünya 3.'lüğünün ardından çoğu şampiyonada final dahi göremedi, ya da gördüğü finallerde derece alamadı ama her zaman büyük bir potansiyeldi. Londra 2012'e de formda geldiği belli. Henüz ilk hakkında 6.80 atlayarak adını finale yazdırdı ve bu derece yarı finallerin en iyi 3. derecesi. Yarı finallerde olanlar finali bağlamaz ama Melis Mey adına yine bir 3.'lük hayalcilik olmayacaktır. Tek yapması gereken iyi başlaması ve potansiyelini yansıtması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir