14 Eylül 2012 Cuma

2012-2013 Sezonu Transfer Dönemi

Arap sermayesini yıllardır konuşuyoruz. Hatta bu sermaye çok büyüdü ve bu sermayenin elini atıp, mali kriz yaşayan takımları dahi görür olduk, Malaga misali. Ama genel itibariyle, el attıkları takımlar mali anlamda coşar, akıl almaz transferler yaparlar.

PSG bunun son örneği. Fransa Ligi ne kadar ilgi çekicidir bunu tartışırız ama Paris şehrinin o büyülü faktörünü göz önüne almamız gerekiyor. Avrupa'nın en güzel 2-3 şehrinden biri ve bu şehrin büyüsü de bir anlamda paranın önüne geçiyor.

PSG de bunun avantajını mükemmel kullandı ve 140 milyon avro gibi bir rakam harcadı, sadece bu yaz döneminde. Ibrahimovic, Thiago Silva, Lavezzi gibi isimleri almak bir yana, Lucas Moura ve Verratti gibi genç yetenekleri de alıyorlar, doğru bir stratejileri var ama herkes buna tepkili ve PSG'yi finansal fair-play'e uymadıkları için şikayet ediyorlar.

Chelsea'i de yabana atamayız, son dönemde yaşamadıkları gibi bir transfer dönemi geçirdiler. Şampiyonlar Ligi'ni kazandıktan sonra vadesini doldurmuş o kadronun üzerine çok iyi genç takviyeleri yaptılar. Hazard mesela, çok büyük oynuyor gerçekten. Ya da Oscar, Azpilicueta ve Mata gibi isimler. Genç bir iskelet kurma yolundalar ve bunun için 98 milyon 700 bin avro gibi bir rakamı gözden çıkardılar. Son dönemde bu kadar aktif olduklarını görmüyorduk.

Üçüncü sırada ise Zenit var. Adamlar sadece iki transferle bu rakamı gördüler aslında. Porto'dan Hulk ve Benfica'dan Witsel'i alarak 95 milyon avro gibi bir rakam harcamış oldular. Özellikle de Hulk'u ikna etmiş olmaları inanılmaz. Paranın yanında bu ikna gücü asıl mühim olan. Hulk çok gözde bir forvetti ve dev bir Avrupa takımına gider diye beklerken Zenit'e transfer olması bizleri çok şaşırttı.

Büyük paralar harcandı, bir futbolcuya ödenen 40 milyon avro gibi rakamları görüyoruz. Javi Martinez mesela, Bayern Münih onun adına çok büyük oynadı. Ya da Manchester City ve Tottenham misali yapılan son gün hamleleri. Transferi döneminin bitimine az kala rakamlar da olduğundan çok daha yukarıya çıkabiliyor.

Juventus beni şaşırttı ama. Çok fazla transfer yaptılar, bu yaptıkları transferlerle de Juventus geri döndü mesajını fazlasıyla verdiler {transfer anlamında} ama 50 milyon avro gibi bir rakam harcandı sadece. Asamoah, Isla, Giovinco gibi maliyetler var.

Genel itibariyle çok ses getiren bir transfer dönemi yaşadık. Ülkemiz açısından da bu durumun böyle olduğunu düşünüyorum. Galatasaray önemli paralar harcadı, Fenerbahçe de son gün Meireles'e 10 milyon avro gibi bir bonservis ödedi derken fazlasıyla heyecanlı bir dönemdi. Son günleri de transferin Avrupa açısından son yıllarda görmediğimiz cinstendi. NBA'de takas döneminin son günü misali inanılmaz sıklıkta bir transfer hareketliliği vardı.

1 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir